Socialdemokratisk idédebatt

23 november 2015 15:13 | Media, Politik | 14 kommentarer

SSUs idépolitiska tidskrift Tvärdrag har genom åren haft både sina höjdpunkter och sina dalgångar, men för närvarande är den klart läsvärd.

Ur det senaste numret, nummer 3 2015, ska jag ge ett par exempel på det senare.

Daniel Gustafsson Pech är författare till en av artiklarna i numrets tema, ”Rädslans politik”, ”Skräckexemplet Ungern”.

Och rubriken på en artikel av Daniel Mathisen är ”Marx är tillbaka”. I den intervjuas ett par gamla bekanta, Kajsa Borgnäs och Sven-Eric Liedman.

Borgnäs beklagar att Karl Marx i dag närmast verkar vara brännmärkt inom socialdemokratin, och jag som – i egenskap av huvudsekreterare i partiets programkommission – såg till att de grundläggande tankegångarna i marxismen genomsyrade partiprogrammen både 1975 och 1990 – håller med. Liedman, författare till ett nytt standardverk om Marx, ser ändå ett gryende, odogmatiskt intresse för Marx. Liedman ser också möjliga aktörer: ”Socialdemokratin behövs, den oberoende vänstern behövs. I Sverige skulle jag säga att radikala delar av socialdemokratin och de sovjetfria delarna av Vänsterpartiet har störst potential.”

Jag hoppas att den här tidskriften får fler läsare, men hur det ska gå till ter sig osäkert mot bakgrund av att det aktuella numret saknar uppgifter både om prenumerationspris och giro att sätta in pengarna på.

14 kommentarer

  1. Socialdemokratisk idédebatt? Väck inte den björn som sover!

    Comment by Jan — 2015 11 23 18:26 #

  2. Jag trodde att SSU upphörde efter den senaste bidragsskandalen. Tydligen inte. Socialdemokraterna har dock anammat ett slags marxism, den så kallade kulturmarxismen, i form av identitetspolitiken. Detta till priset av att socialismen (och marxismen) lagts åt sidan. Vilket jag tycker är olyckligt.
    Trevligt att se att den vackra Kajsa Borgnäs är tillbaka i debatten. Hon blev ju, dessvärre, märkt av de ödesdigra bokstölderna. Det var ju meningen att hon skulle avancera i graderna i rörelsen. Så skedde inte. Men dörren behöver väl inte vara stängd för all tid…

    Comment by Jan — 2015 11 24 13:55 #

  3. Till Jan Galfvensjö: Kajsa Borgnäs finns, vad jag vet, numera i Tyskland.

    Comment by Enn Kokk — 2015 11 24 15:40 #

  4. Det var ju meningen att det skulle bli en öppen socialdemokratisk idédebatt efter Mona Sahlins valförlust 2010. Den debatten blev väl inte mer än en tummetott. Tyvärr så tror jag att tiden för idédebatt är över. Nu backar istället socialdemokratin in i framtiden. Istället för reformer får man ägna sig åt att rädda det som räddas kan.
    Den närmaste tiden ser, minst sagt, dyster ut för socialdemokratin. (Men det gäller också flera andra politiska partier grundade i tidigt 1900-tal. Som Centern och, numera, Liberalerna.)

    Comment by Jan — 2015 11 26 14:25 #

  5. Till Jan Galfvensjö: Jag skulle inte kalla till exempel Daniel Suhonens ”Partiledaren som klev in i kylan” för en tummetott.

    Och om du nu verkligen vill ha en radikal debatt om socialdemokratins framtid, kunde du ju i stället glädja dig åt artiklar som de jag ovan hänvisar till.

    Comment by Enn Kokk — 2015 11 26 16:12 #

  6. Karl Marx stal inte böcker, han skrev böcker!

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 11 26 22:19 #

  7. Också jag klandrade henne för den dumhet hon begick då, för fem år sen. Den kommer att vara en spärr mot hennes återkomst till offentliga uppdrag av någon betydenhet.

    Men i motsats till somliga andra tycker jag inte att hon därmed på livstid ska vara avstängd från att yttra sig i den offentliga debatten.

    Comment by Enn Kokk — 2015 11 27 9:58 #

  8. Hur säkra kan vi egentligen vara på att Karl Marx aldrig stal en endaste bok? Typ på British Library.
    ———
    Nu vill jag minnas att det faktiskt blev en, som jag tolkade det, allvarligt menad idédebatt eller vad man nu ska kalla det – och kriskommissionen publicerade det i mina ögon klart tankeväckande dokumentet ”Omstart för socialdemokratin”. I den andan valdes Juholt till partiledare, inte som representant för partiets vänsterflygel (som historien ofta skrivs nuförtiden) utan med syftet att överbringa motsättningarna inom socialdemokratin. En förhållandevis neutral, samlande kraft som partiledare. Sen, när Juholt tvingades avgå, var det som att kriskommissionen aldrig existerat, och allt var som vanligt igen.

    Comment by Olof Öberg — 2015 11 27 13:56 #

  9. Dokumentet i fråga finns förresten här:

    http://www.socialdemokraterna.se/upload/Kriskommissionen/omstartforsocialdemokratin.pdf

    Comment by Olof Öberg — 2015 11 27 13:58 #

  10. Hur säkra kan vi vara på att Karl Marx har existerat? En sak vet vi i alla fall – marxismen är död!

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 11 27 22:47 #

  11. I dagens skarpa läge fylld av pragmatism är frågan vad det är för idé att bedriva idédebatt.

    Marxismen är mycket riktigt död. I vart fall ingen marxism.

    Comment by Hans G Eriksson — 2015 11 28 6:10 #

  12. Marxismen skapades inte av Marx utan av efterföljare i flera olika idétraditioner – det kom alltså att finnas inte bara en marxism utan flera olika marxistiska traditioner. En nutida marxläsare med öppet sinne kan likväl hos honom, utan att hemfalla åt dogmatism, finna fruktbara förklaringsmodeller till ett och annat här i världen.

    Comment by Enn Kokk — 2015 11 28 7:25 #

  13. Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna Revolutionärerna. Jag ryser bara jag tänker på KPML(r).

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 11 28 18:12 #

  14. Dem har jag en gång i världen skrivit en avslöjande pamflett om, spridd bland annat på arbetsplatserna i flera tiotusentals exemplar.

    Comment by Enn Kokk — 2015 11 28 23:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^