Det nya röd-gröna styret i Oslo klart

21 oktober 2015 15:03 | Politik | 1 kommentar

Kommunvalet i Norge innebar ny rödgrön-majoritet också i huvudstaden, Oslo.

Efter det att Miljøpartiet De Grønne hade fått igenom bland annat en gradvis minskning av biltrafiken i centrala Oslo, blev det klart, att MDG tillsammans med Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstre kommer att styra Oslo under den kommande mandatperioden.

Utanför bystyret men med samarbetsavtal med de styrande rödgröna partierna finns det i Oslo relativt stora Rødt. Rødt har lovat stödja det nya bystyret bland annat mot att utbyggnaden av privat barnomsorg i Oslo stoppas.

Arbeiderpartiet får fem av åtta platser i bystyret. MDG får ansvaret för bland annat miljö och kommunikationer och SV för äldrefrågor, hälsa och sociala tjänster.

Byrådsleder blir förre partisekreteraren i Arbeiderpartiet Raymond Johansen, tidigare med ett långt förflutet i SV bakom sig. Personbesättningen i övrigt är knappast intressant för svenska läsare – dock kan man notera att Schibsted-direktören Robert Steen (Ap) blir byråd för finans. Robert Steen, som tidigare inte har ägnat sig åt politik, är dock son till förre arbeiderpartiledaren Reiulf Steen.

1 kommentar

  1. Bilar förbjuds i Oslo till 2019 http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3940302.ece

    Comment by Thomas Åkerblad — 2015 10 23 10:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^