Melodikrysset nummer 33 2015

15 augusti 2015 15:52 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag löste Melodikrysset i direktsändning, precis som vanligt, men precis när krysset var slut, fick vi gäster, så i stället för att skriva direkt, satt jag vid trädgårdsbordet tillsammans med Birgitta och gästerna och drack förmiddagskaffe fram till dess att det var dags att lyssna på dagens sommarpratare.

Ute råder underbar eftersommar; på gatan utanför vårt hus står mängder av bilar parkerade, eftersom det är så kallade badortsdagar här i Öregrund.

Så här vackert väder har det inte varit hela ”Juni, juli, augusti”, för att knyta an till den allra sista låten i Melodikrysset i dag, en låt signerad Per Gessle.

Fler låtar i dagens kryss hade sommartema, till exempel ”Sommarnatt” med Little Jinder, dotter till Åsa Jinder.

Det gäller också dagens dubbelfråga, där vi dels skulle minnas Evert Taubes ”Sjösala vals”, där solen står på Orrberget, vilket i sin tur skulle ge oss det sökta ordet, orre, dels skulle extrahera singularen äng ur Mats Paulssons ”Visa vid vindens ängar”. Mats Paulson hade jag för övrigt en smula kontakt med när jag en gång i världen jobbade med min ”Joe Hills sånger”.

Mats Paulsson förekom i ytterligare i en av dagens frågor, den som ljudillustrerades med ”Ett träd”. Men Paulsson är en mångsidig konstnär – han målar också tavlor.

Monica Bring, som vi i dag hörde i Alice Babs-klassikern ”Swing It Magistern”, har jag för egen del hört live vid ett socialdemokratiskt Första maj-arrangemang på Vaksala torg i Uppsala.

Gösta Linderholm hjälpte på sin tid min hustru att samla massorna vid hennes socialdemokratiska valmöten. Huruvida han då sjöng just ”Kom, kom, kom, kom till Brittas restaurang” minns jag inte. Men jag minns, att när han sjöng sin ”Dina trosor blev kvar på linan”, slängde hustrun och den medföljande partifunktionären Eva Warnvik upp ett par damunderbyxor modell större upp på scenen. Linderholm lär ha rodnat.

Jag har mycket Linderholm på skiva, så också mycket med First Aid Kit, så dem klarade jag i dag redan innan deras ”My Silver Lining” hade spelats och frågan hade ställts.

I dag fick vi ingen ABBA-fråga, däremot en fråga vars svar skulle bli Agnetha Fältskog. Henne skulle vi klara genom att identifiera henne i ”When You Walk In the Room”.

Och Stikkan Andersson fanns också med på ett hörn, med ”Det finns ingenting att hämta”, hans svenska text till ”Blame It On the Bossa Nova”.

Vi som genom åren har lyssnat på svensk schlagermusik har förstås också stött på Martin Stenmarck. 2005 vann han Melodifestivalen med ”Las Vegas”.

För lite tuffare musik stod Kiss, som vi i dagens kryss hörde i ”I Was Made For Loving You”.

Något äldre, från 1817, är den opera vi i dag går i mål med, Gioacchino Rossinis ”Den tjuvaktiga skatan”. I kryssvaret skulle de dock förmeras, till skatorna.

Förlåt dröjsmålet, men ni får väl puckla på mig så att fjädrarna ryker.

7 kommentarer

 1. Du kunde ju alltid fläkta dig med den fiktiva
  utbetalningsblanketten med fritdishusbidraget…

  Många frågar mig om jag är den roligaste mannen?
  Och jag har alltid samma svar.
  ”Jag är i fall roligare än Özz N.”
  Och det vet vi inte är särskilt svårt.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2015 08 15 16:33 #

 2. Till Fredrik Sjölin: Vad är det för bidrag du talar om? Om du inte slutar förpesta min blogg med dina perfiditeter – märk att din så kallade kommentar inte rör något jag skriver om i den text du har fäst den vid – stänger jag helt sonika av dig från vidare tillträde.

  Comment by Enn Kokk — 2015 08 15 17:45 #

 3. God ide.

  Comment by Åke F — 2015 08 15 21:20 #

 4. Ingen blir gladare än jag.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2015 08 15 21:48 #

 5. Då vill jag inte solka glädjen. Skriv någon annanstans.

  Comment by Enn Kokk — 2015 08 15 21:55 #

 6. Tack för hjälpen med ’skatorna’ – jag trodde det skulle stå ’svalorna’ men det är såklart fel.
  Fortsätt njut av den fina sensommaren; tänk att temperaturen till slut kunde komma över 20-gradersstrecket, det hade jag nog inte trott.

  Comment by Maggan — 2015 08 16 12:05 #

 7. Till Maggan: Ja, ett långt tag trodde jag att det över huvud taget inte skulle bli någon sommar i år.

  Comment by Enn Kokk — 2015 08 16 16:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^