Melodikrysset 36

9 september 2006 11:42 | Musik, Politik, Ur dagboken | 13 kommentarer

Det är lördag förmiddag. Jag befinner mig i lägenheten i stan – i går var Viggo och Klara här hos oss, och i kväll ska Birgitta och jag delta i Kulturnatten här i Uppsala, verkligen inte bara för att jag sitter i kulturnämnden.

Birgitta har dock åkt in till centrum, där det är så kallad sossegata. Hon ska presentera de kvinnliga socialdemokratiska kandidaterna i årets val.

Själv sitter jag hemma med melodikrysset. Jag vet vad jag ska rösta på.

Några våldsamma svårigheter erbjöd inte melodikrysset 36. Jag vill dock ärligt redovisa det jag inte skulle ha klarat utan Google. Andreas Johnson med ”Sing For Me”, en låt ur årets melodifestival, hör inte till sånt jag brukar lyssna på. Michael Jackson (”Black or White”) finns inte heller i mina skivhyllor, men när Anders Eldeman kom till lodrätt 1, hade jag redan ledbokstäver nog för att få ut Jackson.

Helt borta när det gäller aktuell populärmusik är jag dock inte. Det är klart att jag har sett och hört årets melodifestivalvinnare, finska Lordi, i ”Hard Rock Hallelujah”, som gav ordet monster.

Det tog en stund, innan jag hade lyckats identifiera ”Hooray For Hollywood” med Boston Pops – låten är skriven av Richard A Whitny, fick jag reda på, när jag kontrollgooglade.

Fortare gick det att komma på ordet cell. Dels för att jag som estländare förstår en del finska; låten i fråga sjöngs på finska. Dels för att låten (som jag inte minns titeln på) var skriven av Johnny Cash.

Resten var busenkelt.

Vi kan ta djuren först. Den gamla schlagern ”Vad tar ni för valpen där i fönstret?” gav skyltfönster, och ”Borgmästar Munte” red på sin Brunte; båda sångerna har förresten sjungits in av Alice Babs. Den efterlysta titeln i ”Här kommer Pippi Långstrump” var förstås Herr (Nilsson).

Och på tal om djur: ”Den spanska räven” ur ”My Fair Lady” (som jag såg i samband med den första elevriksdagen 1959) gav lya.

Kul av Eldeman men i överkant lätt var det att först fråga om vilka som framförde ”Temple of Love”, nämligen Benny Anderssons Orkester, förkortat BAO, och därefter fråga efter en mycket känd ABBA-låt med en förkortning som titel, SOS förstås. OBS! Det första ska ni inte tro på! Kristina Strömberg påpekar i sin kommentar, att svaret ska vara BWO, Bodies Without Organs. Tro på henne, inte på mig!

Streaplers ”Hello Mary Lou” hette, när Siw Malmqvist sjöng den på svenska, ”Lyckans ost”.

Povel Ramels film Ratataa har som undertitel ”The Staffan Stolle Story”.

Och så det lättaste av allt: ”Jag reste klockan nio, mitt mål var Santa Cruz” heter det i Evert Taubes ”Oxdragarsång”.

Den har jag skrivit parafraser på till kolleger-ombudsmän på socialdemokratiska partistyrelsen.

***

Om Google har fört dig hit i sökandet efter rätt svar i det senaste melodikrysset, så prova med att gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se, och sök där på senaste lördag.

13 kommentarer

 1. Jag har också försökt lösa krysset idag. Jag tror inte det är Benny Anderssons orkester utan Bodies Without Organs som efterfrågas – alltså BWO. Jag har lyckats lösa nästan allt, men inte Povel Ramels namn i Ratataa.

  Comment by Kristina Strömberg — 2006 09 09 14:26 #

 2. Bravo Kristina! Jag förleddes att tro att det var BAO, när bara mellersta bokstaven fattades för mig. Men det skulle vara BWO, Bodies Without Organs. (Jag tyckte egentligen inte heller att det lät som BAO brukar låta.)

  Det du inte klarade, klarade däremot jag, fast jag glömde att redovisa det. Filmen ”Ratataa” hade som undertitel ”The Staffan Stolle Story”. Svaret ska alltså vara Stolle.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 09 14:51 #

 3. Ja, vilket djävla liv !
  Frågan är om jag skall förbli konstnär i exile.
  http://www.swedishboysandgirls.homestead.com/A.html
  Tänka sig, Han Kokk är bara en månad äldre än mig själv, men vi båda är äldre än Anders Thunberg.
  Men han bodde ju inte i Njurunda 1944 där jag spenderade mitt första levnadsår.
  Vilket strul livet kan vara.
  http://www.newstime2007.com/WORLDNEWS.html
  Tycker ni inte det ?

