Melodikrysset nummer 49 2015

5 december 2015 11:59 | Musik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Överlag tyckte jag inte att dagens Melodikryss var särskilt svårt, men det innehöll åtminstone en även för mig lite knepig fråga. Till råga på allt handlade det om en låt, skriven av Povel Ramel, som jag har allt av på skiva och i ett antal sångböcker. Det Anders Eldeman spelade var en inte så ofta spelad låt, ”Det regnar på vår kärlek”.

Det andra på riktigt knepiga i det här krysset var melodin som skulle leda oss till något gott ur växtriket. Att svaret måste bli blåbär fick vi ju en hint om genom det Mors lilla Olle-citat som förekom i den instrumentala ljudillustrationen. Men vilken var huvudmelodin? Eldemans tips om att det rörde sig om något, skrivet av Gideon Wahlberg, ledde mig till att på nätet hitta hans ”Jag har mitt eget blåbärsställe”.

Annars har jag ganska lätt för att komma i håg gamla schlager, både melodier, textfragment och titlar, sådana som ”Under Paris broar”.

Och en wienervals känner jag också igen, även om sådana knappast hör till dagen modedanser.

Svåra för mig är i stället ofta melodier, hämtade ur senare års melodifestivaler, låtar som alltför ofta saknar förmåga att fastna i mitt annars ganska väl fungerande melodiminne. Ett exempel ur dagens kryss är Anton Ewalds ”Natural”. Här fick jag gå till Googles artikel om den Melodifestival Eldeman nämnde som vägledning för att rätt namn skulle komma upp.

Dansbandslåtar är ju inte mitt bord det heller, och ”Lycklig”, som spelades i dag, var inget undantag. Men här var det ganska lätt att komma på att de som spelade var Sven Ingvars.

Annars är mitt lyssnande till populärmusik ganska spritt.

Jag lyssnar gärna på Lasse Dahlquist, till exempel hans låt om Jolly Bob från Aberdeen: ”Jolly ”Jolly Bob” var en glad sjöman som var från Aberdeen”.

Men jag har inget emot Pink (Alecia Beth More) heller. Det var hon som i dag sjöng ”Today’s the Day”.

Och Lars Winnerbäck har jag allt av på skiva. I dag hörde vi honom sjunga ”Köpt en bil”.

Därifrån kan vi gå vidare till ”Ack Värmeland – Värmland skulle det dock skrivas i krysset – du sköna”.

Bo Kaspers orkester är inte så dum den heller. I dag hörde vi dem i ”Sommaren”, en för övrigt allt för avlägsen årstid.

Och så går vi då i mål med veckans Taube, ”Nocturne”, även kallad ”Sov på min arm”.

För att ytterligare utöka den musikaliska bredden vill jag nämna, att jag senare i dag ska gå på ODs Caprice plus den OD-middag som följer. Att jag får gå på den senare beror på att hustrun är så kallad moster i OD.

3 kommentarer

  1. Ja, ”Det regnar på vår kärlek” var jag helt chanslös på och inte ens Google var till någon hjälp. Som tur är finns bloggen ”Kyrkoherdens tankar” där det alltid finns något ljushuvud som vet. Före internets o Googles inträde var det ofta krysset inte blev helt löst, för min del. Idag finns ju ytterligare hjälpmedel för den lycklige innehavaren av en smartphone, nämligen en app som heter ”Track Id” (m fl) som avlyssnar låten och identifierar den med både titel och artist. Den använde jag idag för Pink, Anton E, Bo K och Sven Ingvars . Det verkar dock som att den kräver en originalinspelning. Jag tycker att Eldeman är lite för generös med låttitlar.

    Comment by Lasse H — 2015 12 05 13:38 #

  2. Undrar om inte texten till Jolly Bob måste bli: Jolly jolly Bob var en glad sjöman som var född i Aberdeen. Jag får inte ihop´et med melodin annars (men har inte texten i huvudet utan gissar mest).

    F ö tråcklade jag mig fram till Det regnar… genom att läsa om Povel på Wikipedia.

    Janne H

    Comment by Janne H — 2015 12 07 22:41 #

  3. Till Jan Hermelin: Jo, du har alldeles rätt i fråga om ”Jolly Bob”. Ibland citerar jag ur mitt otillförlitliga minne.

    Comment by Enn Kokk — 2015 12 08 10:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^