Vad avgjorde utgången i norska kommunalvalet?

1 oktober 2015 15:09 | Politik | Kommentering avstängd

Ipsos MMI har gjort en undersökning av vad det var som fick norrmännen att rösta som de gjorde i lokalvalen för en tid sedan.

I en rad viktiga frågor värderade väljarna Arbeiderpartiets politiska förslag markant högre än det ledande regeringspartiets, Høyres. När det gällde att skapa fler jobb blev väljarnas värdering 40-26, i fråga om hälso- och sjukvård 38-25 och i fråga om norsk ekonomi 40-29. Siffrorna avser procentsatser.

Också matchen om invandrings- och flyktingpolitiken vanns av Arbeiderpartiet. I den frågan skilde främst Fremskrittspartiet ut sig, men uppslutningen bakom partiets restriktiva hållning sjönk under loppet av valrörelsen: Tilliten till FrP i den här frågan var 22 procent i juni, hade i juli sjunkit till 20 procent och dagen efter valet gillades Fremskrittspartiets hållning av 17 procent.

Den enda fråga där väljarna – i vart fall 35 procent av dem – tror på Miljøpartiet De Grønne är miljöpolitiken.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^