Ilya Gringolts virtuos i Mendelssohns violinkonsert

13 november 2015 17:06 | Mat & dryck, Musik | 2 kommentarer

Uppsala kammarorkester, för dagen under mycket kompetent ledning av Stefan Klingele, bjöd i torsdags kväll på en mycket hörvärd konsert under rubriken ”Klassiker”.

Det är djärvt att räkna in den unge svenske kompositören Albert Schnelzer (född 1972) bland klassikerna, men hans ”A Freak In Burbank” har faktiskt redan väckt stor internationell uppmärksamhet.

Ändå blev Felix Mendelssohns (1809-1847) ”Violinkonsert i E-moll” att bli konsertkvällens stora nummer, detta främst genom den inlånade ryske stjärnviolinisten Ilya Gringolts’ virtuosa spel. Sällan har jag hört något tillnärmelesevis så bra spelat i vårt konserthus.

Kvällen avslutades med ett annat stjärnstycke, Ludwig van Beethovens (1770-1827) ”Symfoni nummer 5 i C-moll”, den så kallade ”Ödessymfonin” från 1808. Också det här blev minnesvärt, både genom de kvaliteter Beethovens komposition har och genom det spel orkestern under ledning av Klingele presterade.

* * *

Detta var höstsäsongens sista abonnemangskonsert.

Vi inledde som vanligt med en middag tillsammans med Bengt, Inger och Anna, den här gången på näraliggande restaurang Lucullus.

2 kommentarer

  1. Ditt omnämnande av ”A Freak In Burbank” gjorde mig nyfiken, så efter sökning på YouTube kunde jag stilla min nyfikenhet. Absolut hörvärd musik. De övriga verken känner man ju till sen tidigare.Men vilken lycka att ha tillgång till YT. Frågan är bara hur länge till? Gratis? Allt finns!

    Comment by Lasse H — 2015 11 13 22:30 #

  2. Utan vidare kan jag instämma i omdömet om den unge violinisten (född 1982). Han vann för övrigt första pris i Paganini-tävlingen i Genua som yngsta vinnaren i tävlingens historia.

    Uppsala Konsert & Kongress har varit på tå när det gäller att engagera världsstjärnorna bland violinister. Vi har hört Ann-Sophie Mutter, Gidon Kremer med flera, för att inte nämna husets eget vin, Nils-Erik Sparf i Brahms Violinkonsert i D-dur, i maj 2010. (Mitt i ett snabbt soloparti gick stråken sönder och byttes nästan omärkligt till kapellmästarens.)

    UKK är en av flera anledningar till Uppsala som bostadsort.

    Comment by Hans G Eriksson — 2015 11 15 20:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^