Melodikrysset nummer 31 2015

1 augusti 2015 12:14 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Till sommarens fröjder för oss pensionärer hör att få besök av barn och barnbarn. Kerstin och hennes båda barn såg ett tag ut att inte kunna komma, eftersom Viggo precis lagom till hennes semester bröt armen eller rättare sagt armbågen. Men nu har läkningen gått som den ska, så i går kom han fortfarande med armen i gips, hans mamma och hans yngre syster Klara ut till oss i Öregrund. Mamma Kerstin lät ungarna sova men gav sig själv i väg till auktionen i Norrskedika.

Själv har jag avverkat dagens Melodikryss i det rum där Klara sover. Jag har haft radion på och har använt datorn, som finns i det här rummet, men hon ha inte vaknat för det.

Det mesta klarade jag galant, men jag tillstår att jag inte kände till Per Bredhammar, som tydligen sjöng på Carl Philips och Sofias bröllop och tydligen dessutom är elvisimitatör.

Todd Rundgren har jag åtminstone hört talas om, men eftersom jag inte har sett ”Vanilla Sky” med Tom Cruise, tog det en stund innan jag lyckades identifiera ”Can We Still Be Friends” med Rundgren.

Betydligt lättare för mig var det då att känna igen skillingtrycket om Elvira Madigan, en historia som ju bland annat har använts i en mycket fin film av Bo Widerberg.

Två andra av dagens musikaliska nycklar var hämtade ur TV-filmer.

Jag hör själv till dem som har följt ”Morden i Midsomer”, säsong efter säsong, så småningom med nya skådespelare i huvudrollerna.

Däremot har jag inte, mer än tillfälligtvis i början, sett ”Hem till gården”.

Av alla pojkband genom åren hör väl Take That till de bättre. I dag hörde vi dem i ”Back For Good”.

Ett stycke irländsk musik, reel, skulle vi också klara att identifiera.

Många, dock inte jag, tyckte möjligen att det var svårt att känna igen ”The Lion Sleeps Tonight”. På skiva – jag har den i flera inspelningar – heter den oftast som sitt sydafrikanska original, ”Wimoweh”.

Men också Sverige fick sitt, i form av ganska blandad kost.

De yngre fick sitt med hjälp av Tove Styrke, de äldre sitt med hjälp av Hasse Andersson och ”Guld och gröna skogar”.

Den nyligen bortgångne Robert Broberg hedrades med ”Båtlåt”. (Jag har en stor skivkollektion med Broberg och har också sett honom live.)

Den i krysset ofta återkommande Evert Taube – ET – stod för en låt, som inte bara genom Anders Eljas’ arr inte tillhör de mest kända taubelåtarna, ”Västanvind”. Själv mindes jag plötsligt den här raden: ”Men akten er I gossar på Sveriges västra kust”.

Och så går vi i mål med ”Månsken i augusti”, som ju Lena Philipsson har skrivit texten till.

Fast som de flesta här i landet väntar jag mer på att det ska bli solsken, åtminstone i augusti.

4 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Månsken i augusti har Torgny Söderberg o Lena Ph slrivit tillsammans. Tvivlar på att hon enbart skrev texten.
  Mvh
  Pelle

  Comment by Pelle — 2015 08 01 16:36 #

 2. Till Pelle: Nu tolkar du mig lite snävt. Ofta brukar just texten tillskrivas Lena Ph – också jag vet att hon har skrivit melodin tillsammans med Torgny Söderberg, men musiken nämnde jag ju aldrig.

  Comment by Enn Kokk — 2015 08 01 16:47 #

 3. ”Hem till gården” (Emmerdale Farm”) är en serie, som ju började bra och sågs av ”alla” när första omgången sändes i svensk TV med början 1975. Ensemblen gjorde till och med ett kort gästspel i ”Semlons gröna dalar”. Semlon Pytting (Povel Ramel) öppnade en dörr och befann sig plötsligt i Emmerdales kök. Sedan dess har ju serien, i likhet med många andra, överlevt sig själv många gånger om. Huvudperson i början var Jack Sugden, ”our Jack”, som var han, som kom ”hem” och skapade dramatik. Efter första omgången försvann han och därmed det som var intressant.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 08 01 17:41 #

 4. Hej Enn!
  Bra då är överens. Fast det är kul att hitta småfel i ditt eminenta kåseri! (Inte för att det är många).
  Det är nästan halva nöjet med m-krysset. Så fortsätt att med dina kåserier Enn.
  Mvh
  Pelle

  Comment by Pelle — 2015 08 01 18:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^