Melodikrysset nr 28 2009

11 juli 2009 12:18 | Barnkultur, Film, Musik, Resor, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

Dagens melodikryss sändes från studio men var inte svårt det heller. Vi hörde många bekanta från tidigare kryss.

Lena Philipsson har till exempel ofta spelats i krysset. I dag inleddes det med ”Unga pojkar & äldre män”. Av det senare drar jag slutsatsen att jag fortfarande, vid fyllda 72, är att räkna med.

Också Kent förekommer då och då i melodikrysset. Originellt nog hade Eldeman i dag valt en Kent-låt om en helt annan årstid än den som nu råder:

Columbus

(Från albumet ”Tillbaka till samtiden”, 2007)

Du har tänkt allt som sagts om mig
Du kan tro allt du hört om mig
Du kan ställa frågor om sanningen
Finns det en eller finns det tusen?
Svara rakt från hjärtat nu
Ditt medlidande kan jag va utan
Om det här ska vara allt vi hann
Så håll mig hårt,
håll mig älskling nu

Stockholm vaknar långsamt på droger och på sorg
Snön hyr ut sin oskuld till hela Kungsholms torg
Det känns som när jag kom hit way back in 93
En ynklig rad av fotspår,
en okänd kontinent

Släpp snälla, släpp taget nu
Jag kan stå, gå eller krypa härifrån
Om det här är allt vi hinner med,
så håll mig hårt min älskling

Nu vaknar staden långsamt och jag är full igen
Snön hyr ut sin oskuld för skiten bara känns
Det känns som när jag kom hit way back in 93
En ynklig rad av fotspår,
en oändlig kontinent

Stockholm vaknar långsamt och jag är full igen
Snön hyr ut sin oskuld till hela Kungsholmen
Det känns som när vi kom hit till möjlighetens land
Vi kan följa mina spår hem
Columbus var mitt namn

Dagens äldre svenska schlager var ”Två små fåglar på en gren” av trion Dick Fryman, Sven Paddock och Åke Söderblom.

Den, liksom ”Fryksdalsdans nr 2″, här i Bengt Hallbergs tappning, har ett mer somrigt innehåll. Den senare börjar ”Dansen den går på ängarna”.

Somrig är också Astrid Lindgrens ”Sommarsången”, som Georg Riedel skrev musik till, om jag inte minns fel för ”På rymmen med Pippi Långstrump”. Läs gärna mer om Riedel under Kulturspegeln, Musik.

Ett långt sommaräventyr är också Astrid Lindgrens ”Rasmus på luffen”, som blev en sevärd film med Allan Edwall som luffaren och Erik Lindgren som Rasmus. Musiken vi hörde, av Lillebror Söderlundh, fanns också med i en tidigare filmatisering, ”Luffaren och Rasmus” (1956) med Åke Grönberg och Eskil Dahlenius i motsvarande roller. Om både Edwall och Söderlundh kan du läsa mer ovan under Kulturspegeln, Musik.

Till barnkulturkategorin hör även Walt Disneys ”Lejonkungen”, som här illustrerades med ”Can You Feel the Love Tonight” av och med Elton John och Tim Rice. För egen del har jag inte bara sett filmen utan också scenuppsättningen på Broadway.

Ännu mer barnkultur förekom det i dagens kryss: Vi hörde en arg visa ur norrmannen Thorbjørn Egners ”Folk og røvere i Kardemomme by” (1955), som blev en lika stor succé på svenska men då med titeln ”Folk och rövare i Kamomilla stad”.

Från Norge över till Danmark och Kim Larsen. Han och gruppen Gasolin fick på 1970-talet en jättehit – mycket välförtjänt – med ”Hva’ gør vi nu, lille du?”, som på svenska blev ”Vad gör vi nu, lilla du?”.

Centraleuropa representerades i dag av Ungern: Vi hörde ”Ungersk rapsodi” av Franz Liszt.

Pjotr Tjajkovskij var ryss. Vi hörde ett stycke ur hans ”Svansjön” från 1871, som jag har sett på Operans balettscen.

Den amerikanske bluessångaren och gitarristen B B King fick Polarpriset 2004. Här hörde vi honom i ”Too Good To You Baby”.

Med den här spridningen på kompositörernas och artisternas hemländer passar det väl då bra att avsluta med ”De komma från väst och öst”, en religiös sång som skrevs av Amanda Sandbergh efter det att hon hade deltagit i Frälsningsarméns kongress i London 1914.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingengå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Kors i taket!
  Inte en enda melodifestivallåt idag!
  Och inte något från senaste Cdn med någon Idol-hjälte heller!
  Varför sa Eldeman ”Gasolin-e” förresten?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 07 11 14:20 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Ja, inte vet jag.

  Dina båda första iakttagelser bidrog väl också till att jag för egen del fann det här krysset lätt. I båda kategorierna finns ju många låtar som vi på allvar musikintresserade snabbt förtränger ur vårt musikminne. Fast svårighetsgraden kan ju, om man vill, höjas på många andra sätt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 11 16:53 #

 3. Enn Kokk, ska du besöka Melodikrysset nästa helg när de reser till Östhammar-området?

  Comment by Jonas — 2009 07 11 23:34 #

 4. Till Jonas: Nej, det ska jag inte. Det blir nog radion som vanligt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 12 0:06 #

 5. Jag är bara nyfiken, jag har ju förstått att du kan väldigt mycket om musik. Hur många LP/CD har du i din ägo? På ett ungefär? Har du musiklexikon eller googlar du fram det som du ibland inte kan?
  Det är så roligt att både dubbelkolla och få hjälp av dig med svaren på frågorna. Förr kollade jag alltid med min mor, som var en hejare både på klassiskt och gamla schlagers. Nu har jag inte haft henne att tillgå i några år, jag är så glad att jag hittat till din sida! Tack för att du skriver så här!

  Comment by Karin Johansson — 2009 07 12 17:03 #

 6. Till Karin Johansson: Sist jag, översiktligt, räknade, fanns det cirka 5.000 skivor i vår samling, men det här var ett tag sen.

  I bostaden i Uppsala fanns i vårt bibliotek, sist vi översiktligt räknade, över 11.000 böcker, däribland en hel avdelning musiklitteratur (sångböcker, genreböcker, biografier, lexikon).

  När jag under vinterhalvåret bor i Uppsala, går jag alltså ofta till både skivorna och böckerna och kollar.

  Under sommarhalvåret, när vi bor i Öregrund, har jag ju inte tillgång till allt det här, utan då måste jag, när jag behöver tilläggsinformation eller vill kolla fakta som årtal, googla. Men också detta fordrar ju en viss grundkunskap: man måste veta vad man ska leta efter.

  Det är klart att det är en rolig lördagslek att, genom att lösa Melodikrysset, sätta sin musikaliska bredd på prov. Men i mina lördagskåserier om krysset finns också en annan ambition, att lite grann vara folkbildare och berätta mer om en del av det Anders Eldeman serverar oss.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 12 18:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^