Melodikrysset nummer 48 2015

28 november 2015 12:28 | Film, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 14 kommentarer

Jag missunnar inte de sportintresserade – jag hör för egen del inte till den gruppen – att få lyssna till sitt älsklingsämne i radio, men jag begriper inte, varför deras intresse ska sättas före det vi melodikrysslösare – och vi är också många – har. Jag begriper att Sveriges Radio inte kan styra tiden för tävlingar av olika slag, men då får väl radion fixa en särskild sportkanal.

Något sportanknutet fanns inte i dagens Melodikryss. ”Stjärnornas krig” – den svenska titeln på Georg Lucas’ ”Star Wars” – handlar ju om något annat än det man får se på en idrottsarena, även om stjärnor ses även där.

Dagens andra filmfråga, den om fransk-australiska ”Pianot” (1993), beredde mig heller inte något större besvär. Hustrun blev mycket förtjust i den när hon först såg den på bio, så sen skaffade vi den också på DVD.

Samma hustru var med vid vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Birgitta hade under talmanstiden en formell roll i inskolningen av kronprinsessan i hennes ämbete, och ett slags brygga uppstod mellan de här båda damerna i mycket olika ålder. Jag var också bjuden men avböjde. Också jag har träffat Victoria och jag har verkligen inget personligt mot henne, men jag såg i förväg framför mig hela det offentliga spektakel bröllopet skulle bli, och det ville jag inte delta i. Allt detta apropå att dagens kryss inleddes med en sång hämtad därifrån, ”When You Tell the World You’re Mine” med Björn Skifs och Agnes (Carlsson).

Och för att fortsätta i den personliga stilen: gitarristen Les Paul har jag faktiskt hört live på en klubb i New York. I dag hörde vi honom och makan Mary Ford i klassikern ”Some of These Days”.

Klassiker i annan mening är Giuseppe Verdis ”La Traviata” (”Den vilseförda”) från 1813. Den har jag förstås sett och hört.

Jag har sett mycket mer opera än operett, men Emmerich Kálmáns ”Grevinnan Mariza” från 1924 är ändå bekant för mig.

Dagens ”Evert” hade inget att göra med den ständigt återkommande Evert Taube utan skrevs 1995 av Eddie Meduza. Fast den version Matz Stefanz med Lailaz gjorde och låg 22 veckor på svensktoppen med 1997 är den definitiva versionen. Här får Lennart Palm ursäkta.

Både den här låten och ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård” har varit med förr i krysset. Den sistnämnda var med i Melodifestivalen 1975 och sjöngs då av den nog annars helt bortglömda artisten Ann-Christine Bärnsten.

I en annan Melodifestival, den 2014, hörde vi ”C’est la vie” med tre äldre stjärnor, Towa Carson, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson.

Jag gillar det här att Anders Eldeman blandar högt och lågt, nära och fjärran, nytt och gammalt.

Det hör liksom till att han gör sådant som att låta Mattias Enn sjunga Karl Gerhards ”Jag är ett bedårande barn av min tid” och sedan frågar vem som skrev melodin. Jo, Jules Sylvain.

Och sen spelar han något som han klassar som hårdrock: ”Paradise City” med Guns N’ Roses.

Nästa vecka får vi kanske möta någon Gun från Dragarbrunn.

Men se på fan: Som en alert läsare påpekar, har jag i dag glömt att redovisa, vem som sjöng ”Applause”: Lady Gaga.

14 kommentarer

 1. Jag håller med dej i fråga om sporten, för så fort det är sport så får allt annat antingen flytta på sej eller stryka på foten. Visserligen hör jag till dem som gillar sport, men jag tycker i alla fall det är irriterande när sporten alltid ska komma först. Så varför inte ha en egen sportkanal?

  Comment by Carina — 2015 11 28 12:40 #

 2. Lady Gaga är väl inte någon man ska glömma bort!

  Comment by Gösta Foisack — 2015 11 28 12:43 #

 3. Jag hade föredragit Karl Gerhard, men det var ju Mattias Enn som sjöng om ett bedårande barn i Melodikrysset.

  Comment by Hans W — 2015 11 28 13:30 #

 4. Det var väl körsbär som vi skulle plocka i din trädgård

  Comment by Lars-Olof Boivie — 2015 11 28 14:31 #

 5. Jag måste ha varit ovanligt trött i morse, eller så var jag störd av idrotten som styrde. Allt det jag har fått påpekat för mig hade jag faktiskt skrivit rätt i min kladd, och Lady Gaga finns snyggt och prydligt inskriven på L1 i krysset.

  Vilket understryker vikten av noggrann korrekturläsning före publiceringen.

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 28 15:34 #

 6. Ann-Christine Bärnsten skrev f ö en väldigt spännande deckare i Melodifestival-miljö. Döden är en schlager heter den. Rafflande final i Globen. Jag kunde verkligen inte gissa mördaren i förväg!

  Comment by Kait Bessing — 2015 11 29 3:30 #

 7. Stefan Ljungqvists version av ”Evert” inte att förglömma.
  Lennart Palms version har vi hört förr i krysset, för inte så länge sedan.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 11 29 15:54 #

 8. Till Stefan H: Lättast att förglömma är ofta det som uppenbart också borde ha varit med.

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 29 16:55 #

 9. Betänk att spriten oftast har hållit ungdomen borta från den mycket vanskliga och farliga sporten!!

  Comment by Sjölandersurban — 2015 11 29 18:47 #

 10. Tack för hjälpen med ’grevinnan’, det hade jag aldrig kunnat gissa mej till. För övrigt håller jag med dej om att det är synnerligen irriterande att sporten alltid ska vara nummer 1 i många sammanhang, och andra program får vackert maka på sej. Idag får t ex Svensktoppen sändas först 10 timmar senare än normal sändningstid. Bah :-(

  Comment by Maggan — 2015 11 29 19:49 #

 11. Det här med sporten som ett sorts linement för alla andra negativa nyheter är en sorts ”hissmusik” för att vi skall hålla oss på mattan, SD är redan här!!

  Comment by Sjölandersurban — 2015 11 29 20:12 #

 12. Till Maggan: Program som närmast är institutioner – Ring så spelar vi, Melodikrysset och Svensktoppen är alla sådana – måste radiolyssnarna kunna lyssna vecka efter vecka på utan att ens kolla radioprogrammet.

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 30 0:20 #

 13. Det är väl, vg radioprogram, så att majoriteten styr, där liksom i politiken. Kallas demokrati?

  Comment by Lasse H — 2015 11 30 11:50 #

 14. Till Lasse Hallenfur: Melodikrysset har, som jag har visat, enorma lyssnarsiffror. Hur många som lyssnar på de sportsändningar, som emellanåt knuffar undan Melodikrysset, vet jag inte, men om nu båda har stora lyssnarskaror, borde ju en rimlig lösning vara att sända dem i olika kanaler.

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 30 12:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^