  Mvh

  Sundsvalls sonen
  Ture Sjölander

  http://www.turesjolanders.homestead.com/GOGGLE.html

  heeheeh

  Comment by Ture Sjölander — 2006 09 09 15:30 #

 4. Till Ture Sjölander: Hej! Min första reaktion är glad häpnad – internet är ändå en märklig inrättning för kommunikation, där man plötsligt kan få kontakt med människor, som i tiotals år har varit borta från ens horisont.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 09 15:59 #

 5. Till Enn: Från min horisont kan jag nu se denna korta dialog på Google redan om man söker på mitt namn. Min första reaktion på detta är glad häpnad. Ja, det är minsann en märklig inrättning, Internet. Det blir lättare att förstå Marshall McLuan för varje dag. Mediet är budskapet.
  Hursom helst här är en av mina tusentals websajter:
  http://www.newstime2007.com/WORLDNEWS.html
  Det är gratis prenumeration på mina Världsnyheter.
  Hoppas ni skall gilla den lilla bilden till höger i mitten, av Folkpartisten och förre konsuln i New York.
  Jag har faktiskt aldrig röstat i hela mitt liv men ofta påverkat politiken på mitt eget sätt, starkare än en single röst någonsin kan göra.
  http://www.youareinmy.homestead.com/now.html
  Det är och förblir lika märkligt !

  Cheers
  Ture Sjolander

  Comment by Ture Sjolander — 2006 09 12 12:38 #

 6. Till Ture Sjölander: Själv har jag, som du väl minns, alltid befunnit mig i gränslandet mellan kultur och politik. De är också de mest frekventa ämnena på min blogg.

  Och röstat har jag gjort i vartenda val, så länge jag har haft rösträtt. Alltid på socialdemokraterna.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 12 14:03 #

 7. KONST POLITIK.
  Från Ture Sjölander: Jo så minns jag med. Men du, varför tror du att vissa människor röstar på samma Logo-Politiskt Parti, hela sitt liv?
  Är substansen eller folket inom den ramen verkligen densamma år efter år…
  Var ligger de grundläggande värderingarna hos respektive parti, så att säga?
  Vissa tidsintervaller måste väl ”besättningen” vara mindre begåvad och vid andra perioder mer.
  Kan det ibland vara ett slags tvångstanke att hålla fast vid samma äktenskap livet ut?
  Under en särskild tid i ditt, nu långa liv, måste du väl ha blivit besviken över gänget som styrde båten.
  Vad kunde du ha gjort med ditt ”gränsland”? Hade detta ”gränsland” du syftar på ett eget värde som hade kunnat blomstra och konstituerat ett helt eget ”parti” kunnat bli realiserat?

  Jag såg nyligen att LO utlyste en konsttävling (vilken djävla bedräglig term) för konstnärer med en prissumma på, ja minns inte beloppet…
  Kunde man tänka sig tvärtom att en politiktävling kunde sättas upp för politiker. så att politikerna kan visa upp sitt begåvningskapital?
  Jag finner det osmakligt i båda riktingar när man utlyser TÄVLING i konst, vetenskap eller politik.
  Det är en form av muteri i att diktera konsten riktning men också en skakande underskattning av konsten. Jag vill inte muta politiker att stäppdansa för mig på särskilda villkor, inte heller skulle jag vilja att fysikforskare låter sig köpas för att spela mungiga.
  Du fattar vad jag syftar på efter att alltid ha befunnit dig i detta gränsland.
  Hursomhelst..The money-side ser ut att alltid vinna.
  Ägget eller Hönan…det är hemskt hur hela nationer kan vilseledas, det är svårt att beskylla ledare.
  http://www.newdemocracy.homestead.com/
  frågar sig: Finns det demokrati i en Galax?
  Och om, vad som förr sågs vara demokrati är den detsamma, livet ut?
  Inget vara för evigt! Men så länge det varar så kan man väl chansa på att ge sin röst för det…
  Det är lite Lotto över det hela
  Har du en personlig epostadress?
  Även om det kan vara festligt att vika ut sig och inte ha några hemligheter, kan andra läsare finna det ointressant. Jag är inget blogmonster och har därför föredragit att göra sajter, i mängder som är mer tidslösa, och med ett visuellt språk som grund. Det förutsätter att betraktaren har rätt satt bredd och inte 600×800, som den normala bloggaren mestadels har.
  Jag har gjort ett klart statement på någon sajt där jag säger: ”I don’t read what people write, I read people.” I många fall är det faktiskt sajterna som ”läser” tittaren i stället för tvärtom. Händer sällan, men dock att den som intervjuar blir den intevjuade.
  Gud så långt detta blev.
  http://www.100.homestead.com/UNIFEM.html
  sa flickan och grät…
  Tjena..Ture

  Comment by Ture Sjolander — 2006 09 12 15:02 #

 8. Addendum
  Jag måste bara tillägga att min svenska börjar bli lite rostig efter mer än 20 år i landet down under, utan kommunikation med svenskar, alls.
  Gjorde dock vissa utredningsuppdrag för kulturrådet utomlands i slutet av 70-talet och lärde mig det ondskefulla byråkratispråket t.o.m.
  Det var urbota tråkigt att lära sig men man måste ju ibland ta skeden i vacker hand eller deras egna vapen för att ge tillbaka, du vet…

