Estland: Regeringsfrågan skapar turbulens i socialdemokratin

1 september 2015 19:55 | Politik | 2 kommentarer

Estland har en koalitionsregering bestående av det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), det socialkonservativa, kristna och nationella Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) och så Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet).

Socialdemokraternas deltagande i regeringskoalitionen är delvis ifrågasatt i partiet – framför all tycker många i partiet, att deltagandet i regeringen inte har gett tillräcklig politisk utdelning. De här stämningarna bidrog med all säkerhet till att partiet bytte ordförande. Den tidigare ordföranden, Sven Mikser, klev av men fortsatte som försvarsminister, medan den nye, som utmanade honom och vann, den unge ryssen Jevgeni Ossinovski, stannade utanför regeringen men blev ledare för parlamentsgruppen.

Partiet har haft rådslag om sina villkor för att fortsätta sitta i regeringen, det vill säga ställt politiska krav, och har också fått visst gehör för dessa. Bland det man har fått gehör för hos statsministern är höjda lärarlöner och höjt tak för skattefritt minimum åt de lågavlönade.

Ändå tyckte många socialdemokrater att detta inte var tillräckligt, men i partistyrelsen röstade 35 för och 25 mot den här uppgörelsen. SDE skulle alltså fortsätta ingå i regeringskoalitionen.

En färsk gallupundersökning visar också att 71 procent av de socialdemokratiska väljarna är för den ovan angivna skattereformen. Å andra sidan är en majoritet också av övriga partiers sympatisörer för den här förändringen.

Helt uppenbart tycker å andra sidan ett antal socialdemokrater, även ledande sådana, att man inte har kommit tillräckligt långt.

Till de mest besvikna hör ett av den estniska socialdemokratins stjärnskott, den nuvarande näringsministern Urve Palo. Hon säger sig inte längre stå ut och har därför deklarerat, att hon tänker avgå. Hon säger att hon har engagerat sig för att hon stöder en socialdemokratisk ideologi, och får hon inte genomslag för den, vill hon inte sitta i regeringen, möjligen heller inte i riksdagen; hon kan tänka sig att lämna partipolitiken och göra något helt annat.

* * *

Efter lite betänketid har Palo meddelat, att hon behåller sin plats i Riigikogu, Riksdagen.

I en intervju nämner hon som ett alternativ till dagens regeringskoalition en fyrpartiregering, bestående av två av dagens regeringspartier, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) samt Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) plus Keskerakond (Centerpartiet) och Vabaerakond (Fria partiet).

2 kommentarer

  1. Apropå Estland. Torsten Kälvemark skriver om Baltstaterna och deras, minst sagt, restriktiva flyktingpolitik i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/kultur/article21341637.ab . (Om du inte tycker att det här inlägget passar in på din blogg får du väl helt enkelt plocka bort det).

    Comment by Jan — 2015 09 02 10:47 #

  2. Till Jan Galfvensjö: Jag har själv läst den här artikeln i Aftonbladet – har också länk till hans blogg – och har absolut ingenting mot att det han skriver når mina läsare. Men som du ser, handlar mitt eget inlägg – det du har fäst din kommentar vid – visserligen om Estland men om ett annat ämne. I princip vill jag att kommentarer ska handla om det ämne jag har skrivit om, vilket absolut inte är liktydigt med att man måste dela mina åsikter i den fråga,

    Comment by Enn Kokk — 2015 09 02 11:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^