För egen del anser jag att telefonförsäljare borde om inte dödas så åtminstone spärras in tills de är helt avvanda

8 mars 2016 12:12 | Media, Ur dagboken | 17 kommentarer

Mina förmiddagar använder jag till en utdragen frukost med långsam tidningsläsning.

När jag i dag nästan hade läst klart den sista tidningen av tre, ringde telefonen. En man frågade efter min hustru. Jag förklarade att hon var ute på stan – vad ville han?

Då framgick det att han var försäljare i telefonbranschen.

Eftersom vi för länge sedan spärrade telefonen för telefonförsäljare, rann sinnet på mig och jag hävde ur mig – närmast röt – att han, eftersom vi uttryckligen hade undanbett oss telefonförsäljare, kunde dra åt helvete.

Morskt försökte han då slå tillbaka genom att fråga, hur gammal jag var, varvid jag svarade att jag är närmare 80 år.

Sen slängde jag på luren.

Vi har telefoner med lur.

17 kommentarer

 1. Väl rutet!

  Comment by Åke F — 2016 03 08 16:22 #

 2. Till Åke F: Vi har telefon för att kunna kommunicera med våra barn, släktingar och vänner, kunna beställa taxi när vi behöver skjuts och så vidare. Men vi vill inte bli uppringda av till exempel kommersiella försäljare.

  Jag tycker att det är en mänsklig rättighet att kunna upprätthålla en sådan gräns.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 08 17:15 #

 3. Han var en vanlig anställd som gjorde sitt jobb.

  Comment by Gunnar Westman — 2016 03 08 17:32 #

 4. Är du ansluten till Nix-registret? I så fall kan anmäla dem.

  Comment by Åke F — 2016 03 08 18:23 #

 5. Du får göra som salige Lasse Eriksson som berättade en lunch att han hade svarat en försäljare med följande:
  -Nämen hej. Vad roligt att du ringde. Jag ha int haft nån på trån på länge så de va roligt att du ringde. Sitt kvar en stund så ska jag sätt på nalta kaffe så komma jag å språkes vid dig om en stunn.
  Tror ni försäljaren satt kvar och väntade????
  Den säljaren strök nog Lasse ur sin säljarpärm.

  Comment by Sjölander Urban — 2016 03 08 18:27 #

 6. Så vitt jag vet är vi – eller rättare sagt telefonnumret – sen mycket långe registrerat som ett dit man inte får ringa försäljningssamtal. Vi har heller inte bytt telefonnummer.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 08 20:42 #

 7. Jag tror man måste göra om nixningen efter någon viss period. Sedan får de tydligen ringa upp om man någon gång varit kund hos dem. Trist hur som helst.

  Comment by Dorothea — 2016 03 08 21:28 #

 8. >> Han var en vanlig anställd som gjorde sitt jobb. >>

  Så sade man även i Nürnberg 1946…

  :-)

  Comment by Bosse — 2016 03 09 1:49 #

 9. Enn, jag kan också bli vansinnig om de inte ger sig och accepterar det man säger om NIX etc. Även jag har skrikit och slängt på luren. Men skäms lite ibland och tycker synd om de – ofta ungdomar – som tvingas ha detta skitjobb där de ofta behandlas illa. Yngsta dottern jobbade i väldigt unga dar på en sån firma. Det var hemskt. Sen dess är jag lte ömsint.

  Comment by Eva Swedenmark — 2016 03 09 8:43 #

 10. Dock Enn, är det så att om Ni har en tidigare anknytning till ett abonnemang eller liknande fungerar inte NIX och de bolagen har rätt att kontakta Er på telefon. Det räcker inte med enbart Nixa ett telefonnummer, Ert i detta fallet, så tyvärr gjorde han sitt jobb enligt alla regler som finns, om han nu har den anknytning till Er som jag skrev ovan.

  Comment by Sjölander Urban — 2016 03 09 8:47 #

 11. Vi har alltid haft Telia-abonnemang och samma nummer. Det här numret har alltid stått i telefonkatalogen och även under Birgittas statsråds- och talmanstid varit öppet.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 09 10:38 #

 12. Nja, telefonkatalog kommer nog att finnas i Antikvariat ganska snart. Tyvärr är framtiden redan här och vare sig vi gillar det eller inte så är det bara så….

  Comment by Sjölander Urban — 2016 03 09 18:49 #

 13. Till Urban Sjölander: Det här med telefonkatalogen nämner jag av en anledning som du sannolikt inte har erfarenhet av. Under Birgittas många år som riksdagsledamot, statsråd och Riksdagens talman hade vi alltid öppen telefonlinje med nummer angivet i katalogen.

  Media, väljare och andra kunde alltså alltid nå henne när hon var hemma. Vilket för övrigt medförde en del problem. Särskilt på fredags- och lördagskvällar ringde det ofta medborgare – läs berusade män – som ville säga sitt hjärtas mening.

  Andra politiker i motsvarande ställning väljer av sådana här skäl att ha hemligt nummer.

  Men om man nu gör som vi gjorde, vill man kanske inte dessutom få hemfriden förstörd av kommersiella reklamsamtal.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 09 22:03 #

 14. Som Urban Sjölander skriver så finns det tyvärr sätt att komma förbi en spärrning i Nix-registret. Se exempelvis nedanstående länk. De regler som finns i dessa undantagsfall verkar i praktiken inte helt omöjliga att ta sig förbi, kanske har offret missat att bocka i en finstilt ruta när man beställt något i ett helt annat sammanhang.
  http://nixtelefon.org/sa-gar-det-till/undantagen/

  Comment by Olof Öberg — 2016 03 10 7:47 #

 15. Usch för finstilta texter.

  Comment by Sjölander Urban — 2016 03 10 20:59 #

 16. Det är fint att ha ett öppet telefonnummer som politiker eller statstjänsteman, även om man kanske får ”otrevliga” samtal.
  En gång för ett antal år sedan skulle jag ringa till vår Landshövding och trodde att jag skulle komma till en växel, men döm om min förvåning när på andra sidan linjen det svarades: -Wikström.
  Det var alltså Jan-Erik som svarade direkt och efter en stund sa han även något jag inte beräknat: -Kan Du komma upp efter ett så får vi ta över en kopp kaffe. Vilket jag så gärna gjorde……
  Öppenhet i dess prydo! Tyvärr ganska omöjligt i dagens läge…….

  Comment by Sjölander Urban — 2016 03 11 18:53 #

 17. Prydno….rätta mig om jag skrivit fel!!!!!!!!!!!

  Comment by Sjölander Urban — 2016 03 12 21:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^