En ljuvlig julikväll i Öregrund – men nu till Rinkeby

17 juli 2009 8:09 | Resor, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Jo, jag hann rensa hela stenpartiet. Mot slutet kom det visserligen några droppar regn, men regnet drog förbi.

Sen blev det en fullkomligt ljuvlig julikväll. Efter väl förrättat värv tog jag en tur runt trädgården, stannade bland annat till vid rabatten längs bastuväggen alldeles intill stenpartiet. Där blommar min bulgariska oljeros.

Bulgarisk oljeros (Rosa damascena trigentipetalaKazanlik”) är en sommarblommande damascenerros. Den blir 180 cm hög och är djuprosa.

Den är den viktigaste rosen för den bulgariska framställningen av rosenolja, av vilket man kan dra den helt korrekta slutsatsen, att blommorna är starkt doftande. Namnet Kazanlik kommer sig av att rosodlingen för rosenoljeframställningen är koncentrerad till dalen Kazanlik. Trigentipetala betyder trettio kronblad.

Jag sitter ned en stund i den begynnande kvällssvalkan, vid trädgårdsbordet på andra sidan tomten. Nära trädgårdsbordet finns några av Birgittas odlingar, både trädgårdsland med bland annat sockerärter och ett jättehögt stånd med riddarsporre som blommar i olika nyanser av blått, både intensivt mörkblått och ljust mattblått. Eftersom det alldeles bredvid blommar ringblommor i gult och orange, skojar jag lite med Birgitta och säger, att hon har svenska flaggan där, men hon invänder och säger, helt riktigt, att färgskalan inte stämmer.

Och alldeles bakom ståndet med riddarsporrar växer en vacker malva av annan nationalitet, estnisk. Min nu döda mamma fick frön från Estland när landet fortfarande var under sovjetiskt välde, och hon sände en del av dem vidare till oss. Så varje höst tar Birgitta vara på frön från den, och nästa år drar hon upp ny estnisk malva, som blommar med små, lilarosa klockor.

Tyvärr kan man inte sitta ute länge. Även här ute vid kusten anfalls vi av mygg när vi vistas utomhus.

Nu får vi se om det är mygg också i Rinkeby. I dag åker vi dit för att fira att två av Annas flickor med en dags mellanrum fyller år, Amanda 15 och Sara 17.

Solen skiner, och det lutar åt vackert födelsedagsfestväder.

4 kommentarer

 1. Mygg! Ha! Det är väl ingenting mot svidknotten som vi har här. De anfaller i tusentals och man har inte en chans mot dem. Mygg har vi däremot väldigt sparsamt med. Men vad spelar det för roll, man kan inte vistas utomhus så här års så fort solen närmar sig horisonten och ett par timmar framåt.

  Comment by Kerstin — 2009 07 18 2:30 #

 2. Tänk, här hos mig finns inte en mygga! Inte en! Inte ens om jag på kvällspromenaden med hunden sätter mig dyr still med bara armar. Myggnätet för balkongdörren från sovrummet har jag inte behövt sätta upp alls i år. Så då borde jag väl vara nöjd? Fast det känns faktiskt lite läskigt!

  Comment by Dorothea — 2009 07 18 19:49 #

 3. Till Dorothea: Och var någonstans i Sverige finns detta myggbefriade område?

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 18 20:36 #

 4. Skövde! Närmare bestämt radhusområdet Trollsländan i S:a Ryd.

  Comment by Dorothea — 2009 07 19 12:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^