Melodikrysset nr 29 2009

18 juli 2009 12:01 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 13 kommentarer

Veckans melodikryss sändes från Söderödagen på bygdegården i Långalma inte långt från mitt sommarviste i Öregrund. En representant för arrangörerna var faktiskt hem till oss och bad mig komma dit, gav oss kryss och pennor och lockade med att den läsk som serverades kom från Vasa-bryggeriet som finns i min barndoms och ungdoms hemtrakter. Men jag var hårdhjärtad. Så i stället hade Eldeman en annan estländare på plats, Kristian Luuk, hängiven melodikryssare liksom jag.

Det mesta i dagens kryss hade jag klarat ganska lätt även om jag hade varit där, men jag vill lyssna och plita i lugn och ro, gärna med en kopp kokkaffe bredvid mig, också underhålla mina läsare med diverse icke efterfrågade fakta.

Med två av frågorna tog det lite längre tid, innan polletten föll ned.

”The Things We Used To Do” sjöngs av Robbie Williams i duett med Jane Horrocks. Williams var, innan han blev soloartist, med i gruppen ”Take That”.

”So What” kände jag omedelbart igen, men det tog en stund innan jag med hjälp av ledbokstäverna kom på att hon som sjöng, Alecia Beth Moore, kallar sig Pink. Men hon skriver sitt artistnamn också som P!nk.

Resten var mycket lätt.

”Dancing Queen”, en stor hit med ABBA, har jag för all del inte sett i filmversionen av ”Mamma Mia”, men jag har sett scenuppsättningen på Broadway.

Nanne Grönvall har en lättidentifierad röst; henne har jag förresten hört live på en socialdemokratisk kongressfest. Här hörde vi henne i ”Håll om mig”, som slog mer på Svensktoppen än i Melodifestivalen 2005.

Den politiska vägen har jag också kommit i kontakt med Cornelis Vreeswijk – min hustru har dessutom valturnerat med honom. Här hörde vi hans fina ”Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta Cecilia Lind”.

Jag har förstås allt med Cornelis i min skivsamling. Samma sak gäller Evert Taube – jag har både enstaka skivor och boxen med hela hans produktion, även mängder med Taube-sångböcker, dock i lägenheten i Uppsala där jag inte befinner mig nu. Annars skulle jag gärna ha citerat hela hans ”Här är den sköna sommar”, trots att jag har invändningar mot texten, där det sägs att det är krig och politik som har fördärvat vår jord. Så generaliserande kan man nog inte uttrycka sig.

Också av Carl Michael Bellman har jag allt på skiva, så väl epistlar som sånger, och förstås också texterna till dessa. Så det är klart att texten till det som spelades i dag genast rann upp i minnet: ” lunka vi så småningom”, Fredmans sång nummer 21.

Och skulle jag inte känna igen Georges Bizets och Henri Meilhacs opera från 1845 ”Carmen”, som jag har sett ett par gånger?

De som följer den här bloggen vet att jag trots min höga ålder hyser en stark kärlek till barnkultur i olika former. De gamla Pippi Långstrump-filmerna finns allihop här i sommarhuset i Öregrund, och när Viggo och Klara kommer hit på besök, ser morfar dem gärna tillsammans med dem. Så visst känner jag igen Sjörövar-Fabbe, även om sången om honom som i dag framförs på tyska.

Gamla svenska schlager från olika epoker brukar jag också för det mesta klara lätt.

Så visst associerar jag, när jag hör Anneli Rydé sjunga ”En sån karl”, genast till Lill Lindfors, som var den som ursprungligen, 1967, fick en stor hit med den.

1959 fick Lill-Babs en stor hit med ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”. Den skrevs av Stikkan Andersson.

Jag har tidigare bekänt att jag inte är en stor fan av mycket i Lasse Berghagens stora produktion. Men ett och annat hörvärt har han gjort. Till den gruppen hör ”Inte bara drömmar” från 1970. Svaret skulle här skrivas Lars.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

13 kommentarer

 1. Hej i sommarvärmen! Vi klarade allt idag utom Taube-illustrationen – dock gissade vi på DEN då vi redan hade de två sista bokstäverna. Men som vanligt blev det eminent assistans från dej, så vi säger tack för hjälpen. På tal om att ha barnasinnet kvar (har själv just fyllt 50) så tog vi en efterlängtad båttur till Saltkråkan i torsdags, eller Norröra som ön heter på riktigt. Det var toppen att få se Snickargården i verkligheten! Vi var en stor skara hängivna lyssnare till guiden Michael Blum, som berättade om inspelningarna av Vi på Saltkråkan. Ja, hon kunde skriva hon, den härliga Aatrid. Ha en fortsatt skön sommar!