  Comment by Ture Sjolander — 2006 09 12 15:07 #

 9. Har omedelbart föreslagit bildandet av ett nytt politiskt parti i Sverige med namnet:
  ”GRÄNSLANDET”.
  Kan du tänka dig att bli partiordförande för partiet ? Du är en mycket passande boss !
  Här är sajtförslaget=
  http://www.swedish.homestead.com/KONSTPOLITIK.html
  Ett parti utan gränser….
  Vi ses på första kongressen 2007.
  mvh
  Ture

  Comment by Ture Sjölander — 2006 09 12 16:08 #

 10. Till Ture Sjölander: Människor kan väl ha olika skäl för att hålla fast vid ett parti, också för att byta parti. För min del handlar mitt val om värderingar och ett sätt att analysera motsättningarna i samhället; i båda fallen grundar jag mitt ställningstagande både på läsning och på erfarenheter, främst sociala erfarenheter.

  Besättningen, liksom de som styr båten, kan skifta genom åren – för att använda din metafor. Likaså kan verkligheten förändra kursen. Men sina grundvärderingar och sitt sätt att analysera samhället kan man behålla.

  Som reflekterande och kännande människa blir man naturligtvis, just utifrån grundvärderingarna och samhällsanalysen, under perioder besviken över dem som styr båten. För mina egna besvikelser, men också förhoppningar, har jag gett uttryck i det till socialdemokratin riktade inledningskapitlet ”Vart tog den där elden vägen?” i boken ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” (red Enn Kokk, Stigbjörn Lunggren och Klas Gustavsson, Ordfront, 2002).

  Men i mina grundvärderingar står jag fast, och jag har utifrån dem aldrig sett något för mig acceptabelt alternativ till socialdemokratin.

  Så jag avböjer också det generösa erbjudande att få bli partiordförande för partiet Gränslandet.

  ***

  Jag förstår dina synpunkter på konsttävlingar – konst är ju i första hand ett uttryck för ett djupt personligt skapande.

  Nu finns det ju på konstområdet erbjudanden till konstnärer, som kan sägas ha ett ”tävlingsmoment” men inte går ut på att muta de deltagande konstnärerna till att göra något, som egentligen bara har pengaersättning som enda motiv.

  Särskilt när man ska bygga kulturinstitutioner är det ju vanligt att anordna en arkitekttävling, som har i förväg angivna användarkrav som utgångspunkt. Den som bygger kulturinstitutionen i fråga kan sen också be olika konstnärer tävla om konstnärlig komplettering inne i lokalerna, varvid man ber om skisser och förslag. Det här kan ju omfatta ett stort spektrum – muralmålningar, inramad konst, fotografier, ljusspel och så vidare – och då behöver det ju inte finnas andra urvalskriterier än kvalitet; möjligen kan husets arkitektur tala för antingen harmoni eller brytning.

  Din oro för att din svenska skulle ha blivit sämre av alla dessa års utladnsvistelse är på det hela taget obefogad. Jag hittade några särskrivningar av sammansatta substantiv, där bakgrunden förmodligen är engelskans sätt att skriva sammansatta subsantiv i två ord. De här småsakerna tog jag mig friheten att korrigera.

  So don´t worry där på andra sidan klotet.

  Enn

  PS Hösten 2001 avlade min hustru, Birgitta Dahl, då talman i Sveriges riksdag, ett officiellt besök i Australien. Jag var med. DS

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 12 23:15 #

 11. Till Enn: Tack, verkligen uttömmande beskrivning av din raka livslinje och typiskt generös och alltid vänsinnad Kokk’ska.
  Du ser ut att må bra efter 70 och det var kul att få veta.
  Jag återkommer gärna senare till ditt bloggrum när vi väl vet hur väl valet föll ut…om det nu vore en prioritet i livet; en välfärdsstat kan för all del inte existera utan yttrandefrihet.
  http://www.cordially.homestead.com/Ovulator.html

  Cordially Yours
  Ture

  Comment by Ture Sjölander — 2006 09 13 4:57 #

 12. Enn,
  Ja vi kanske kan ha ett 5-årsfirande av denna dialog från 2006, nu 2011?
  Sedan 2006 är vissa av länkarna ovan borttagna av mig men 10.000 tals andra har tillkommit genom åren.
  Just nu förbereder jag ett s.k. längre brandtal på video mot den sittande regeringen men också med kraftiga efterslängar av kritik på den förra sosse regeringen. Gemensamt har de skadat Sveriges rykte åtskilligt men i synnerhet i det politiska dagsläget genom sitt fördärv av vår högt respekterade neutralitetspolitik.

  Comment by Ture Sjölander — 2011 12 17 5:10 #

 13. Ja men…

  Comment by Ture Sjolander — 2011 12 17 15:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^