Ísland: Historiskt lågt stöd för Självständighetspartiet. Socialdemokraterna äntligen på väg lite uppåt

26 januari 2016 13:27 | Politik | Kommentering avstängd

Mandatfördelningen i Alltinget efter det senaste valet (27 april 2013):

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, numera lett av Óttarr Proppé, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent

I en rad gallupmätningar har sedan Piratar (Piratpartiet) åkt upp som en komet. I Gallups mätning, redovisad den 3 januari, stöddes Piratpartiet av 33,1 procent. Skälet till det här är partiets populistiska profil och många skickligt gjorda utspel riktade till viktiga väljargrupper. Partiets stöd bland yngre väljare är mycket stort. Också i Reykjavík har partiet en mycket stark ställning. I MMRs mätning den 22 januari stöd Piratpartiet av 34,9 procent.

Tvåa ligger fortfarande det ena regeringspartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet). I Gallup-mätningen fick partiet 25,2 procent, men i MMRs senare mätning är partiet nere på 20,6 procent, en för detta parti rekordlåg siffra.

På en mycket lägre nivå än i valet ligger fortfarande dess koalitionspartner Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som också sitter i regeringen och som i Gallup-mätningen nu stöds av 12 procent. MMR ger partiet ett ännu lägre stöd, 11,5 procent.

Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) har länge legat på en rekordlåg nivå, så låg att det har uppstått diskussion om vem som borde ha partiledarposten. I Gallups mätning kring nyår fick partiet 10,4 procent, men i MMRs mätning får partiet äntligen ett litet lyft: Partiet får nu stöd av 12,9 procent, vilket dock fortfarande är långt under dess stöd under dess glansdagar.

Dess konkurrent om vänsterrösterna, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), får i Gallup 10,2 procent och hos MMR 11,4 procent. Det betyder att Socialdemokraterna nu åter är lite större än sin vänsterkonkurrent.

Nykomlingen 2013 Björt framtíð (Ljus framtid) har krisat och legat under femprocentsspärren. I Gallups mätning låg partiet, med 4,2 procent, fortfarande under spärren, men i MMRs mätning är det, med 5,3 procent, åter över spärren.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^