Revolterande kvinnor på Føroyar

16 september 2015 16:29 | Politik | 2 kommentarer

1.020 personröster, näst flest, fick den första öppet homosexuella kandidaten Sonja Jógvansdóttir, som kandiderade för Javnaðarflokkurin och av allt att döma bidrog till den socialdemokratiska valsegern på Føroyar. När partiet nu bildar regering tillsammans med likaledes socialdemokratiska men självständighetssträvande Tjóðveldi (Republik) men inte har med något om de homosexuellas rättigheter i regeringsprogrammet, protesterar hon genom att lämna sitt parti – dock lovar hon att även som politisk vilde rösta med den nya vänsterregeringen.

Motståndet från starkt religiösa mot att ge homosexuella rättigheter finns här och där men företräds i politiken främst av ett starkt religiöst parti, så det kanske kommer förslag senare från regeringen.

Dess majoritet är bara ett mandat, så Sonja Jógvansdóttirs utträde ur sitt parti gör ändå politiken lite skakigare.

Å andra sidan har en annan ledamot, Annika Olsen, invald för närmast konservativa Fólkaflokkurin, lämnat sitt parti och deklarerat att hon kommer att stödja den nya socialdemokratiska regeringen.

2 kommentarer

  1. Än en gång stort tack för att du fortlöpande följer politiken i våra nordiska grannländer.
    Såvitt jag kan överblicka mediautbudet i övrigt är du faktiskt också helt ensam om att göra det.
    Heders!

    Comment by Mats Rosin — 2015 09 16 21:46 #

  2. Till Mats Rosin: Det finns faktiskt en blogg som särskilt bevakar Ísland, och Svenskan har korre i Oslo. Men oftast är det bara mycket spektakulära händelser i grannländerna som intresserar svenska media. Jag försöker kompensera något av allt det här.

    Comment by Enn Kokk — 2015 09 17 7:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^