Allt mer obegripliga resultat i Mellon

29 februari 2016 14:31 | Media, Musik | 9 kommentarer

Jag begriper i allt mindre utsträckning de röstandes val i den pågående Melodifestivalen. Röstandet följer inte något begripligt mönster. Jag har egentligen inget mot att vare sig ”Du tar mig tillbaks” med Martin Stenmarck eller ”Killer Girl” med Linda Bengtzing åkte ut redan i första omgången, men Stenmarcks låt var åtminstone schlageraktig och hade ansatser till refräng, medan Bengtzings var mer scenshow än låt.

Att Eclipse och ”Runaways” åkte ut i nästa omgång har jag heller inget att invända mot – någon schlager kommer den här låten aldrig att bli; den var aldrig ens i närheten av schlagerbegreppet.

Vidare till Andra chansen gick två låtar: dels ”Rollecoaster” med Dolly Style, mer scenshow än schlager, dels ”Håll om mig hårt” med Panetoz, en låt som mer lever på rytmen än på melodin.

Och så gick alltså två låtar direkt till final.

Youniverse” hade åtminstone schlageregenskaper, dock inte så många att jag skulle gå i land med att själv återge den. Och Molly Sandén var trevligare att se på än Linda Bengtzing, men det var ju Martin Stenmarck också.

Gävledelfinalens positiva överraskning var han som tog den andra finalplatsen, blott 17-årige Frans. Inte för att hans ”If I Were Sorry” egentligen heller är någon schlager, men i sin art är den åtminstone en hygglig låt, väl framförd av Frans.

Fast för egen del skulle jag vilja återföra Melodifestivalen till det den ursprungligen var, en tävling om bästa nya schlager. Då måste man rensa bort allt utanverk – plocka bort alla dansare, körare i bild samt alla rök- och ljuseffekter – och helt fokusera på melodi och sångframförande.

För mig får man gärna dessutom ha scenshowprogram av dagens typ också i fortsättningen, men kalla bara inte programmet för Melodifestivalen längre.

I eftermiddag medverkar jag i radio i en diskussion om det här.

9 kommentarer

 1. Det du beskriver är ett radioprogram. Men mello är ett TV-program.

  Comment by Gunnar Westman — 2016 02 29 15:43 #

 2. Vilket program?

  Comment by Åke F — 2016 02 29 17:09 #

 3. Mellon ser jag förstås i TV.

  Men diskussionen jag ombads vara med i och också medverkade i var ”Nordegren & Epstein” i P1, i dag dock med andra programledare.

  Comment by Enn Kokk — 2016 02 29 18:22 #

 4. Tack!

  Comment by Åke F — 2016 02 29 20:35 #

 5. Trevligt att höra dig live (nyss i reprisen i natt) där du utvecklade din syn på schlagers. Håller med dig i allt du sa kanske beroende på att vi tillhör samma åldersgrupp och är uppfödda med ”Grammofontimmen” och musik utan spektakulära shower. Jag visste först inte att det var du men tänkte efter ett tag,”undrar om inte det är E.K.”

  Comment by Lasse H — 2016 03 01 0:46 #

 6. Till Lasse Hallenfur: Jag försöker ju spränga åldersgränserna, till exempel genom att vid 78 års ålder blogga.

  Det var också den vägen en yngre kvinna, som gjorde research inför programmet, upptäckte att jag kunde vara användbar.

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 01 11:58 #

 7. När man läser dina åsikter om senaste melodideltävlingen här på bloggen så är de betydligt skarpare än hur du framstod när du var på p1 i måndags. Jag kan förstå att det är en utmaning att verka smart i direktsänd radio när man är närmare 90, jag ska fylla 45 och har redan börjat få problem när jag inte har tid att tänka efter. Men ändå måste jag säga att du lät som en riktig stofil i programmet och jag trodde du var ännu äldre än du är. Mitt första starka melodifestivalminne var Carola och främling. Ett jättebra rökmaskinfritt framträdande av en frireligös 17-åring. Men det som var förut är inte längre och det är ganska mossigt att påstå att låtar fastnade i ”melodiminnet” bättre förr. Kan det vara så enkelt att du var yngre förr?

  Comment by Martin — 2016 03 02 3:09 #

 8. Till Martin: Eftersom jag har varit med i radio tidigare, vet jag, att man regelmässigt får mindre tid på sig än när man pratar fritt och alltså måste tänka på vad det är man absolut vill ha med. Samtidig vet man inte exakt vilka frågor man får av programledarna.

  Det sista tror jag inte har någon betydelse. Det är ingen slump att du kommer i håg Carolas ”Främling”. Men skulle du själv kunna sjunga eller åtminstone nynna melodin till någon av låtarna vi hörde i den senaste delfinalen?

  Comment by Enn Kokk — 2016 03 02 6:26 #

 9. ”Det är ingen slump att du kommer ihåg Carolas
  `Främling´.”

  För den som uppskattar skön retorik är detta julafton!

  Comment by Hans G Eriksson — 2016 03 02 7:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^