Melodikrysset nummer 7 2016

20 februari 2016 12:01 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag har haft ont i halsen, vänstra örat och i nacken på samma sida, men örondroppar, gurgling och en del andra åtgärder har fått det här på retur, så Melodikrysset har inte känts som någon börda. Två mackor med Kotivaras goda ryska salami respektive rensalami, i båda fallen även med bitar av grön paprika har gjort sitt till. Till mackorna drack jag först ett litet glas fettsnål fil och ett glas Coop Prima apelsinjuice, och så avslutade jag med svart, hett kaffe.

Själva krysset tyckte jag i dag var förhållandevis lätt. Det enda jag hade lite problem med var den allra första frågan, vars svar skulle bli ”En himla många program” med Galenskaparna och After Shave. Men gradvis fick jag ju ett antal ledbokstäver.

Andra kan ju ha tyckt att det var svårare att identifiera Johann Sebastian Bach, men hans musik finns i stor mängd i våra skivhyllor.

Där finns även Norah Jones, om än inte just ”Fools Rush In”.

Men Simon & Garfunkel har jag allt av, givetvis också ”Bridge Over Troubeled Water”, på svenska ”Som en bro över mörka vatten”.

Och för en person som har Beatles’ hela kollektion på skiva är frågan vilken färg det är frågan om i ”Yellow Submarine” nästan generande lätt. ”Gul, gul, gul är vår undervattningsbåt” lyder den märkliga svenska titeln.

Evert Taubes samlade visskatt har jag bland annat i form av ett par CD-boxar. Jag har skrivit om dem här på bloggen och då också återgett texterna till några av de riktigt bra Taube-visorna. Du hittar till exempel ”Brevet från Lillan”, den där hon önskar sig ett halsband av korall, ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Detsamma gäller också texterna till de två visor, som förekom i dagens första dubbelfråga. Först spelades där Tove Janssons och Erna Tauros ”Höstvisa”, den som skulle ge oss kryssvaret höst. Och på det spelades Ulf Lundells ”Öppna landskap”. Behöver jag tillägga, att jag har båda de här låtarna också i min skivsamling?

De som brukar följa min blogg vet, att jag gärna ser äldre svenska filmer, och självklart har jag också sett ”Kalle på Spången” från 1939. Jag nämner den, eftersom det var där Edvard Persson sjöng ”Jag har bott vid en landsväg”. I dag hörde vid den dock i en annan version.

Men jag har en musikalisk spännvidd, som också innefattar till exempel Jennifer Lopez. I dag hörde vi henne tillsammans med Alvaro Soler i ”El mismo sol”.

Från melodifestivalerna minns jag märkligt nog enstaka låtar, även om jag med en musikalisk åsnas envishet hävdar, att de aldrig kommer att räknas som schlager.

Men Salem Al Fakirs ”Keep On Walking” från 2010 finns åtminstone kvar i mitt musikminne.

Lite längre tid tog det faktiskt för mig att minnas Oscar Zia, som så sent som 2014 sjöng ”Yes We Can”.

Nej, musikaliskt dras jag nog mycket mer till Lykke Li och ”Never Gonna Love Aain”. Fast så tvärsäkra påståenden gör man kanske främst när man är så ung som 29 år.

5 kommentarer

  1. Halloj i gråvädret! Jag håller med om att det var ganska lätt idag. Däremot hade jag också lite knepigt med första illustrationen; att det var After Shave och Galenskaparna hörde jag tämligen omgående, men jag kom inte på vilken programserie det var ifrån. Men maken hade bättre ordning på sina grå idag, så han kunde svaret. Norah Jones knäppte vi inte med en gång, men efter lite hjälpbokstäver så kom vi på hennes namn.
    Fina bilder på er dotters blogg förresten! Kul att se; jag ser även hennes inlägg på Insta.

    Comment by Maggan — 2016 02 20 12:07 #

  2. Till Maggan: Jo, även jag följer henne på Instagram. Där publicerar hon ju fortlöpande bilder och kommentarer, men hennes blogginlägg om nya lägenheten har ju en bildrikedom, som verkligen gör det möjligt att få en uppfattning om den miljö hon skapar omkring sig.

    Comment by Enn Kokk — 2016 02 20 12:42 #

  3. Men Enn det är fett man behöver annars kan Du lika bra dricka vatten!!
    För övrigt så känner jag väl till Kerstins typ av lägenhet. Min gode vän Jonatan bor väl i en lägenhet Över K. och min andre gode vän Jonaz bodde där förr. Han byggde om sin tvåa till en trea då de hade många barn i smååldern, så det finns potential att öka ut utrymmet om man vill.

    Comment by Sjölander Urban — 2016 02 21 19:51 #

  4. Till Urban Sjölander: Men Urban – den här maten mår jag bra av.

    Comment by Enn Kokk — 2016 02 21 22:13 #

  5. Det är bra ENN, man skall må bra eller så bra man kan!
    Tänkte bara att ibland så är lågfet mat inte världens bästa för ens hjärna som behöver lite energi i form av fett. Men Du har nog en alldeles förträfflig dylik i motsats till min som behöver fett hela tiden. Eller så är det magen som suger till sig fettet, vette attan vilket? Kanske min hjärna bor i magen?

    Comment by Sjölander Urban — 2016 02 22 9:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^