Ny ägarstruktur för norsk press?

3 september 2015 15:22 | Media, Politik | 2 kommentarer

Den norska A-pressen har en mycket stark men ändå i vissa avseenden oklar ställning. Arbeiderpartiet har abdikerat från sin forna roll även som tidningsägare och överlåtit den till LO. LO har i sin tur skaffat sig en partner i Telenor, och de här två parterna äger 45,2 respektive 44,8 procent av aktierna av koncernen, som numera heter Amedia. 2010 köpte den här koncernen också Edda Media, vilket innebar, att den numera bland sina 66 tidningar har också borgerliga och opolitiska tidningar.

Arbeiderpartiets gamla huvudorgan i Oslo, Dagsavisen (tidigare Arbeiderbladet), ägs till sin majoritet av Mentor Medier, som även äger kristet orienterade tidningar, men Stiftelsen Dagsavisen äger nio procent av aktierna och rätten att tillsätta chefredaktör och göra ändringar i tidningens ändamålsparagraf. (Det här har vissa likheter med kontrollen över svenska Aftonbladet.)

Nu kommer norska LO Media att ta över den kontrollpost som ger rätt att tillsätta redaktör och formulera ändamål.

Dagsavisen har gradvis utvidgat genom att man har övertagit och inlett visst redaktionellt samarbete med tidningar utanför sitt normala spridningsområde. I ett par fall har man med samma ägarkonstruktion övertagit gamla A-presstidningar: Moss Dagblad i Moss och Rogalands Avis i Stavanger.

Flera norska tidningar spekulerar nu om att Amedia kan vara på väg att styckas. Telenor verkar vara en ovillig tidningsägare, och att LO ensamt skulle vilja äga och driva också en mängd borgerliga tidningar förefaller osannolikt.

Givetvis finns det andra mediabolag som, bland annat av strukturskäl, kan tänkas vilja ta över tidningar, som i dag ägs av Amedia.

En koncern som uttryckligen nämns som tänkbar köpare är Mentor Medier och dess dotterbolag Dagsavisen. Och det är i det här perspektivet LOs intåg som minoritetsägare med speciella rättigheter blir intressant: Kanske finns det en tanke att bilda ett mer rikstäckande tidningsnät med Dagsavisen i Oslo som nav.

2 kommentarer

  1. Intressanta upplysningar du kommer med, Enn. En liten komplettering: Rogalands Avis hette en gång i världen 1ste Mai. Ett märkligt namn på en tidning som kom ut varje dag. I den publicerades också en av de mest uppmärksammade ledarna under ockupationen, ”Ingen nordman till salgs”, skriven av tidningens redaktör,Trond Hegna. Ledaren fick drastiska konsekvenser: Tyskarna stängde tidningen och Hegna arresterades. Om detta kan läsas i hans memoarer ”Min versjon”.

    Comment by Mats Rosin — 2015 09 03 20:44 #

  2. Till Mats Rosin: Verkligen en intressant komplettering! Tack!

    Comment by Enn Kokk — 2015 09 04 14:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^