Fars dag blev en mycket varierad dag

8 november 2015 23:07 | Barnkultur, Deckare, Film, Mat & dryck, Media, Politik, Prosa & lyrik, Serier, Ur dagboken, Varia | 4 kommentarer

I morse, på Fars dag, väcktes jag av mor i huset med presenter på sängen.

Som vanligt fick jag böcker, både skönlitteratur och fackböcker: Michail BulgakovsDet vita gardet”, Aris Fioretos‘ ”Mary”, Ingrid BergmansMitt liv” och William M AdlersJoe Hill”. Dessutom Ulf Starks och Anna HöglundsGöran och draken” och Emelie Östergrens serieversion av Selma LagerlöfsBortbytingen”-

Vidare några dvd-filmer: Richard LestersA Hard Day’s Night” med The Beatles, Roy AnderssonsEn duva satt på en gren och funderade på tillvaron” och så ”Den stora Alice Babs-boxen”.

Som ni kan ana är mycket av det här till gemensam glädje, och det mesta av det här är inte inköpt just till Fars dag. Hustrun är med i Böckernas klubb och köper där regelbundet böcker och spelfilmer, av vilka ganska mycket sparas för att ges bort kommande farsdagar, jular och födelsedagar. Det är helt enkelt ett smart sätt att till rimligt pris hålla familjens bibliotek och spelfilmsbestånd aktuella.

Men visst blir far glad, både för det här och för den läckra hemgjorda smörgåstårta som serveras både till morgonkaffet och till lunch.

På eftermiddagen i dag hade jag lovat att hålla ett föredrag med rubriken ”Flykten från Estland” hos IOGT-NTO i Drabanten nere vid Uppsala C. Det har spritt sig bland föreningarna i stan att jag har egna erfarenheter av den första riktigt stora flyktingvågen till Sverige, den över Östersjön i andra världskrigets slut, och dagens stora flyktingvåg, den här gången över Medelhavet och upp över Europa, har gett förnyad aktualitet åt den här nu ganska avlägsna flykten, också den i mycket stor skala.

Många i publiken var gamla människor med egna minnen, men särskilt roligt var det att ämnet hade lockat också några, som inte hör hemma i IOGT-NTO kretsen. Bland dem som hade kommit för att lyssna fanns sålunda Küllike Montgomery med maken Henry Montgomery, hon flykting från Estland och nu dels pensionerad chef för Bror Hjorts hus, dels representant för Miljöpartiet i Kulturnämnden, han aktiv socialdemokrat.

Samtalet som följde efter mitt anförande drog ut på tiden, och när vi till slut bröt, insåg jag, att jag höll på att missa dagens 95-årsuppvaktning, den som bland andra Birgitta och vår dotter Kerstin skulle gå på. Så jag lyckades få skjuts till Luthagen – bara för att finna, att Birgitta och Kerstin liksom flertalet övriga gäster redan hade gått.

Men eftersom mottagningen ägde rum hemma hos Karin, som alltså är Birgittas faster, tog jag ändå hissen upp och överlämnade den rosenbukett jag själv hade fått som tack för mitt anförande. (Birgitta hade tidigare haft med sig present.) Hann också få en kopp kaffe och en pratstund med Karin och ett par eftersläntrande gäster.

Karin är, trots sin höga ålder, häpnadsvägande alert och lika radikal som hon alltid har varit.

Sen blev det promenad hem till Svartbäcken och till den födelsedagsmiddag Birgitta var i full färd med att ställa i ordning.

Medan jag väntade, ringde sonen, Matti, och grattade, och efter middagen – i dag för första gången på mycket länge serverad i det rum, där Kerstin och hennes båda barn har bott – har det blivit TV, främst veckans avsnitt av ”Bron”.

Detta skrivet under väntan på reprisen av ”Modus”, vars senaste avsnitt i onsdags jag missade.

4 kommentarer

 1. Faster Karin fyllde 95 år – född 1920 som det näst yngsta av farmors och farfars åtta barn.

  Comment by birgitta dahl — 2015 11 09 9:57 #

 2. Till Birgitta: Jo, självfallet – det här var ett banalt felslag. Som du vet skrev jag snabbt den här texten mellan två TV-program och hann sen inte kolla. Men nu är det rättat,

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 09 11:33 #

 3. Till Enn Kokk: Apropå film så kan jag tipsa om en mycket bra tysk film vid namn ”Elser”, som just nu går på biograferna och handlar om det misslyckade attentat som Georg Elser utförde i november 1939. Filmen är gjord av Oliver Hirschbiegel, som också gjorde den kritikerrosade ”Undergången” med Bruno Ganz i huvudrollen som en mycket porträttlik Hitler. Gå och se om du har tid!

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 11 10 19:23 #

 4. Jag har läst om den här filmen.

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 10 21:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^