Det blev ingen ny tand i dag – men det föredrag jag höll i dag var inte tandlöst

13 november 2015 19:05 | Konst & museum, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

I morse hade jag en tidig morgontid hos tandläkaren – i dag skulle jag få min nya tand insatt.

En ung tandläkare arbetade hårt och länge med den glugg jag tidigare har fått. Tanken var att det planerade implantatet nu skulle komma på plats. Men den tand han hade beställt för ändamålet visade sig inte riktigt passa in på den plats där den skulle fästas. Gång på gång fick han lov att försöka få till stånd ett litet avstånd till den intilliggande tanden.

Och när han till slut hade lyckats med det, blev han tveksam om den nya tandens längd. En inkallad kollega kollade också, och man kom fram till att den nya tanden inte heller var tillräckligt lång.

Så jag fick gå hem igen med gluggen kvar tills vidare.

Efter lunch hemma med hustrun åkte jag ner på stan igen, den här gången för att hålla ytterligare ett föredrag på temat ”Flykten från Estland”.

Den här gången var det Missionskyrkan som hade bett mig komma.

Det kom jättemycket folk till salen på övre våningen, där vi skulle hålla till, en del av dem gamla missionsförbundsbekanta (nej, jag är inte medlem) som förre pastorn Lars Lindberg.

Men bland åhörarna fanns också gamla bekanta från helt andra sammanhang, till exempel Birgittas 95-åriga faster Karin Dahl, Birgittas gamla vän från tiden på Arken, Nykterhetsvännernas studenthem, Käthe Elmgren, min gamla kompis från Laboremus, Kerstin Lund, och Irene Sjögren, en i dag mycket gammal dam som vi ursprungligen lärde känna i Öregrund.

Publiken i Missionskyrkan var mycket alert och intresserad, ställde också frågor. Alla utom en handlade om flykten från Estland, men en åhörare ville veta vad jag tycker i den aktuella debatten om det DDR-relaterade konstverket i Slottsbacken.

Jag sitter ju inte längre i kulturnämnden och har inte varit med om att fatta det nu omdiskuterade beslutet, men jag försökte hävda konstens frihet och egensinne, påminde om att ett par folkpartipolitiker, politiskt inte mina meningsfränder och lika lite som jag uppbackare av DDR eller kommunism, har pläderat för en tolerant kultursyn.

9 kommentarer

  1. Ursäkta en vilsen EU-migrant, dock ej hemlös: vad är ”det DDR-relaterade konstverket i Slottsbacken”? Det kan väl knappast vara Karl XIV Johan vars staty tydligen har flyttats dit.

    Comment by Bengt O. — 2015 11 13 22:13 #

  2. Tand för tand osv….ähhh lite tandlös får man väl vara. Du skulle ha sett han på minigolfbanan i Sollefteå på 1950/60/70 -talet( kommer inte ihåg hans namn hur jag än letar i mitt lilla minne som verkar för stort att hitta i) som bara hade en tand, han fålla tunnbrödsmackan varje morgon!

    Comment by Sjölandersurban — 2015 11 14 19:44 #

  3. Vilken staty menar Bengt O.?
    Kan det vara sjungarprinsen?

    Comment by Sjölandersurban — 2015 11 14 19:45 #

  4. Bengt O! Du glömmer att Enn bor i Uppsala. Det finns en ”Slottsbacken” där också!

    Comment by Krister Holmgren — 2015 11 15 11:35 #

  5. Urban: Kron-Olle kanske var golfspelaren?

    Comment by Magnus Andersson — 2015 11 15 13:57 #

  6. Fick inte tillfälle att lyssna på föredraget i Missionskyrkan.

    Däremot hörde jag Birgitta Dahls allmänt mycket uppskattade föredrag i samma lokal för några månader sedan om det politiska livet. Intressant och informativt

    Comment by Hans G Eriksson — 2015 11 15 19:20 #

  7. Touché, touché! Som nykommen EU-migrant och angelägen om att integreras tog jag för givet att ”Slottsbacken” syftade på Kungliga Huvudkommunen. Dit har f.ö .Karl XIV Johns staty förflyttas från Slussen i dagarna. Uschäkta! Nu skulle jag uppskatta om någon kunde berätta vad det DDR-märkta konstverket i Uppsala syftar på.

    Comment by Bengt O. — 2015 11 15 22:24 #

  8. Till Bengt O: Bodde du i Uppsala och läste UNTs insändarsidor respektive kulturartiklar, skulle du inte behöva fråga. En replik utförd av konstnären Erik Krikortz – förlagan är en dåtida hyllning till arbetar- och bonderepubliken DDR – har blivit en del av den offentliga utsmyckningen längs stans paradgata, i det här fallet dock täckt av ett gallermönster. Många är upprörda, numera med stöd av center- och moderatpolitiker – Folkpartiet, som ledde kulturnämnden när det togs beslut om det här verket, har dock en mer liberal konstsyn.

    Comment by Enn Kokk — 2015 11 16 9:02 #

  9. Tack Enn. Verkar spännande och skall besiktigas vid nästa Uppsalabesök.

    Comment by Bengt O. — 2015 11 16 10:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^