Norge: Dyster utveckling för Arbeiderpartiet

6 mars 2016 16:02 | Politik | 5 kommentarer

Den nedåtgående trenden för Arbeiderpartiet finns också i Norstats mätning för Klassekampen och Nationen. I den backar partiet med 0,5 procentenheter och hamnar då på 31,4 procent, bara snäppet över sitt dåliga valresultat i stortingsvalet 30,6 procent, detta efter att under en mellanperiod ha legat uppe i trakten av 40 procent.

Den till synes uppåtgående trend som kunde skönjas för Sosialistisk Venstreparti i en mätning nyligen, finns inte alls i Norstat-mätningen: I den minskar i stället SV med 0,5 procentenheter och får då 3,5 procent, ligger alltså under fyraprocentsspärren. I ett tänkt stortingsval skulle partiet då bara få två lokala mandat.

Ett sådant mandat skulle tillfalla det lilla yttervänsterpartiet Rødt, trots att partiet i den aktuella mätningen bara stöds av 2,2 procent.

Ett enda sådant mandat skulle också gå till Miljøpartiet De Grønne, som också det i den här mätningen, med 3,1 procent, ligger under spärren.

Det enda parti, som i den här mätningen har en ökning som ligger över felmarginalen är Senterpartiet, som ökar med 1,5 procentenheter till 6,4 procent. SP ligger även i den här mätningen över sitt valresultat 2013, 5,5 procent.

Kristelig Folkeparti, som överväger att göra som SP och gå över till den röd-gröna sidan, minskar med 0,3 procentenheter till 4,6 procent, vilket är mindre än det stöd partiet fick i 2013 års stortingsval, 5,6 procent.

Liberala Venstre, som håller fast vid sitt stöd åt den blå-blå regeringen, ökar däremot med 0,9 procentenheter till 5,1 procent och ligger då i trakten av sitt resultat i senaste stortingsvalet, 5,2 procent.

Det ledande regeringspartiet, Høyre, backar i den aktuella mätningen med 1,2 procentenheter till 25,3 procent, alltså en lägre nivå än den i valet, 26,8 procent.

Dess koalitionspartner, Fremskrittspartiet, står i den här mätningen still på 16,9 procent. Partiet verkar nu, efter en tids mycket usla siffror, ha etablerat sig på en nivå aningen över sitt valresultat 2013, 16,3 procent.

Omräknat i mandat betyder den här mätningen, att de borgerliga skulle ha majoritet i Stortinget, även om Kristelig Folkeparti gick över till den röd-gröna sidan.

5 kommentarer

 1. ”…gick över till den röd-gröna sidan.” Låter nästan som taget från Starwars: ”Crossing over to the dark side”?
  Annars får man väl tolka Aps nedgång och Frps stabilisering som resultat av Löfvens tafatta hantering av migrationsfrågan. Där har ju även Erna Solberg gjort några kraftiga markeringar mot Sverige och att man kommer att stänga gränsen mot Sverige när (inte om) Sverige imploderar för flyktingtrycket. Sådana markeringar mot ”söte bror” ger alltid poäng i Norge.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 03 06 19:48 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Jag har ju själv, när jag tidigare har skrivit om opinionsutvecklingen i Norge, pekat ut Arbeiderpartiets vacklande hållning i flyktingfrågan som partiets svaga punkt.

  Oavsett vem som har rätt i sakfrågan brukar inte anpassning utan fasthållande vid den egna ursprungliga ståndpunkten ge poäng i opinionen.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 06 21:48 #

 3. Nja, i Danmark var det ju Helles vindkantring i flyktingfrågan som gjorde att (s) hämtade upp sina siffror just innan valet.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 03 07 16:55 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Så enkelt är det faktiskt inte. Själv tror jag att Socialdemokratiet just i valet lockade till sig röster från andra partier på vänstersidan, därför att de här väljarna ville stärka huvudkraften mot borgerligt maktövertagande. Därefter har åter flera andra partier i vänsterblocket fått ökat stöd i opinionsmätningarna, till vilket säkert den nya (S)-ledarens oväntat hårda attityd till flyktingar har bidragit.

  Jag noterar, icke utan förvåning, din oväntat välvilliga hållning till Helle Thorning-Scmidt. Numera, vill jag tillägga. Jag skulle kunna citera det tillmäle mot henne du själv tidigare har använt i inlägg här på bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 07 18:32 #

 5. Positivt? Såg det snarare som en neutral beskrivning av verkligheten – åtminstone som jag sett den. Men det är helt sant att jag brukat använda beteckningen Gucci-Helle om henne. Ett begrepp som varit ganska allmänt inom dansk politisk debatt.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 03 08 2:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^