Flykten valde oss

21 oktober 2015 17:15 | Media, Politik, Prosa & lyrik | 30 kommentarer

Bengt Bergs blogg hittar jag en dikt, publicerad i Arbetaren 21 april 1953, men i dag åter lika aktuell som då:

Stig Dagerman

Flykten valde oss

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!

Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.
Natten var barmhärtig. Nu är vi här.
Ni är för många, kanske den frie trygge säger.
Kan vi bli för många som vet vad frihet är?

Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.
Den valde oss på vägen. Nu är vi här.
Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!
Hjälp oss bära den frihet som vi bär!

Den här dagsversen och många andra läsvärda finns återtryckta i Stig DagermansDagsedlar” (Federativ, 1954), ett urval dagsverser i Dagstidningen Arbetaren, med förord av Lasse Bergström.

30 kommentarer

 1. Tack!

  Jag för dagsversen vidare till facebook.

  Comment by anita lindblad — 2015 10 21 19:23 #

 2. Missbruken icke Dagermans ord!

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 21 21:48 #

 3. Och nu har Gud, åtminstone hans enfaldige son, talat.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 21 22:46 #

 4. Dum vore väl den som har något att invända mot Stig Dagermans poesi. Jag noterar dock att just den här dikten florerar flitigt på socialdemokratiska bloggar nu. Förmodligen inte av en slump.

  Comment by Jan — 2015 10 21 23:33 #

 5. Jag har citerat den här dikten i många tal.

  Comment by birgitta dahl — 2015 10 22 16:27 #

 6. Till Enn Kokk: Ingen dikt i världen, inte ens av Stig Dagerman, kan skymma det faktum att socialdemokratin, denna en gång stolta rörelse, har kapitalt misslyckats med flyktingpolitiken.

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 22 21:49 #

 7. Till Bengt Eliasson: Men socialdemokratin har i det här fallet visat, att den åtminstone har moral plus vilja att göra det man kan göra.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 22 22:04 #

 8. I kvällens SVT Rapport kunde man se flyktingar sitta och äta i det av samhället ordnade boendet, allt betalt av oss skattebetalare. Olof Palme talade om det dukade bordet……..

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 28 19:59 #

 9. Till Bengt Eliasson: Ja men jag har för länge sen förstått att du inte vill vara med och betala. Du behöver inte upprepa dig.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 28 20:35 #

 10. Är det inte dags att upphäva de fem jobbskatteavdragen = höja skatterna, istället för att låna upp pengar och pss lämna över ansvaret till kommande generationer. Jag tänker nu på de jättekostnader som de ökande flyktingströmmarna för med sig. Ca 150 miljarder/år är det väl som jobbskatteavdragen kostar. Detta skulle räcka både till flyktingar, fattiga pensionärer, förbättrad äldrevård mm. Och passa på att avskaffa pensionsbromsen också. Det finns mycket Löfvén o Co skulle kunna ta itu med!

  Comment by Lasse H — 2015 10 28 20:51 #

 11. Till Lasse Hallenfur: Personligen känner jag viss sympati för inriktningen i ditt förslag, men det här är ju en svår balansgång, både om man ser till vad väljarna anser om olika delar av det och om man ser till hur till exempel Miljöpartiet skulle sälla sig.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 28 20:56 #

 12. Nä, Enn Kokk, du missförstod, vi skall ta emot flyktingar i den mängd vårt samhälle klarar av. Och det gör vi inte nu. Tänk om OP hade vetat att hans bevingade ord skulle långt senare få en helt annan innebörd…..

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 28 21:04 #

 13. Till Bengt Eliasson: I så fall är det nog du själv som skriver så att det skapar missförstånd.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 28 22:18 #

 14. Det är en sak jag inte förstår, Enn. Du liknar din blogg vid en tidning. Men vad är det för slags tidning som saknar både nyhets-, inrikes-, utrikes-, opinions- och ledarsidor? Är det en korsordstidning du syftar på? Varför har du beslutat att avskärma din blogg från samtiden och dagspolitiken?

  Comment by Jan — 2015 10 29 9:55 #

 15. Till Jan Galfvensjö: Den text du själv har fäst din kommentar vid har ju bäring på dagens mest brännande politiska fråga, flyktingpolitiken, som jag för övrigt har skrivit om upprepade gånger.

  Den blogg jag skriver har inte – och har aldrig haft – ambitionen att vara något av en dagstidning – något sådant skulle en enskild bloggare, ens om han/hon som jag vore gammal journalist, över huvud taget aldrig kunna åstadkomma. Det jag försöker göra är en bloggvariant av en seriös veckotidning med blandat innehåll: opinionsbildande material, kåserier, recensioner, allt i en skön röra, där den aktuella blandningen färgas av vad bloggaren tar del av eller är särskilt intresserad av. Mina lördagskåserier om Melodikrysset, där jag också ger svaren, är det enskilda inslag på min blogg, som drar enormt många läsare, bland dem ständigt nya.

