Sommar i P1 med Owe Sandström

12 augusti 2015 15:52 | Media, Musik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Jag har veterligen aldrig mött Owe Sandström trots att vi båda har varit medlemmar av Norrlands nation i Uppsala, han student från Härnösand, jag student från Sundsvall. Men jag var ju heller aldrig aktiv i nationslivet utan i politiken, och mitt starka musikintresse vette inte åt det håll där man hittar Phontrattarne, där Sandström var balett- och steppmästare. Den studentikosa delen av åren vid ett universitet intresserade mig aldrig. Därmed inte sagt att jag inte uppskattar den låt Sandström spelade i Phontrattarnes tappning, ”Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar”.

Sandströms Sommar var ovanligt just i avseendet att den musik han spelade i så hög grad hade anknytning till att han känner och/eller har gjort kläddesignjobb åt dem vars låtar vi fick höra. Och det är ju onekligen en framgång, att en man, som från början inte hade någon kunskap alls om hur man använder sax, nål och tråd, fick designa till exempel ABBAs scenkläder. ABBA tackades sen av med ”Thank You For the Music” plus, om man så vill, ”Älska mig” med Ainbusk Singers men där Benny Andersson finns i bakgrunden som musikskapare.

Över huvud taget spelade Owe Sandström alltså många artister som han har gjort jobb åt eller eljest känner eller har känt, sådana som Zarah Leander, Lars Berghagen, Tommy Körberg och Björn Skifs. Det enda tråkiga med det här var att det mer blev en meritlista än personliga minnen av artisterna i fråga.

Programmet blev betydligt intressantare i de fall där Sandström hade något mer konkret att berätta, till exempel om sin plötsliga vurm för flamenco eller sin mångåriga lidelse för djur och natur, det senare i hans mångåriga yrke som lärare. En lite avvikande vinkel fanns också i berättelsen om hur Sri Lanka, när han var där på semester, drabbades av tsunamin, och i det sammanhanget var det väl inte fel att han spelade ”Jag vill tacka livet” med Arja Saijonmaa.

3 kommentarer

 1. Han kunde ju sagt något om hans intresse för män.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2015 08 12 21:00 #

 2. Vad menar Du?
  Är inte Du också intresserad av olika män? Personligen är jag både intresserad av Churchill och Hitler. Gandhi och Jung….och många många andra män.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 08 13 15:00 #

 3. Han är homosexuell och det är verkligen ingen hemlighet.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2015 08 13 18:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^