Serietidningen Rocky läggs ner

9 februari 2016 13:41 | Media, Serier | Kommentering avstängd

Rocky Magasin, uppbyggd kring Martin Kellermans serie ”Rocky”, läggs ner efter 100 nummer. Jag var en trogen läsare av ”Rocky” redan innan han fick ge namn åt en egen serietidning, och jag kommer förstås att fortsätta läsa den här serien, till exempel i Dagens Nyheter, där den dagligen publiceras i inledningen av kulturdelen.

Den här serien är en träffsäker samtidsspegel, primärt för människor yngre än jag.

Jag vet inte om det är den generationen, som inte i tillräcklig utsträckning läser serietidningar, men uppenbarligen säljer inte Rocky-tidningen tillräckligt många exemplar.

Jag kan ana flera samverkande svar på varför projektet stöp. Tidningen gjordes fram till inte så länge sen i stort, glassigt utförande och innehöll då också en massa annan text, som markerade att Rocky Magasin inte bara var ett seriemagasin. För något år sen gjordes den om till mer av en traditionell serietidning, men trots att den fortfarande kostade en tia mer än en jämförbar serietidning, fick man mindre för pengarna: bara fyra stora serierutor per sida av både huvudserien ”Rocky” och av flera andra serier. Detta kunde till nöds förklaras med att både ”Rocky” och flera av de andra serierna har mycket textrika pratbubblor, vilket fordrar hyggligt stort format för att de ska kunna läsas, men jag undrar om inte läsarna ändå kände sig blåsta på pengarna.

Nå, ”Rocky” försvinner inte ur seriehistorien, ens ur serietidningsvärlden, i och med att Rocky Magasin efter nummer 8 2015 läggs ner. Han dyker upp i Pondus nummer 1 2016 – ”Rocky” gick där också innan han fick egen tidning.

I Pondus hittar man också en annan Rocky Magasin-serie, Lina NeidestamsZelda”.

Fast båda behöver mer plats. Vilket är lätt ordnat: Skippa ”Facksnack” och ”Solpaneler”!

Rocky Magasin har dock innehållit ytterligare serier, värda fortsatt publicering också i serietidningsform: Ellen EkmansLilla Berlin” och Stefan Thungrens & Pelle ForshedsStockholmsnatt”.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^