  Som både bloggare och gammal tidningsmakare vet jag, att den som bjuder något annat än alla andra. alltså har en egen nisch, drar läsare. Alltså har jag, när det gäller politik, en ganska unik nisch, att jag täcker övriga nordiska länder plus Baltikum, främst då mitt gamla hemland Estland. Här skriver jag om både samtiden och dagspolitiken.

  Du, käre Jan, skulle för egen del vilja läsa en till stor del helt annan blogg. Mitt råd är då: Skriv den själv! Jag kommer inte att ändra mig.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 29 12:11 #

 16. Att Enn Kokk inte skriver om dagsaktuella politiska frågor tror jag beror på hans tidigare arbete inom det socialdemokratiska partiet. Han vill inte stöta sig med ledande företrädare inom arbetarrörelsen. Han kan ju knappast, som på nära håll arbetade tillsammans med de stora ledarna Tage Erlander och Olof Palme, gilla hur det har gått för partiet sedan han lämnade partiexpeditionen på Sveavägen 68. Ett parti som onekligen har gått vilse i det politiska landskapet och förlorat sin klassiska tanke att man skall arbeta och göra rätt för sig (som andra partier mycket skickligt tagit över). Kommer partiet att hitta kartan och kompassen? Enn Kokk gör sitt eget parti en stor otjänst genom att inte ta upp dagsaktuella frågor.

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 29 12:17 #

 17. Tack för svaret, Enn. Jag ska inte upprepa frågan.

  Comment by Jan — 2015 10 29 12:48 #

 18. Till Bengt Eliasson: Jag har visst, när jag tyckte det var nödvändigt, helt oförblommerat sagt min mening om mitt eget parti. Får jag påminna om att det jag skrev om – mot – valet av Mona Sahlin till partiledare ledde till att jag intervjuades i till exempel TV och Aftonbladet.

  Inget hindrar heller dig från att starta en egen blogg. Det kunde ju då till exempel vara intressant att se, om du fick fler läsare än jag.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 29 13:28 #

 19. ”Alltså har jag, när det gäller politik, en ganska unik nisch, att jag täcker övriga nordiska länder plus Baltikum, främst då mitt gamla hemland Estland. Här skriver jag om både samtiden och dagspolitiken.”
  Det är något som jag uppskattar trots att jag inte delar din politiska uppfattning. Det finns åtskilligt med info här som inte finns någon annanstans och du är öppen för diskussion utan pekpinnar. Respekt! Däremot är det tråkigt att så få verkar vara intresserade av politik utanför Sveriges gränser.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 10 29 15:03 #

 20. Till Thomas Åkerblad: Även om jag någon gång av misstag kan ha slagit på fel siffertangent, har jag som policy att till exempel redovisa också opinionssiffror som inte är särskilt smickrande för partier jag känner viss sympati för. Och jag är öppen för synpunkter, när det gäller tolkningen av varför det går som det går.

  Trots närheten till de länder vi här talar om är svenska media – om vi bortser från sånt som starkt avvikande valutslag – märkvärdigt befriade från nyheter från vårt närmaste grannområde. Och hur mycket får svensk publik veta ens om valen i örikena Åland, Ísland, Färöarna och Grönland?

  Att, ofta, vara den ende som skriver om det här geografiska och kulturella närområdet känns mer angeläget än att vara en av flera hundra som skriver om svenska opinionsundersökningar.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 29 15:21 #

 21. Till Enn Kokk: Jag är övertygad om att många av dina trogna läsare skulle vilja se att du oftare tog dig ton mot det som håller på att få det socialdemokratiska partiet att gå under. Det är inte antalet läsare som avgör en bloggs betydelse i samhällsdebatten utan vilka åsikter bloggägaren framför.

