Melodikrysset nummer 43 2015

24 oktober 2015 12:40 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Resor, Teater, Ur dagboken | 7 kommentarer

Dagens Melodikryss var bitvis svårt.

Svårast i dag var dubbelfrågan, där namnet på sångerskan var Ulla Billquist. Men det var inte hon som var det svåra – jag har en box med hennes många skivinspelningar – utan vem hon sjöng duett med. Om det nu var ”Vilken melodi det ska bli” vi hörde, bör det ha varit den i dag tämligen okände Eric Källqvist. (Se kommentar.)

Sen hade jag, som ljudillustration till Jan Malmsjö-frågan antecknat ”Snurra min jord”, vars original skrevs av Léo Ferré. Jag kan ju i morgontrötthetens tecken ha gjort en blunder, men ingick den verkligen i musikteaterföreställningen ”Stoppa världen, jag vill kliva av”, skriven av två helt andra upphovsmän? Jag har aldrig sett den, så jag frågar av nyfikenhet. Men är jag nu ändå i rätt musikal, är svaret på frågan om Malmsjös rollfigur Lilleman.

Jag vill bara veta – jag gjorde nämligen i samma morgontrötthets tecken en annan blunder, som jag så småningom kunder rätta till: I stället för gruppnamnet, Roxette (det vill säga Per Gessle och Marie Fredriksson), skrev jag först i krysset i stället in namnet på låten, ”Joyride”.

Så först när jag hade kommit på det och rättat fick jag till exempel in namnet på gruppen The Rolling Stones, som vi hörde i ”Doom And Gloom”.

Mer brittiskt: ELO, Electric Light Orchestra, är jag också hyggligt bekant med, även om jag inte har just ”Hold On Tight” i min privata skivsamling.

Spanjoren Enrique Iglesias finns däremot inte i min skivsamling – han är lite för insmickrande för min smak.

Annars har ju sångare från näraliggande Italien periodvis förekommit också på den svenska schlagerhimlen. Ett exempel är Umberto Marcato, som vi i dag hörde sjunga ”Sole, sole” tillsammans med Siw Malmkvist.

Que sera, sera” är, trots namnet, en amerikansk sång, exekverad av Doris Day i Alfred Hitchcocks ”Mannen som visste för mycket”. Här hemma blev låten också känd under namnet ”Det som sker det sker”.

I filmvärlden, fast den svenska barnfilmsvärlden, mötte vi också barnen i Bullerbyn.

Två svenska artister, Peter Jöback och Eva Dahlgren, hörde vi i ”Himlen är inget tak”.

”Byssan lull” förknippar många av oss med Evert Taube, men den här visan om vandringsmän på vägen har äldre anor.

Och ”Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske” förknippar vi, även om vi i dag hörde den instrumentalt, för evigt med Sven Ingvars.

För min del ska jag nu ägna mig åt något helt annat, födelsedagsfirande. Min gamle vän från gymnasietiden i Sundsvall Anders Thunberg, senare känd journalist (Aftonbladet, Sveriges Radio), fyller 75 år, så jag och Birgitta ska åka hem till honom i eftermiddag (13.00-16.00) och gratulera. Kaptensgatan 7 är stockholmsadressen.

7 kommentarer

 1. Jag gissade också på nämnde Källqvist som Ulla Billquists duettpartner, men enligt Wikipedia stavade han sitt förnamn med K, alltså Erik. Har du en annan källa, Enn, som anger Eric?

  Att L2 ska bli LILLEMAN är väl ställt utom allt tvivel, men jag tror inte att det är du som har gjort en blunder. Léo Ferrés ”Snurra min jord” (med svensk text av Lars Forssell) ingår inte i originalet till ”Stoppa världen, …” och jag tvivlar på att man stoppade in denna Malmsjö-succé (från 1958) i den hyllade musikaluppsättningen på Scala 1963. Men jag har inte heller sett den, så helt säker är jag inte… Eldeman kanske ”tryckte på fel knapp”, när han borde ha illustrerat musikalen med ”Bygga upp ett stort berg” eller ”Vad för en tok är jag?” (Det sistnämnda frågar jag mig själv…!)

  Comment by Krister Holmgren — 2015 10 24 19:01 #

 2. Till Krister Holmgren: Jag har kollat lite mer nu på Google. Oftast skrivs han Erik, men stavingen Eric förekommer också, bland annat i en mycket genomarbetad lista över Ulla Billquists 78-varvare. Kanske skrev han, som folk ibland gör, på två olika sätt.

  Men det här är kanske en slamkrypare – vi får se vad Eldeman säger nästa vecka.

  * * *

  Nu har jag forskat vidare – jag har nämligen i en ouppackad väska, medförd från landet, hittat VAX-boxen ”Den kompletta Ulla Billquist”, som innehåller 17 CD med samtliga 432 inspelningar 1929-1946.

  I det digra medföljande häftet – närmast en liten bok – listas på sidan 83 tre Ulla Billquist-inspelningar gjorda i december 1939, och om ”Vilken melodi det ska bli” anges dels Thore Erling, Curt Sandegren och Sven Paddock som upphovsmän, dels att den framförs av Ulla Billquist och Eric Källquist med Tip-Top Band.

  Märk stavningen – men jag kan ju för den skull inte garantera att den är den enda rätta.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 24 21:47 #

 3. Hejsan!
  Vi såg musikalen på Scala 1963 och har sparat programmet,som vi precis har tittat i. Snurra min jord fanns inte med i musikalen, däremot står det i texten att han hade sjungit in den några år tidigare och gjort stor succé med den.
  Musikalen hade premiär i London 20 juli 1961.
  Med vänlig hälsning Eva och Bertil Holmström

  Comment by Eva Holmström — 2015 10 24 23:51 #

 4. Jag hittade också båda stavningarna på ett flertal ställen, däremot dök den här siten också upp:
  http://78-varvare.atspace.cc/erikal.htm
  Här finns något som liknar Källqvists namnteckning där han utan tvekan stavar förnamnet med c. Men som du själv sa, vi får se vad Eldeman säger nästa vecka

  Comment by Janne Löfstedt — 2015 10 25 10:36 #

 5. Till Eva & Bertil Holmström samt Janne Löfstedt: Ja, då verkar mina frågor vara berättigade. Om nu flera eventuellt har hört av sig till Anders Eldeman om de här sakerna, hoppas jag han ger en kommentar.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 25 11:31 #

 6. Hej! Nu har Melodikrysset via Facebook gått ut med information om att ett misstag har begåtts när det gäller kryssadress L2. Citat: ”Snurra min jord”, som är en känd melodi från hans genombrott i uppsättningen ”Två åsnor”, det vill säga en annan uppsättning. Slut citat.

  Förresten, vilken tur att du fick tillbaka plånboken i lördags.

  Vänliga hälsningar Susanne

  Comment by Susanne Norman — 2015 10 26 17:57 #

 7. Till Susanne Norman: Tack – det var väl det jag trodde.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 26 18:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^