  Comment by maggan — 2009 07 18 12:19 #

 2. Enn Kokk, även om du inte är en fan av Berghagen så föredrar du väl ändå honom före Anders Lundin på Skansen?

  Comment by Fredrik — 2009 07 18 12:46 #

 3. Till Maggan: Ett antal år har ”Vi på Saltkråkan” sänts i TV på somrarna. Jag och Birgitta har då alltid bänkat oss framför TVn, även när begynnelsen av sommarkvällen har lockat med vackert väder utomhus.

  Om du går upp under Kulturspegeln, Barnkultur, hittar du en utförlig artikel av mig om Astrid Lindgrens och Olle Hellboms ”Vi på Saltkråkan”.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 18 12:47 #

 4. Till Fredrik: Ja, faktiskt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 18 12:48 #

 5. Tack för din kommentar på min s-info-blogg om partimärken. Kul att du använder det gamla, riktigt fina. Jag har ju haft de senaste varianterna de senare åren. Men … gett bort alltså. Ska fixa nya.
  Har tittat in här hos dig emellanåt men först idag läst ”Om …” Väldigt intressant. Du var ju mycket ”bredare”, ja, mer mångsidig än jag trott. Jag har alltid uppskattat ditt språk och din användning av ord – det flyter så bra , orden hör ihop – och de betyder något. Ska nog gå in här mer ofta fortsättningsvis. Ha en trevlig sommar!

  Comment by ingridcarlsson — 2009 07 18 23:19 #

 6. Hej!
  Lyssnade nu på kvällen på Melodikrysset och klarade allt utom Robbie Williams. Men googlade och kom fram till svaret via den vägen. Måste ändå in till dig och dubbelkolla allt… ;)
  Önskar dig allt gott och en skön sommar!

  Comment by Carin — 2009 07 18 23:51 #

 7. Hej Enn! Jag brukar läsa din sida med melodikryss. Men jag måste protestera!!! Du skriver ”min höga ålder” Jag är själv 71 men känner mig fortfarande ung. Jag har läst att Du är uppvuxen i Ångermanland. Själv är jag barnfödd i Sollefteå. Hälsningar Karin

  Comment by Karin Karlsten — 2009 07 18 23:54 #

 8. Själv kollar jag på http://www.korsord.se/forum_avdelning.aspx?topicid=1000005 som fortlöpande publicerar svaren, men när allt är klart läser jag ALLTID vad Enn Kokk skrivit, det är så välskrivit och så får jag veta mera, dessutom så lägger jag en länk på min blogg hit, men självklart kollar jag också svaren, tror inte Enn Kokk någonsin haft något fel, jag minns i alla fall ingenting och jag har varit med här nu under några år.
  På veckans lösning fick jag med mitt ena namn, LARS och jag föredrar Anders Lundin som Allsångledare på Skansen framför min namne med den blå cirkuskavajen.
  Med Evert Taube har jag arton LP, varav rariteterna är två med titeln ”O, eviga ungdom, mitt hjärta…” del 1 och 2, Evert Taube sjunger och berättar till gitarr av Roland Bengtsson och Olle Adolphson. Inspelade 1956.
  Jag hittade dem i en loppmarknadsbutik i Halmstad tidigare i år.
  I går inleddes fruntimmersveckan och visst regnade det, dessutom rejält, några stänk har också kommit i dag.
  Fortsatt trevlig helg till alla.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 07 19 11:34 #

 9. Till Karin Karlsten: Nå, helt purung är man väl inte när man som jag har fyllt 72.

  I Sollefteå (på I 21) har jag visserligen gjort lumpen, och jag har under några pojkårssomrar hälsat på i Berghamn, där min moster och morbror bodde. Men jag har vuxit upp i grannlandskapet Medelpad, i en liten by som heter Juniskär i dåvarande Njurunda kommun, nu inkorporerad i Sundsvall.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 19 11:38 #

 10. Till Ingrid Carlsson: Välkommen! Och fortsatt skön sommar också till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 19 11:42 #

 11. Till Carin: Som du såg hade också jag inledningsvis problem med Robbie Williams.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 19 11:44 #

 12. Hej Enn !

  Brukar stämma av min egen lösning av melodikrysset med Din och Du har hjälpt mig många gånger. Dessutom har Du så många kloka och lärorika synpukter.
  Önskar Birgitta och Dig en fortsatt skön sommar !

  Hälsningar

  Anders

  Comment by Anders Henricson — 2009 07 19 12:32 #

 13. Till Anders Henricson: Jag klippte gräset, Birgitta veckostädade huset och sen badade vi bastu och åt en sen middag – vilket ledde till att vi i dag sov ovanligt längre. Också det är en del av en skön sommar.

  Skön sommar själv, förresten.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 19 12:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^