Partisympatierna i Estland kartlagda, också med hänsyn till etnicitet, bostadsort och ålder

23 augusti 2015 20:22 | Politik | 2 kommentarer

TNS Emor har för nyhetsbyrån Emor gjort en undersökning av partisympatierna i Estland. Undersökningen har genomförts under perioden 12-19 augusti.

Störst är fortsatt det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet), som stöds av 25 procent (- 1 procentenhet jämfört med förra mätningen). Partiet fick 27,7 procent av rösterna i valet 2015. Partiet befinner sig i opposition.

Det nyliberalt anstrukna regeringsledande Reformierakond (Reformpartiet) är med 20 procent (+ 2 procentenheter) efter en kännbar nedgång nu åter näst största parti. I valet 2015 stöddes det av hela 30 procent. Nedgång respektive återhämtning kan åtminstone delvis förklaras med att man har bytt utrikesminister: den av faderns tveksamma affärer nersolkade Keit Pentus-Rosimannus byttes ut mot den mycket rutinerade Marina Kaljurand.

Ner på tredje plats halkar då Vabaerakond (Fria partiet), som får 17 procent (- 2 procentenheter). Partiet fick 8,7 procent i valet, men har gradvis ökat, bland annat på Reformpartiets bekostnad. Vabaerakond är borgerligt men ganska pragmatiskt, således inte heller främmande för att samarbeta med vänsterpartier.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) råkade i valet ut för en smäll och fick då stöd av bara 15,2 procent. I den här mätningen ligger partiet kvar på 16 procent. Partiet har bytt ordförande, från Sven Mikser (som sitter kvar som försvarsminister) till ryssen Jevgeni Ossinovski, före detta minister som sitter kvar i Riigikogu (Riksdagen) och i sin nya position som partiledare försöker föra förhandlingar med regeringsledande Reformpartiet och regeringspartnern IRL om att få större genomslag för socialdemokratisk politik i regeringsprogrammet.

Det finns många socialdemokrater som vill att deras parti ska lämna koalitionen, men på den punkten är partiopinionen delad: 40 procent vill att partiet ska sitta kvar i koalitionen, medan 45 procent tycker att man ska lämna den.

IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), är ett konservativt, kristet och estnationalistiskt parti, som med 13,7 procent i valet råkade ut för en ännu större smäll än SDE. IRLs stöd har visserligen ökat med en procentenhet sen föregående mätning, men partiet ligger kvar på 9 procent.

På 9 procent ligger också Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa Folkpartiet), vilket är oförändrat. I valet stöddes partiet av 8,1 procent.

Undersökningen har också försökt kartlägga hur faktorer som etnicitet och ålder påverkar partivalet.

Keskerakond har ett enastående stöd bland icke-ester (till största delen ryssar): 75,8 procent. Tvåa bland ryssarna kom Sotsiaaldemokraatlik Erakond med 9,6 procent.

Bland esterna väljer 23,7 procent Reformierakond, 19,9 procent Vabaerakond och 17,5 procent Sotsiaaldemokraatlik Erakond, medan bara 12,4 procent väljer Keskerakond.

I huvudstaden Tallinn, där det bor många ryssar, stöds Keskerakond av 33,6 procent. Reformierakond får där 17,7 procent, Vabaerakond 15,8 procent och Sotsiaaaldemokraatlik Erakond 14,5 procent. I områdena i öster är Socialdemokraternas stöd högre, 19,4 procent.

I gruppen 18-24-åringar är stödet för Keskerakond 25,2 procent. I det här åldersskiktet är Sotsiaaldemokraatlik Erakond tvåa med 24,1 procent.

Också i åldersgruppen 25-34 år leder Keskerakond med 25,8 procent, följt av Reformierakond med 16,8 procent och SDE med 16,1 procent.

Den enda gruppen där Vabaerakond med 24,5 procent är på första plats är åldersgruppen 35-49 år. Tvåa med vartdera 22 procent ligger Keskerakond och Reformierakond. Efter dem kommer SDE med 13,9 procent.

I gruppen 50-65 år är Keskerakond störst med 22,6 procent. Sen följer Reformierakond med 20,6 procent samt SDE och Vabaerakond med vartdera 10,6 procent.

I den äldsta gruppen, 66-74 år, är stödet för Keskerakond störst med 33,3 procent. Refomierakond får här 24,9 procent, SDE bara 8,8 procent.

Till de intressanta resultaten hör också att Keskerakond är största parti på samtliga tre utbildningsnivåer.

2 kommentarer

  1. Det sitter för många exil ester och kommenterar Estland i Sverige. Åk dit och gör något eller knip.

    Sen har det också kommit en hel del och besitter viktiga poster i bl.a bank och andra vikiga positioner. Det har inte varit helt lyckat utan många är förbannade över denna räkmacka som svensk-ester besitter. Ja, ättlingar t.o.m.

    Så det finns inte den perfekta lösningen.

    Varför har du inte flyttar tillbaka?

    Comment by Krister — 2015 08 25 18:05 #

  2. Till Krister Rosengren: Jag var sju år gammal när min familj kom till Sverige med den stora flyktingvågen från Estland i slutet av andra världskriget, så jag kom att bli en del av det svenska samhället: gick i skola här, arbetade här under hela mitt vuxna liv. Jag är gift med en svenska, och vi har tillsammans barn och barnbarn som känner sig som svenskar.

    De flesta ester som kom hit har arbetat hårt i sitt nya land, inte legat några till last.

    Du verkar helt knäpp.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 25 18:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^