Helga Henschen: Vägen till Rebella

4 september 2006 20:55 | Helga Henschens Vänner, Konst & museum, Politik, Prosa & lyrik | 4 kommentarer

Jag är sekreterare i det litterära och konstnärliga sällskapet Helga Henschens Vänner. Bland annat brukar jag i den egenskapen på Tradera leta efter böcker av och om Helga Henschen eller illustrerade av Helga; föreningen har ett växande Helga Henschen-bibliotek.

Just nu har jag köpt in pocketupplagan av hennes ”Vägen till Rebella”.

I Aktuellt i politiken (s) nummer 19 1981 (29 oktober) hittade jag min recension av boken:

Helga

Helga HenschensVägen till Rebella” (Prisma, rikligt illustrerad med författarinnans teckningar och med fotografier) är en helt underbar bok. Unna dig glädjen att läsa den!

Framför allt är bokens första del (också första halvan av boken), ”Bilder ur barndomen”, en läsupplevelse. I korta bilder – det märks att Helga också är bildkonstnär – träder de fram: Helga själv, syskonen, föräldrarna, släkten, kamraterna, huset, upplevelserna, fantasierna. Någon så fin barndomsskildring har inte skrivits på bra länge.

Också mycket av det övriga är inte bara läsvärt utan bra. Sammantaget ger de olika delarna – andra delen kallas ”Den Bevingade” och handlar om Helgas liv tillsammans med Ralf Parland, tredje delen heter ”Clowntime is over” och handlar om ett politiskt uppvaknande och en ny verklighetsförankring och fjärde delen heter ”Resa, leva, arbeta” – Helgas utvecklingshistoria, om än bitvis i alltför fragmentarisk form.

Många läsare kommer att tro att det Helga skriver inte är en självbiografi utan skrönor, broderingar, fantasier. Jag känner inte Helga tillräckligt bra för att kunna gå i god för samtliga fakta, men dels vet jag att enstaka händelser som jag har egen kännedom om har ägt rum, dels är jag övertygad om att eftersom Helga är den hon är så måste allt det här ha hänt henne, och det precis som hon beskriver sina upplevelser.

Det finns sakfrågor där jag inte är ense med Helga. Det finns hos henne själv och i de konfrontationer med verkligheten hon beskriver i ”Vägen till Rebella” ibland en aningslöshet och en brist på självbevarelsedrift som är min egen personlighet främmande. Ändå älskar jag denna människa med hennes öppenhet och värme och i grunden så riktiga värderingar. Må hennes Gud (som jag inte tror på) skydda henne mot allt ont! Vi behöver henne bland oss.

***

Läs mer om Helga ovan under Kulturspegeln, Prosa & lyrik, Henschen, Helga.

4 kommentarer

 1. Jag köpte för en tid sedan också ”Vägen till Rebella” i pocket från Tradera! Den ingår nu i mitt växande bibliotek med Tensta-relaterade böcker. I dagens inlägg på min egen blogg citerar jag ur just ”Vägen till Rebella” angående barns teckningar på Tunnelbanstationen i Tensta.
  En rolig och inspirerande bok att läsa flera gånger.

  Comment by Annelie — 2006 09 04 21:08 #

 2. Till Annelie: Din text om barnteckningarna tackar jag för, och jag uppmanar mina läsare att gå vidare till din blogg.

  Och apropå de ord från invandrare Helga samlade på och som nu finns nere i tunnelbanan, finns också ett estniskt ord, som hon fick av mig: Sõprus (vänskap, kamratskap).

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 04 22:29 #

 3. Det var roligt att höra. Jag ska hålla utkik efter ordet nästa gång jag åker tunnelbana!

  Comment by Annelie — 2006 09 06 22:54 #

 4. Hej, jag har kommit över boken: Vännen till Rebella. Inbunden bok, tryckt 1981. Den är i jättefint skick, bara lite trasig i kanterna på pappersomslaget.
  Är någon intresserad av att köpa den? Ung. vad bör en sådan bok kosta?
  Mvh Lena Ohlander

  Comment by Lena Ohlander — 2013 01 21 21:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^