Melodikrysset nummer 2 2016

16 januari 2016 11:51 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Teater, Ur dagboken, Varia | 6 kommentarer

Våldsamt svårt var väl inte veckans Melodikryss.

Jag gissar dock att en del melodikrysslösare, som inte är så hemma på klassisk musik, kan ha haft svårt med veckans exempel, vars titel man dessutom ville ha på tyska: ”Also sprach Zarathustra”, skriven 1896 av Richard Strauss.

Dagens första historia för barn skrevs av norrmannen Thorbjørn Egner: ”Folk och rövare i Kamomilla stad”. Den var mycket populär, när våra barn var små, men jag har ingen aning om hur känd den är för dagens barn.

Inte riktigt lika lätt var det att genast identifiera vem som läste ”Sagan om pannkakan”. Ledbokstäverna tydde på att det var fråga om någon Inga, så jag googlade sagotiteln tillsammans med Inga Gill, och det visade sig vara korrekt.

Två av dagens frågor var TV-anknutna.

Jag hörde till dem som såg ”Bröderna Cartwright” i TV, så den här seriens signaturmelodi kände jag omedelbart igen.

Också den svensk-danska ”Bron”, i vart fall den senast sända delen, har jag med intresse följt i TV. Fast här tog det ett tag, innan jag förknippade signaturmelodin med serien.

Utan tvivel var det Whitney Houston som sjöng ”Wanna Dance With Somebody”.

Och Adele (Adkins) har ju Anders Eldeman spelat tidigare i krysset, så det var inte heller svårt att komma på, vem vi i dag hörde i ”Hello”.

After Dark fick vi höra i ”La Dolce Vita”, känd från Melodifestivalen 2004.

Och så fick vi höra två melodifestivalare till:

Dels Carola Häggkvists ”Främling” från 1983, dels Arja Saijonmaas ”Högt över havet” från 1987.

Lennart Palm spelade Magnus Ugglas ”Jag mår illa”. För egen del har jag inte alls mått illa, men jag har kallats till en rad blodprov på Vårdcentralen för Waran-dosering av för mig själv helt obegripliga skäl. Just nu verkar mina värden ligga rätt igen i alla fall.

Hjärtat pumpar på det också, fast med hjälp av pacemaker. Så jag känner inte heller någon spontan lust att sjunga Bonnie Taylors ”It’s a Heartache”. Fast om jag tvangs sjunga den svenska versionen, ”Om du går nu”, skulle jag nog känna mig mindre väl till mods.

Inte heller väntar jag mig att det ska gå med Idrottsgatan 12 som med kära gamla 34an: ingen rivning är, så vitt jag vet, planerad av huset vi har bott i allt sedan mitten av 1960-talet.

Också er önskar jag ett liv i godan ro.

6 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Googlade på den svenska titeln på ”It’s a Heartache”.
  Fick fram att du hade med det lösningen till krysset nr 1 2014. Där ser man att Eldeman kan upprepa sig.
  Mvh Ove.

  Comment by Ove A — 2016 01 16 15:20 #

 2. Till Ove A: Det händer med jämna mellanrum.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 16 16:53 #

 3. Var det verkligen Främling? På snabbreprisen låter det som nåt helt annat

  Comment by LasseVbg — 2016 01 17 0:26 #

 4. Till Lasse: Jag har nu kollat med ett par andra kryssbloggar, som tar hjälp av ganska många andra för att tillsammans lösa krysset, och båda de här har också angett ”Främling” som den eftersökta Carola-låten. Vad var det annars?

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 17 11:27 #

 5. För den till äventyrs intresserade; signaturen till Bron heter ”Hollow Talk”, med den danska gruppen Choir of Young Believers.
  ”Så talade Zarathustra” skall höras i dess helhet! Jag har svårt för snuttifierade klassiska verk och introduktionen till ”Zarathustra” ett av de mest missbrukade.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 01 18 0:29 #

 6. Till Stefan H: Som du vet hör jag till dem som lyssnar på klassiska verk. Ett av problemen med dem, åtminstone i melodikryssammanhang, är att de ofta är så långa, att de skulle spränga den utmätta tidsramen, åtminstone om man också ville ha med annat i det aktuella krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 18 11:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^