Melodikrysset nummer 52 2015

26 december 2015 12:22 | Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jul eller inte – vi trogna melodikrysslösare sätter oss vid radioapparaten även när det är annandagsmorgon. God jul alla likasinnade, förresten!

I dag startade Anders Eldeman med en ljudillustration många av oss – några av er hördes av här på bloggen – hade väntat sig i förra veckans kryss, det så kallade julkrysset: ”O helga natt”, skriven av Adolphe Adam och därför allmänt kallad ”Adams julsång”.

Dagens kryss var annars inte lika julpräglat som förra veckans, men en känd julpsalm, med ursprung i tyskt 1800-tal, spelades i alla fall: ”När juldagsmorgon glimmar”.

Våldsamt svårt var det väl inte.

Själv hade jag inledningsvis svårt att komma på att busringaren i radio ju kallade sig Kalle Sändare – i det avsnitt som återgavs hade han ”missförstått” begreppet ansiktsmask.

Och för att hoppa i tiden: Zara Larsson, i dag med ”Lush Life”, har jag väl inte heller lyssnat tillräckligt mycket på.

Men resten var egentligen bara en fråga om att fylla i rätt svar och då stava rätt.

Till exempel veta hur Tom Waits skriver sitt efternamn. Det var alltså han som hade gjort originalet, ”Jersey Girl”, till det vi hörde Sten & Stanley sjunga, ”Då och nu”.

Några av de frågor som förekom i dag var rent av löjligt lätta.

Det är klart att jag som inbiten melodifestivallyssnare så här efteråt åtminstone kommer i håg några av de sångbara bidragen.

Sådana som ”Tango, tango”, fast ändå kanske mest för att Petra Nielsen 2004 sjöng den som ”Tängo, tängo”.

”The Worrying Kind” från 2007 tyckte jag för egen del var en suveränt bra låt. Ola Salo, som sjöng den, har jag själv sedan också hört live vid en OD-konsert här i Uppsala.

Och för att fortsätta på det här personliga spåret: Jag har alla skivor med The Beatles och alla med Simon and Garfunkel. I dag fick vi lyssna på en Beatles-melodi, ”I Will”, med Art Garfunkel.

Evert Taubes samlade produktion och egna insjungningar har jag, utöver på en del gamla LP-skivor, samlade i ett par CD-boxar – den som är road av ämnet Taube kan ju gå upp under Kulturspegeln, Musik respektive Sångtexter. Sonen, Sven Bertil Taube, har också gjort många förnämliga insjungningar av faderns sånger. I dag hörde vi honom tillsammans med Lisa Nilsson sjunga ”Som stjärnor små”.

Evert Taube är ju – inte mig emot – en återkommande gäst i Melodikrysset. Lite svårare har jag för att i andra fall samma låt, om än i lite olika varianter, återkommer i krysset. Därmed har jag inte gjort något musikaliskt fördömande av till exempel ”My Way”, i franskt original ”Comme d’habitude”.

Lite roligare är det då att höra omgjorda varianter. I dag sjöng till exempel Mora Träsk om kaviar. Fast det var ju inte särskilt svårt att känna igen melodin, ”Cadillac”, och då lista ut att det Eldeman ville ha till svar var bil.

Gamla schlager är lite av mitt gebit, så jag blir också glad varje gång Eldeman spelar någon sådan. I dag fick vi till exempel höra Kai Gullmars ”Uti Rio de Janeiro”.

Och så går vi då i mål med ”Dream a Little Dream of Me” med The Mamas and the Papas. Så vad hette Mama Cass egentligen? Jo, Cass Elliot.

God jul en gång till, den här gången till alla Mamas and Papas, de som här om dan gladde barn och barnbarn med att uppfylla några av deras drömmar.

5 kommentarer

 1. Den här gången klarade också jag krysset alldeles själv!
  Gott Nytt År!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 12 26 14:22 #

 2. Till Stefan H: Gott nytt själv när det blir dags!

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 26 18:30 #

 3. Hej & God fortsättning!
  Jag älskar att läsa din blogg och dina synpunkter, men ett klargörande bara; Petra Nielsen gör alldeles rätt som sjunger ”tängo tängo”. Så uttalas tango på engelska och det är ju det språk hon sjunger på.

  Mvh, Gita

  Comment by Gita — 2015 12 26 20:51 #

 4. Till Gita: Du har alldeles rätt i den meningen att hon ju sjöng på engelska. Om tango vore en dans med ursprung i ett engelskspråkigt land, skulle jag sannolikt inte ha grälat på henne för det här.

  Men för egen del skulle jag – och det har jag skrivit – önska att de medverkande i Eurovision Song Contest vore tvingade att sjunga på något av sitt lands nationalspråk. Texten får gärna, som i det aktuella fallet, handla om tango, som ju dansas även här, men ordet tango bör i så fall uttalas som vi gör det i det här landet.

  God fortsättning själv!

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 28 17:04 #

 5. Tur iallafall att varken Du eller jag fick rollen som Ove i den nu berömda boken och nu filmen….den figuren skulle troligen varit betydligt värre än den gestalt som Lassgård nu syns på duken med. Inte för att vara elak mot Din ”figur” men visst har i viss mån tiden dragit över lite och ger oss lite äldre vissa problem eller kanske vi dem……?

  Comment by Sjölandersurban — 2015 12 28 21:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^