Orkla expanderar och rationaliserar

18 februari 2016 14:23 | Mat & dryck | Kommentering avstängd

Norska livsmedels- och konsumentvarujätten Orkla, med stor tillverkning och försäljning i Sverige, expanderar ständigt, vilket naturligtvis också leder till rationaliseringar av olika slag. Just nu är ålänningarna oroade: Det chipsföretag som startades på Åland och så småningom såldes till Orkla hotas av nedläggning, inte för att produkterna därifrån inte håller måttet utan för att Orkla äger ett antal produktionsanläggningar för tillverkning av chips och ostbågar i flera länder i Norden och för att produkterna i fråga – OLW, Kims, Taffel – har en stark ställning på marknaderna i de nordiska länderna och Baltikum. Utredning pågår, men ålänningarna överväger olika motåtgärder.

Vore jag i Orklas kläder, skulle jag nog akta mig för att lägga ner chipsfabriken på Åland. Det här med tillverkningsort och hemhörighet är viktigt också för många konsumenter.

Orkla har gradvis skaffat sig fotfäste också långt utanför sitt kärnområde, Norden och Baltikum. Det har främst skett genom uppköp av företag. Orkla har länge haft stadigt fotfäste i till exempel Österrike. I mitten av december gjorde Orkla ett företagsköp, av företaget Hamé i Tjeckien, ett förvärv som i ett slag fördubblade Orklas omsättning i Centraleuropa, utöver i Tjeckien främst i Slovakien och Rumänien, där Hamé också har egna tillverkningsenheter.

Men också till länder i det övriga Östeuropa har det här företaget export: Polen, Ungern, Vitryssland, Ukraina, Ryssland, Slovenien, Kroatien, Bosnien, Moldavien, Kosovo och forna sovjetrepubliker som Armenien, Georgien, Azerbajdzjan, Kazakstan och Turkmenistan.

Och i det nordisk-baltiska området har företaget export till Danmark, Estland, Lettland och Litauen.

Fast ambitionerna verkar vara världsvida: Bland företagets exportländer hittar man också USA, Canada, Australien, Nya Zeeland, Mongoliet, Japan, Liberia, Libyen och Israel och på lite närmare håll Storbritannien, Spanien och Tyskland.

Nej, jag tror inte att Orkla i ett slag kommer att bli stort på marknaderna i alla dessa länder. Men i några, och där kommer köpet av Hamé att bli en draghjälp i att sälja också andra konsumentvaruprodukter från Orkla.

Om man kollar Hamés hemsida, hittar man en mängd här helt okända märken men en imponerande varierad lista över olika livsmedelsprodukter: Hamé skinka, gulasch, paté, marmelad, sirap, kakor, kex och fiskkonserver, Otma ketchup, ärter och bönor och tomat, Znojmia svamp, Májka paté, Hamánek barnmat och färdiga soppor, Vesela pastýřika paté, Hamé snacks, Vasco da Gama vegetarisk olja, såser, kompotter och konserverad fisk, Apetit soppor och fyllda baguetter samt Seliko patéer, sylt och frukt, köttkonserver och inlagda grönsaker.

Några av de här produkterna kommer möjligen att så småningom hitta också hit, fast då kanske under något av Orkla-koncernens här redan kända märkesnamn.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^