Uppsala i världen

13 december 2015 14:39 | Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Teater, Ur dagboken | 15 kommentarer

Innan vi skulle gå på den teaterbegivenhet vi hade fått en vänlig inbjudan till, gick Birgitta och jag på den lämpligt näraliggande fiskrestaurangen Hambergs för att äta middag, abborre.

Den förste vi fick syn på på Hambergs var den som hade skickat inbjudan till oss, teaterchefen Paul Kessel. Paul är en gammal vän, så vi hälsade hjärtligt och försäkrade, att vi var på väg till kvällens föreställning.

* * *

Kulturförvaltningen i Uppsala anordnade tillsammans med Reginateatern i dessa flyktingrestriktiva tider en kväll för öppenhet och sammanhållning, ”Uppsala i världen”.

Vi hälsades välkomna av Kulturnämndens ordförande, Peter Gustavsson (s), och i inledningen av andra delen av programmet talade liberalen Eva Edwardsson, andra vice ordföranden i Kulturnämnden. Dessutom fick vi ta del av ytterligare ett engagerat anförande av Peter Wallensteen från universitetet – själv känner jag honom ända från hans aktiva tid i Laboremus.

De agerande var alla vänster, även borgerlig vänster, och det är nog ingen tillfällighet. De som har sitt hjärta åt vänster kan inte stillatigande åse hur Sverigedemokraterna, till synes utan att ha något hjärta, ändå hycklar om att deras hjärta slår för Sverige.

Nu är ju det här inget nytt. Som Stefan Böhm, med stöd av läsning ur Ola Larsmos dokumentation av Bollhusmötet, visade, var det inte läge för att ta emot en handfull judiska flyktingar 1939 heller.

Raden av artister och ungdomliga amatörer som alla ville visa sin solidaritet med utsatta människor var imponerande, och de introducerades allt efter som av presentatörsparet Åsa Forsblad Morisse och Sam Kessel.

Jag kan inte räkna upp dem alla, men några måste få ett omnämnande: Coste Apetrea, Ronny Eriksson och Stina Wollter. Inte minst Stina Wollter var häpnadsväckande bra, som sångerska.

Men den som, med all rätt, fick de allra längsta applåderna, var Alina Kiric. Det hon läste ur sin debutroman, ”En svensk kändis” (2015) var i och för sig också bra, men det som tog andan ur oss i publiken var framför allt en poetry slam-skildring av det hon som flykting från etnisk rensning i Bosnien har upplevt, en upplevelse som i dagens värld dess värre varken är unik för henne eller för Bosnien.

15 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: Tycker du att de socialdemokratiska kommunalråden ute i landet också hycklar?

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 12 13 15:49 #

 2. Till Bengt Eliasson: Situationen blir svår, när bara ett par länder gör vad den kräver. Jag är en gammal realpolitiker, som har förståelse för det.

  Men jag har ingen förståelse för dem som saknar hjärta och medkänsla och som rent av gör det till sitt politiska signum.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 13 16:51 #

 3. Beskrivningen känns som ett tidens tecken kring hur överklassen försöker påskina sin självgodhet. Det är ju denna grupp som tar hem alla vinsterna med den stora flyktinginvandringen. Detta genom skenande bostadsprisökningar samt ökade aktiebolagsvinster medan de mindre bemedlade tvingas hålla tillgodo med boende i segregerade förorter samt pressade löner och anställningsvillkor enär konkurrensen om dessa okvalificerade arbeten ökar.

  Comment by Leif — 2015 12 13 17:42 #

 4. Till Leif A: Jag såg inte till någon enda som för egen vinning driver något flyktingboende, inte heller några som håller flyktingar på armlängds avstånd.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 13 17:54 #

 5. Till Enn Kokk: Det torde vara lönlöst att vi två diskuterar flyktingfrågan, ty vi kommer aldrig, trots att vi båda är socialdemokrater, att kunna mötas och bli överens. Men argumentet att den som inte delar uppfattningen att Sverige skall ta emot den mängd vi nu gör skulle sakna hjärta och medkänsla framstår inte som överdrivet imponerande. Det finns en stor vrede i de socialdemokratiska leden, inte minst bland många kommunalråd, när det gäller frågan om flyktingpolitiken. Vem vet, kanske vore det bra om rörelsen splittrades? I SVTs Rapport förmedlades att finansministern kräver att bidragen till bl a assistansersättningen måste skäras ner för att vi skall ha råd med flyktingmottagandet. I inslaget medverkade den Parkinsonsjuke Arne som, trots att han knappt kunde äta, hade mist sin rätt till assistansersättning. Skall vi ha det så? Den socialdemokratiska drömmen har sannerligen blivit en mardröm! Jag har frågat dig tidigare, men du har aldrig svarat så jag frågar igen: Vad är det som har gått fel i den svenska socialdemokratin, som gör att människor som aldrig har utfört ett arbete i Sverige, skall ha rätt till bl a pension?

