Estland: Centern störst. Nyliberala Reformpartiet ökar

29 februari 2016 21:02 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en partisympatiundersökning, gjord av Turu-uuringute AS för radion, har publicerats i Estland.

Enligt den får Keskerakond (Centerpartiet) ökat stöd. Partiet får 29 procent (i januari 26 procent) och partiet är därmed fortsatt landets största parti. I valet 2015 stöddes Centern av 24,8 procent. Turbulensen kring partiledaren, Edgar Savisaar, har således inte minskat uppslutningen kring partiet.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är fortfarande, den här gången med 23 procent, landets näst största parti. Det aktuella resultatet innebär en kraftig uppgång jämfört med resultatet i januari, 17 procent.

På samma nivå ligger, 12 procent, ligger två partier, det första i regeringen, det andra i opposition. Båda har minskat med en procentenhet sen förra mätningen:

I den reformpartiledda regeringen ingår Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent. SDE ligger alltså fortsatt under sitt ganska låga valresultat.

På samma nivå och med samma enprocentsminskning finns Vabaerakond (Fria partiet) som i valet fick stöd av 8,7 procent och därmed blev ett nytt parti, som tog sig in i riksdagen. Att det här partiet inte har släppts in i regeringen beror med all sannolikhet mest på att det har hämtat en stor del av sina väljare från det ledande regeringspartiet, Reformierakond.

Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en vågdal. I den här mätningen stöds det av 6 procent mot 7 procent i januarimätningen och 13,7 procent i valet.

Anmärkningsvärt mycket uppåt har det gått för det andra nya partiet i Riigikogu (Riksdagen). Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet, där det var nytt att klara spärren, stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 11 procent (12 procent i januari). Partiet har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^