En bottenskyla ur pilsnerflaskan

28 juli 2015 10:16 | Film | 5 kommentarer

Jag har klunk för klunk svalt det som fanns i Pilsnerboxen 2, i vissa stycken en ganska roande nyutgivning av gamla svenska pilsnerfilmer. Men ”Svensson ordnar allt” (1938) i regi av Theodor Berthels och manus av samme Berthels plus Gösta Werner känns som en bottenskyla ur en flaska som har fått stå kvar allt för länge.

Detta sagt trots att huvudrollen som Charles Svensson, slaktare och ägare till en charkuteributik men med sidoinkomster även som barberare och fältskär (ett yrke som väl ligger någonstans mitt emellan), spelas av Thor Modén, men han gör ju aldrig illa ifrån sig.

Charles Svensson är änkeman med tre söner och en dotter, Mary, ett riktigt charmtroll, samtidigt busfrö, och hon gör faktiskt den här filmen sebar.

Samtidigt illustrerar hon ett av den här filmens problem. Lilla Mary talar danska, vilket nödtorftigt förklaras med att hon länge har fått bo hos en moster i København – men i själva verket är hon danska och heter Connie Meiling.

Den här filmen har nämligen en dansk förlaga från året före, ”En fuldendt gentleman”. Också musiken i den svenska versionen är dansk, sånger som inte heller jag, ganska bevandrad i den svenska schlagerhistorien, känner till.

I persongalleriet i filmen ingår två unga damer i samma hus, systrarna Svea (Sally Palmblad) och Greta Berg (Karin Albihn), till yrket pianolärarinna respektive sömmerska.

De här systrarna, som har ett litet sparkapital, satsar tillsammans med Charles Svensson på engelsk hästkapplöpning, och si, de vinner tillsammans en nätt summa pengar. (Detta leder i filmen till att Svensson själv med båt reser till England och där ser mer kapplöpning.)

Under båtresan träffar han en ung men utlevad och håglös baron, Henry Falkenstierna (Oscar Törnblom), som han städslar för att lära honom lite engelska och framför allt finare maner.

De nyrika systrarna Berg vill fira sin nya status genom att ta in på ett fint herrgårdspensionat, och dit åker även Charles Svensson med ungar och baron.

De vanliga högreståndsgästerna på pensionatet visar tydligt, att de inte vill ha sådant pack vid sina fina bord. Men då köper den nyrike Svensson hela anläggningen och bestämmer att det ska serveras havregrynsgröt och spicken sill till frukost, ingenting annat. Så de förment fina gästerna packar ihop sina prylar och flyttar.

Men Charles Svensson har en plan också för detta. Han gör om pensionatet till barnhem.

Och så förlovar han sig med Greta.

Och Svea får Svenssons nyförvärvade vän, baronen.

5 kommentarer

 1. Då kanske man ska undvika den då. Jag har ettan, pilsnerfilmsfantast som jag är. Så trevligt det var här inne. Vilken tur att jag hittade hit. Har med nöje läst en del inlägg och skrattat åt en del envisa kommenterare. Melodikrysset som jag följde i många herrans år, har jag lagt ner. Jag blev så trött på de två- eller trestaviga orden/svaren och programledarens förtjusning över sitt jag. På återseende!

  Comment by Baronessan — 2015 07 29 20:23 #

 2. Till Baronessan: Jag har skrivit om samtliga filmer i box 2 utom den allra sista. Om du går upp under Kulturspegeln, Film, hittar du alla de här recensionerna plus mängder av andra.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 29 20:46 #

 3. Topp! Då ska jag kolla där :)

  Comment by Baronessan — 2015 07 31 13:08 #

 4. Å hej du! Där fanns det mycket att botanisera i!

  Comment by Baronessan — 2015 07 31 13:11 #

 5. Till Baronessan: Alla texterna under Kulturspegeln, de flesta recensioner, har tidigare publicerats på bloggen, då med kommentarsfunktion. När jag lagrar kopior av dem under Kulturspegeln, har jag – för att slippa kommentarer på två olika håll – blockerat kommentarsfunktionen där.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 31 14:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^