Debatten om ideologiernas död på 1950-talet – och är ideologierna i dag stendöda?

1 februari 2016 16:42 | Media, Politik | 5 kommentarer

Med posten fick jag – jag har prenumererat sedan starten – ett tjockt nummer av Fronesis (nummer 52-53), en tidskrift som startades av Socialdemokratiska studentförbundet men nu framlever ett liv som oberoende vänstertidskrift, fortfarande drivet av socialdemokrater – jag känner sen gammalt ansvarige utgivaren samt ytterligare någon i redaktionen.

Fronesis har alltid ett huvudtema, den här gången ideologi.

När jag bläddrade igenom det nyanlända numret fastnade jag för att börja läsningen med en artikel, skriven av Daniel Strand, som jag tidigare har läst i Aftonbladet. Men det som lockade var också rubriken, ”Inga alternativ”, och dess underrubrik, ”Ideologiernas död på 1950-talet”.

Det Strand skriver känner jag väl igen från debatten under 1950- och 1960-talen. Dessutom läste jag om det Strand skriver om när jag under 1960-talets första hälft läste statskunskap med egen inriktning på politiska ideologier. Seymour Martin Lipset, Herbert Tingsten och andra som figurerar i Strands notapparat är mig välbekanta från då, och en del andra som han nämner har jag läst senare.

För egen del har jag aldrig trott på några teorier om ideologiernas död, och jag var under Palme-epoken och faktiskt också under Carlsson-epoken i egenskap av huvudsekreterare i Socialdemokraternas programkommission med om att revitalisera socialdemokratins marxistiska arv.

De socialdemokratiska partiprogrammen från 1975 och 1990 plus essäer om hur det kom sig att socialdemokratin ändå stegvis fjärmade sig från det här radikala idéarvet vore kanske också värda en analys i Fronesis?

5 kommentarer

  1. Se mina blogginlägg på Marios blogg: http://matteoni.blogspot.se/2016/01/gamla-ideer-funkar-inte-langre.html

    http://matteoni.blogspot.se/2016/02/inte-konstigt-att-sossarna-backar.html

    http://matteoni.blogspot.se/2016/01/avsked-till-den-forbannade.html

    Comment by Mario Matteoni — 2016 02 02 13:48 #

  2. Till Mario Matteoni: För egen del hade jag faktiskt läst dem när de infördes. Jag brukar kolla din blogg.

    Comment by Enn Kokk — 2016 02 02 14:02 #

  3. I Torsten Nothins memoarer ”Från Branting till Erlander” (1955) framgår att Torsten Nothin vid Per-Albins regeringsbildning 1932 var den ende som vid sidan av Per-Albin och Richard Sandler ingått i samtliga dittillsvarande socialdemokratiska regeringar. Men i sina memoarer är han djupt besviken på hur socialdemokraterna utvecklats.

    Slutorden i memoarerna:

    ”Jag har också lämnat partiet [SAP]”

    Att Tage Erlander ogillade Torsten Nothin framgår med all tydlighet i Erlanders dagböcker.

    Comment by Mats Larsson — 2016 02 03 8:31 #

  4. Till Mats Larsson: Jag har inte läst Nothins memoarer men väl till exempel Tage Erlanders – Erlander ägnar i de tre första delarna ganska mycket utrymme åt Nothin.

    Där får Nothin alltså förhållandevis stort utrymme och i flera skeden också uppskattande omdömen. Nothins utfall mot sitt gamla parti och ledande personer där verkar ha kommit som lite av en överraskning för Erlander, men Erlander gjorde tydligen ändå ett försök att genom besök hos Nothin släta över motsättningarna och trodde också att han hade lyckats.

    Jag har själv sysslat mycket med socialdemokratins historia, men egentligen har Nothin – utom möjligen i samband med Haijby-affären – aldrig riktigt fastnat i mitt partihistoriska minne. Lite udda var han väl redan från början, med sitt prästfamiljspåbrå.

    Comment by Enn Kokk — 2016 02 03 14:41 #

  5. TN, som han kallades, var naturligtvis lite udda i de socialdemokratiska regeringarna, men verkar ha åtnjutit stort förtroende hos både Branting och Thorsson. Han ville egentligen inte bli politiker, enlig memoarerna, men hans politiska sympatier låg hos socialdemokratin. Han kom, som du påpekar, från en prästfamilj.

    Erlander är av naturliga skäl mer frispråkig i sina dagböcker än i memoarerna.

    Comment by Mats Larsson — 2016 02 03 17:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^