Danmark: Socialdemokratiets asylpolitik splittrar det röda blocket

31 december 2015 15:30 | Politik | 7 kommentarer

Jag har tidigare återgett en undersökning, som visar, att Socialdemokratiets väljare är starkt splittrade i frågan om den danska asylpolitiken. Partiet, läs partiledningen, har i den här frågan lagt sig nära styrande borgerliga Venstre. Men en mycket stor del av partiets väljare delar den mer generösa syn partiets samarbetspartners på vänstersidan har.

Ekstra-Bladet har publicerat en enkät om detta med företrädare för Socialdemokratiets normala samarbetspartners.

Uffe Elbæk från Alternativet konstaterar kallt, att Socialdemokratiets invandringspolitik inte bara splittrar utan också försvagar den samlade oppositionen.

Socialistisk Folkepartis ordförande Pia Olsen Dyhr ser att flera vänsterpartier drar åt lite olika håll, men hennes kritik av Socialdemokratiet är stenhård:

– Der er noget, der tyder på, at Svend Aukens Socialdemokrati er afgået ved døden.

Socialdemokratiet och Venstre klistrar sig samman för att kunna tävla med Dansk Folkeparti, konstaterar Sofie Carsten Nielsen från Radikale Venstre.

Och Enhedslistens Søren Søndergaard är inte överraskad – han har sett liknande tendenser redan tidigare, då hos förra ordföranden, till lika statsministern Helle Thorning Schmidt.

7 kommentarer

 1. Om Svend Aukens socialdemokrati är död – är det något att sörja? Det var en socialdemokrati för en annan tid, ett annat land och en annan befolkning.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 12 31 18:17 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Det kan ju du utifrån dina värderingar tycka. Medan vi som har hjärtat till vänster tycker annorlunda.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 31 21:51 #

 3. Mja, tycker du gör det lite för lätt för dig med det svaret. Förutsättningarna är ju så olika. SvendAuken 1.0 måste ju rimligen bli en SvendAUken 2.0 för att fungera i dagens miljö. Ungefär som det berömda uttalandet av Erlander 1956? när han uttrycker sin glädje över Sveriges homogena befolkning. Känns något överspelat.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 12 31 22:27 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Mina politiska värderingar, som bland annat uttrycktes i ett par socialdemokratiska partiprogram, formades under sextio- och sjuttiotalen. De här radikala åsikterna håller jag fast vid, även när mitt parti tvingas kompromissa eller rent av är ute på alldeles egna villovägar.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 01 0:45 #

 5. OK, din egen variant av Brasklapp :-)

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 01 01 12:21 #

 6. Till Thomas Åkerblad: Jag fyller 79 år i sommar, har inte längre några politiska uppdrag och kan göra och tycka vad jag vill. Jag är som tidigare en radikal socialdemokrat, och det är mina egna värderingar som styr vad jag skriver här på bloggen.

  Faktiskt tror jag att det är just det som har gett min blogg så många läsare.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 01 13:14 #

 7. Det håller jag med om. Även jag som socialliberal har ett utbyte av att diskutera med dig. Något som du är ensam om på s-bloggar. Resten (nästan) är bara tröttsamma partimegafoner som verkar vara födda utan öron. Dessutom är du intresserad av den nordiska, politiska omgivningen vilket är ett intresse jag – i motsats till de flesta – delar.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 01 01 14:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^