Sommar i P1 med Magnus Böcker

9 augusti 2015 16:50 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 1 kommentar

Magnus Böcker är en näringslivshöjdare, främst känd genom sina insatser för börserna både här och i Singapore, där han fortfarande bor. Han är född i Sköllersta utanför Örebro och uppvuxen i Karlskoga, men eftersom hans födelseår är 1961 och jag var ledarskribent på Örebro-Kuriren och Karlskoga-Kuriren i mitten av 1960-talet, är det föga troligt att han – ens om hans föräldrar skulle ha läst de här tidningarna – någonsin har blivit påverkad av mina politiska åsikter. Nej, Magnus Böcker har en stabilt borgerlig samhällssyn. Inte heller delar jag hans vurm för motorsport.

Jag har i samband med en långresa gjort ett uppehåll i Singapore, för övrigt då bott på det berömda Raffles Hotel, ett arv från tiden som brittisk koloni, och också sett en del av den övriga staden. I sitt Sommar-program i dag tyckte jag att Böcker överdrev Singapores multikulturalism. Jo, visst finns det en del européer och ännu fler malajer där, men den här stads-staten, belägen längst ut på en halvö, domineras ganska kraftigt av kineser. Ekonomiskt har den här kinesdominerade enklaven varit riktigt framgångsrik, men trots att styret där tidigare var mer vänsterinriktat än i dag, har inte riktigt alla lyfts till ett ekonomiskt, socialt och kulturellt bättre liv, och med den högervridning av politiken som har skett även i Singapore, är det svårt att se en bestående ljusning för dem som har ställts utanför.

Magnus Böcker hör för sin del till dem som pläderar för en kapitalism med mänskligt ansikte som lösningen på ekonomiskt eftersatta gruppers och områdens problem. Jag tillåter mig tvivla.

Den musik Magnus Böcker spelade – Mott the Hoople, Aerosmith, Cher, Queen – hade till stor del sina rötter i sjuttitalet, fast inte i det radikala sjuttitalet, och Guns N’ Roses, Rihanna och Bon Jovi slog igenom först på åttitalet. Nils Landgren spelade han förmodligen på grund av låtens titel, ”I Will Survive” – men Landgren kommer ju ursprungligen från Degerfors.

Och ”Jag vill vara din Margareta” med Sten & Stanley var förstås en hyllning till den tidiga ungdomens Karlskoga.

1 kommentar

  1. Han sa väl inget om att Singapore var den diktatur?
    Det brukar såna som han glömma.

    Jag har varit där ett par gånger i arbetet och det är ju ganska enkelt resmål utan några svårigheter.
    Men det är lika väl en diktatur.

    Comment by Fredrik Sjölin — 2015 08 09 17:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^