Danmark: ”For mange flygtninge og invandrere truer den danske velfærd”, säger S-ledaren Mette Frederiksen

22 januari 2016 15:51 | Politik | 6 kommentarer

Den nya ledaren för danska Socialdemokratiet ansågs till att börja med, även av mig, som den som skulle ändra sitt lands invandrings- oh flyktingpolitik i mer generös riktning. Hon ger oss rätt på den punkten men medger nu, att hon har ändrat uppfattning: ”Ja, jeg har absolut ændret min holdning, og det står jeg fuldt ud ved”, säger hon i en intervju i tidningen Information.

Det här är en bekräftelse på att alla de tre stora danska partierna, regerande borgerliga Venstre, det i princip främlingsskeptiska Dansk Folkeparti och landets till storlek största parti, Socialdemokratiet, utan att för den skull i alla detaljer vara eniga, alla är för en restriktiv invandrings- och flyktingpolitik.

Den här kursändringen har säkert bidragit till att hejda övergången av S-röstande till Dansk Folkeparti, men den har inte skett smärtfritt. Jag har tidigare noterat avhopp från partiet, och i dagens Politiken finns en artikel om ett socialdemokratiskt gruppmöte i Folketinget, där ett antal riksdagsledamöter (S) – ett halvt dussin finns namngivna i artikeln – röstade mot partilinjen i den aktuella frågan.

Jag har tidigare i kommentarer till aktuella opinionsmätningar noterat, att Socialdemokratiet ligger under sitt valresultat från förra året. Det rör sig inte om något våldsamt tapp men ändå ett tapp.

Sannolikt är det så att partiets hårdnande hållning i flyktingfrågan förklarar både tappet och det faktum att det inte är större: Partiet har utan tvekan tappat väljare till vänsterpartier som intar en mer flyktingvälkomnande hållning. Men den här hårdnande hållningen har också stoppat utflödet av väljare till Dansk Folkeparti och kanske rent av lockat en del före detta socialdemokrater tillbaka.

Just nu finns en alldeles färsk opinionsmätning men vi startar som vanligt med resultaten i folketingsvalet i Danmark den 18 juni 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Epinions senaste mätning, från den 19 januari, för Danmarks Radio ger följande resultat:

Socialdemokratiet 25,4 procent
Radikale Venstre 5,7 procent
Socialistisk Folkeparti 4,5 procent
Enhedslisten 8,8 procent
Alternativet 5,8 procent
Venstre 19,1 procent
Dansk Folkeparti 19,6 procent
Konservative Folkeparti 3,9 procent
Liberal Alliance 7,3 procent

Ritzau Index, en sammanvägning av resultaten i de senaste opinionsmätningarna, ger den 21 januari följande resultat:

Socialdemokratiet 25,1 procent
Radikale Venstre 5,5 procent
Socialistisk Folkeparti 4,3 procent
Enhedslisten 9,1 procent
Alternativet 5,8 procent
Venstre 19,0 procent
Dansk Folkeparti 19,8 procent
Konservative Folkeparti 3,3 procent
Liberal Alliance 7,5 procent

6 kommentarer

  1. Intressant artikel i Information.

    Anker Jørgensen sagde i 1987:
    »Det er et problem med de mange flygtninge og indvandrere. Vi skal passe på ikke at blive overrendt, for der er grænser for, hvor mange flygtninge et lille land som Danmark kan tage. Jeg tror, det er godt at holde antallet på et relativt beskedent niveau.«
    Informations kommentar om Mette: ”I udlændingepolitikken har Mette Frederiksen omfavnet Lars Løkke Rasmussen så hårdt, at han må have været bange for at brække et ribben.”
    Mettes egen kommentar om sin omsvängning: ”Det, jeg siger, er ikke højreorienteret. For mig er det ikke højreorienteret, men kernesocialdemokratisk.”
    Tänk om det varit lika mycket kärnvärde för svenska (s). Då hade vi sluppit Löfvens pinsamhet om ”Mitt Sverige bygger inga murar.”

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 01 22 19:21 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Jag har, som du väl förstår, läst hela den här artikeln.

    Och jag tror inte att Stefan Löfven behöver ångra det han har sagt. För vad det handlar om är ju, att när nästan inga andra länder tar något ansvar för flyktingvågen, orkar ingen enskild stat heller det ensam.

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 22 22:12 #

  3. Självklart förstår jag att du läst hela artikeln och jag tycker att det hedrar dig att lägga ut info om länken. Det som jag tycker vore intressant är din ev kommentar till Mettes uttalande om att hennes ändrade uppfattning inte är högervridning utan den är ”kernesocialdemokratisk”.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 01 22 23:23 #

  4. Danska socialdemokraterna har också gått med på lagförslaget om att polis skall få visiterta flyktingar på värdesaker och att danska staten skall få konfiskera värden över 3000 kr, Rena rövarstaten alltså! Det torde strida mot dansk grundlagen liksom mot svenska regeringsformen pch dessutom mot FNs deklaration om de Mänskliga rättigheterna art 2, 7, 17 och 30 samt EUs stadga om de grundläggande rättigheterna art 17, 20, 21 och 54. Jag har begärt att EU-kommissionären för rättigheter skall vidta åtgärder. Man undrar hur våra danska partikolleger är funtade. En helt annan sak är att en flykting som är välbärgad skall svara för sitt eget uppehälle och alltså inte skall vara berättigad till socialt bidrag men detta skall ske genom vanlig social prövning av biståndshandläggare.

    Comment by Bo Widegren — 2016 01 23 1:42 #

  5. Till Thomas Åkerblad: I så fall är även till exempel Dansk Folkepartis och Venstres hållning i den här frågan kärnsocialdemokratisk.

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 23 7:39 #

  6. Till Bo Widegren: Jo, jag har också läst om det här. Det jag skrev var en förkortad upplaga av Socialdemokratiets syndaregister.

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 23 7:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^