Estland: Centern störst. Nyliberala Reformpartiet ökar

29 februari 2016 21:02 | Politik | Inga kommentarer

Ytterligare en partisympatiundersökning, gjord av Turu-uuringute AS för radion, har publicerats i Estland.

Enligt den får Keskerakond (Centerpartiet) ökat stöd. Partiet får 29 procent (i januari 26 procent) och partiet är därmed fortsatt landets största parti. I valet 2015 stöddes Centern av 24,8 procent. Turbulensen kring partiledaren, Edgar Savisaar, har således inte minskat uppslutningen kring partiet.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är fortfarande, den här gången med 23 procent, landets näst största parti. Det aktuella resultatet innebär en kraftig uppgång jämfört med resultatet i januari, 17 procent.

På samma nivå ligger, 12 procent, ligger två partier, det första i regeringen, det andra i opposition. Båda har minskat med en procentenhet sen förra mätningen:

I den reformpartiledda regeringen ingår Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent. SDE ligger alltså fortsatt under sitt ganska låga valresultat.

På samma nivå och med samma enprocentsminskning finns Vabaerakond (Fria partiet) som i valet fick stöd av 8,7 procent och därmed blev ett nytt parti, som tog sig in i riksdagen. Att det här partiet inte har släppts in i regeringen beror med all sannolikhet mest på att det har hämtat en stor del av sina väljare från det ledande regeringspartiet, Reformierakond.

Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en vågdal. I den här mätningen stöds det av 6 procent mot 7 procent i januarimätningen och 13,7 procent i valet.

Anmärkningsvärt mycket uppåt har det gått för det andra nya partiet i Riigikogu (Riksdagen). Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet, där det var nytt att klara spärren, stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 11 procent (12 procent i januari). Partiet har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>