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 29 20:10 #

 22. För egen del tror jag inte att
  socialdemokratin håller på att gå under – i dagens värld behövs socialdemokratin – den riktiga socialdemokratin – mer än någonsin.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 29 22:29 #

 23. Det tragiska är väl att i tider när socialdemokratin skulle behövas finns den inte riktigt där. Den socialdemokrati vi ser idag är så försvagad; av både inre och yttre faktorer att den med nöd och näppe håller ihop. Den revitalisering som borde ha skett inom partiet i slutet av förra århundradet skedde aldrig.
  En sak är säker: Socialdemokratins roll som statsbärande parti är över. Nu är det ett parti bland andra. Nuvarande socialdemokratiska regering kan vara den sista socialdemokratiskt ledda regering vi ser inom överskådlig tid. Om den nu lyckas sitta kvar mandattiden ut…

  Comment by Jan — 2015 10 30 8:21 #

 24. Till Jan Galfvensjö: Jag är, som du säkert vet, ingen vän av Miljöpartiet, men frågan är vad det finns för alternativ i nuvarande parlamentariska läge, om man alltså inte är beredd att lämna över makten till borgarna, eventuellt då stödda också av Miljöpartiet.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 30 15:12 #

 25. Nja, det kortsiktiga taktiserandet är mig ganska likgiltigt. Det är snarare utvecklingen över tid jag berör. Snart är ju partiet nere på halva väljarstödet jämfört med Erlanders tid. Ska vi tala om en något kortare tid så riskerar ju partiets vallöften att dränkas helt av den massiva invandringen vi ser nu. Vilket gör utsikterna till en valseger 2018, minst sagt, väldigt små.

  Comment by Jan — 2015 10 31 19:26 #

 26. Till Jan Galfvensjö: Men man kan faktiskt inte, om man vill bli tagen på allvar, lämna det som sker i nuet därhän. Och i det här nuet finns också den flyktingvåg utan motstycke som inte lär gå att hejda, möjligen dämpa och fördela mer rättvist genom europeiskt samarbete.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 31 19:51 #

 27. Till Enn Kokk m fl: Jag tror personligen att flyktingfrågan kommer att göra att socialdemokratin förlorar valet 2018, ty Stefan Löfven visar att han inte har de ledaregenskaper situationen kräver. Han försöker komma undan frågorna om kostnaderna för flyktingmottagandet, kostnader som kommer att göra att ex vis pensionssystemet och de sociala förmånerna kommer att haverera p g a att en stor del av dessa människor aldrig kommer att utföra ett regelrätt arbete. Bara som ett litet exempel: Asylsökanden betalar bara 50 kr för uttag av receptbelagda mediciner vid ett och samma tillfälle och som är utfärdade av samma läkare och det kan ofta röra sig om 10 a 15 olika preparat. Varför får andra fattiga inte denna gräddfil i det svenska samhället? Vem tror Löfven att han kan lura? Det största misstaget en politiker kan göra är att underskatta sina väljare. Därför kan det bli, som en statsvetare framförde i TV4s söndagsmagasin, så att SD kan bli största parti vid nästa riksdagsval. Ansvaret för detta ligger helt på de andra partiernas företrädare, då särskilt Löfven. Sverige skall självklart uppfylla de krav som anstår en rättsstat och erbjuda skydd för människor som flyr undan krig, men de flesta som kommer nu är ju inte sådana flyktingar utan ägnar sig åt det som den tidigare statsministern Göran Persson kallade ”social turism”. Denna samling inlägg utgår från en dikt av Stig Dagerman, men jag är inte alldeles övertygad om att han, om han levt idag, skulle ha gillat vad han sett, ty han omfattades säkert av de klassiska idealen om att man skulle arbeta och göra rätt för sig, ideal som socialdemokratin helt tappat på väg mot sin egen undergång.

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 31 22:36 #

 28. Nu avslutar jag den här utdragna debatten. Med ett bibelcitat trots att jag för egen del inte är religiös:

  ”Och vad hjälper det en människa, om han vinner hela världen, men förlorar sin själ.”
  (Matteus 16:26)

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 01 11:26 #

 29. Hej Enn,

  Vart vänder sig en drabbad kvinna, som inte har råd med vare sig tandläkare, hjärtmedicin, fotvård, hårvård etc…men som ÖVERLEVT, orättfätdighetens
  SVERIGE, efter tipsat i TVÅ* olika mordutredningar…
  Varav det ena är Palmemordet…utan att ens blivit trodd!? – När inte ens partiet, familjen själv, tycks vilja veta av Sanningen, polis/rättsväsendet, tillika, än mindre den s.k. 3:e statsmakten! (Där f.ö. åtskilliga berikat sig
  själva genom att exv. skriva böcker och därmed pinka in sina egna lögner – revir…)
  Kan det möjligen höra samman med IB-(S)kamfläcken?
  Rättskränkt sjuksköterska med betalda studieskulder…och (S)aboterat liv.
  * även den unga Mariestadskvinnan Helena Andersson
  där mitt tips också kom att IGNORERAS och ännu en mördare fått gå fri…

  Comment by Kerstin Roos — 2015 11 01 16:01 #

 30. Ja, inte vet jag. Det finns nog ingen instans som behandlar så olikartade saker.

  Comment by Enn Kokk — 2015 11 01 16:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^