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 12 13 20:19 #

 6. Till Bengt Eliasson: Människor, som vi ger rätten att bo här, skulle alltså i vissa fall få göra det, om de var beredda att svälta.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 13 20:56 #

 7. Till Enn Kokk: Alla boende i Sverige skall, så långt som möjligt, svara för sin egen försörjning. Numera tycker t o m socialdemokratin att anhöriginvandrare skall försörjas av sina närmaste. Jag noterar dock att du inte svarar på den viktiga frågan om vad som gått fel i den svenska socialdemokratin.

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 12 13 21:06 #

 8. Till Bengt Eliasson: Det är du, mer än socialdemokratin, som har gått fel.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 13 21:46 #

 9. Bengt: Oroa dig inte. Du har rätt, Enn har fel. Emellertid tycks socialdemokratin likgiltig inför det faktum att man inom ett par decennier har förlorat halva väljarkåren. Miljontals väljare som man vänt ryggen. Statsministern drog sig heller inte för att kalla mer än en miljon svenskar för nyfascister.
  Man är också indifferenta inför de ansträngningar som invandringen innebär för kommuner och myndigheter. När man agerar så är det under galgen. Framförhållningen är noll. Sådan är tjugohundratalets socialdemokrati. Folkhemmet har övergetts nu är det mångkulturhemmet som gäller. Till vilken kostnad som helst. Gillar du det inte är du rasist eller fascist…

  Comment by Jan — 2015 12 13 22:06 #

 10. Herrarna kunde väl umgås på någon sverigedemokratisk blogg i stället?

  Ni är inte välkomna här längre.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 13 22:52 #

 11. Om kösystemet till vår svenska sjukvårdsvälfärd skulle sättas ur spel, genom att man kunde köpa sig fördelar i köandet, skulle det naturligtvis utbryta våldsamma protester. Inget parti skulle heller våga ta upp något sådant på sin politiska agenda. Men det är ju detta som försiggår i flyktingmottagandet. Det är de som kan betala för sig som lyckas ta sig hit. De som är fattiga blir kvar i lägren. En fruktansvärd orättvisa. Det borde ju vara så att all flyktingfördelning skulle gå genom FN, så att ingen, varken fattig eller rik, blev gynnad. Kvoter skulle räknas ut efter länders förmåga att ta emot, och mottagandet skulle vara tvingande. Så orättvist som det är idag kan det ju inte få fortsätta att vara. Visst, vi tjänar ju på att driftiga människor tar sig hit, men det är ett cyniskt tänkande.

  Comment by Lasse H — 2015 12 13 23:24 #

 12. Men nu lever vi inte i den bästa av världar.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 13 23:26 #

 13. Rasistiska och främlingsfientliga kommentarer är inte välkomna här på bloggen.

  Och de som uttrycker sådana åsikter har allmänt publiceringsförbud här, vad de än skriver om.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 14 11:58 #

 14. Jag kan enbart ur egen fatabur se att en nyinvandrad som får uppehållstillstånd i Sverige har betydligt mer i ekonomisk försörjning som bidrag än jag som född svensk, arbetat i Sverige hela mitt liv, (förutom den tid jag levde som förtidspensionerad dock med pensionsgrundande inkomst).
  Detta ger INTE bra signaler till oss fattigpensionärer som inte ens får en pension som räcker till hyran och inget sparat har! Detta är inte vare sig främlingsfientligt eller rasisitiskt inlägg bara ren fakta!!

  Comment by Sjölandersurban — 2015 12 14 21:57 #

 15. Problemet här är att pensionssystemet ju inte är enhetligt. I botten finns den gamla folkpensionen, som ju är ganska låg. Efter tjänstepensionsomröstningen i slutet av femtitalet har vi sen fått en tilläggspension, som med visst tak ska spegla de löneinkomster vi har haft under våra år i arbetslivet, men jag är medveten om att en del av befolkningen, ibland efter eget val, ibland på grund av sjukdom och så vidare aldrig har byggt upp det här standardskyddet för ålderdomen, och deras pension blir då låg. Ytterligare andra har haft tilläggsförsäkringar på sina jobb eller själva tecknat en pensionsförsäkring för att garantera standardtryggheten på gamla dar.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 14 22:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^