Estrader

12 oktober 2015 15:42 | Media | 3 kommentarer

Aftonbladet Kryss & Quiz fortsätter i nummer 41 2015 att testa läsarnas/lösarnas kunskaper om grannlandet Estland.

Konstruktören av Svåra krysset, Bertil ”Blues” Johansson, har som nyckel till ett trebokstavsnamn Pärt. Svaret är EST: Arvo Pärt är en nutida tonsättare i klass med klassikerna, spelad i USA, Tyskland, Sverige, ja var ni vill.

Johan Engströms Litteraturkrysset innehåller nyckeln var Jaan Kross. Också här är svaret EST. Den nu döde Jaan Kross var en stor epiker. Många av hans verk finns översatta till svenska, så har ni inte läst honom, läs till exempel ”Kejsarens galning”.

Också Tomas Widmark gör i sitt Tvetydigt ett försök att flirta med oss ester: Led i Narva ska bli ESTRADER. Vitsigt men tyvärr missvisande – ser man folk köa i just Narva, rör det sig med all sannolikhet om RYSSRADER.

3 kommentarer

 1. Hej Enn! Ja, den där bokstavskombinationen est hamnar så lätt på det rutiga korsordspapperet när man konstruerar. Alla tre bokstäver kan på den andra ledden följas av så många andra bokstäver. S och T åtföljs ju lätt av både vokaler och konsonanter. Det är nog en anledning till att vi konstruktörer så ofta plitar ner Est, Estland, eller ester. På tal om namn. Inte för att det spelar så stor roll, men det står Bertil Blues Folke Johansson i mitt körkort, så det ska inte stå några citationstecken vid namnet Blues.

  Comment by Bertil Blues — 2015 10 16 19:30 #

 2. Till Bertil Blues: OK, jag känner dig ju inte personligen, bara som förträfflig korsordsmakare. Men nu vet jag.

  I veckans Kryss & Quiz har Eva Falk i Namnsdagskrysset fått till ett svar (på nyckeln DE I TARTU) som kanske inte kommer för en konstruktör så automatiskt som du gör gällande: ESTERNA.

  Och herrn själv har i SVÅRA KRYSSET nyckeln PÄRT, som ska leda oss till att skriva ARVO.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 16 22:27 #

 3. Tack och bock för de orden Enn. Ja vi flätar facit först innan vi skriver frågorna. Det är det jag menar med att est, ester eller visst, även esterna är tacksamma bokstäver för att få till en bra flätning av orden i facit. Använder man många ”svårare” bokstäver som H, W, J, X och Z så lär det nog bli fler luckor i facitflätningen och alltså fler luckor där det ska in frågenycklar. Men att jag själv hade fått med Arvo i facit har förstås inget att göra med att EST är tacksamma bokstäver att fläta in i facit. :)

  Comment by Bertil Blues — 2015 10 17 18:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^