Sommar i P1 med Zara Larsson

25 juli 2015 18:04 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Eftersom talangtävlingar i TV4 ligger utanför det jag skulle komma på idén att titta på, dröjde det av naturliga skäl innan jag observerade Zara Larssons existens. Men lite senare kunde en hängiven radiolyssnare som jag inte undgå henne, och dessutom har hon gjort sig känd för att ha oförblommerade åsikter, särskilt i feministiska frågor. Fortfarande är hon häpnadsväckande ung, 17 år.

Det senare förklarar förmodligen det faktum att föräldrarna fortfarande spelar en så stor roll i hennes liv. En av de få mer traditionalistiska ingredienserna i hennes Sommar i dag handlar om en mycket äventyrlig skidresa per tåg till Åre, tillsammans med familjen.

Till att börja med tyckte jag att hennes attityd, till exempel till feminismrelaterade frågor, var väl kaxig för att gå ihop med hennes ringa livserfarenhet, men under programmets gång växte min respekt för hennes engagemang. Hon gav oss en skakande berättelse om en ung flicka hon träffade i Afghanistan – när flickan vägrade ett arrangerat gifte, hällde hennes pappa bensin på hennes ben och tände på så att benen måste amputeras, och prognosen var, att hon sen skulle lämnas att dö. Naturligtvis tror inte heller Zara Larsson, att samma sak skulle kunna hända här i Sverige, men bortsett från de uttryck för hederskultur som numera har invaderat också Sverige, kan man inte bortse från det manshat feministiska kvinnor kan drabbas av också här, i stor skala på nätet, och här talar vi om svenskfödda både yngre och äldre män.

Musikaliskt kan Zara Larsson komma att gå mycket långt, lika långt som några av de kvinnliga artister hon spelade: Whitney Houston, Beyoncé, Laleh. Hennes musikaliska bredd fångas av att hon spelade så väl Adam Tensta som Elvis Presley och Aerosmith. Genom att spela ”Uncover” gav hon också prov på sin egen sångförmåga.

9 kommentarer

 1. Zara har ju bl.a sagt att alla män skall dö en plågsam död så den feminismen ger jag inte mycket för. Ulf Elving hade henne i studion och hon kunde ju inget om feminism i verkligheten.

  Comment by Fredrik — 2015 07 26 12:02 #

 2. Till Fredrik Sjölin: Jag har inte hört det programmet, så det kan jag inte kommentera. Men i sitt Sommar sa hon, att det fanns män, bland annat hennes pappa, som inte var som de män hon angrep.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 26 12:14 #

 3. Fredrik: Det där citatet är taget helt ur sitt kontext. Det var sagt med en oerhörd ironi efter hon fått påhopp som sa att hon hatar alla män och är en feminazi, etc.

  Tror det exakta citatet var:
  ”Gå in på min blogg och läs mitt senaste inlägg. Rad för rad. Gör det nu. Nu nu nu nu / feminazi som hatar alla män och vill att alla män ska dö en plågsam död.”

  Om det tas seriöst så lästes nog helt enkelt faktiskt inte bloggen, eller så är det något fel på läsaren.

  Comment by Pontus — 2015 07 26 13:06 #

 4. I likhet med oss andra har Zara Larsson inte så många pappor, så just det undantaget kanske inte mildrar hennes angrepp så mycket.

  Fortfarande finns en hel del i hatbuffén efter samma meny som fick Roks ordförande att säga i TV, att män är djur. Vi har också hört från radikalfeministiskt håll om att alla män är potentiella våldtäktsmän.

  Visst hat mot personer är tillåtet eller närmast påbjudet. Hur hatobjekten fördelas är en vansklig praktik, ibland svår att se det rationella i.

  Comment by Hans G Eriksson — 2015 07 26 15:46 #

 5. Till Hans G Eriksson: Du ska nog också läsa Pontus inlägg.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 26 16:31 #

 6. Enn Kokk, jag läste Pontus innan jag tryckte.

  Nej, Zaras feminism imponeras jag inte av. Jag hörde programmet, har kollat hennes blogg och inte kunnat undgå en del av hennes tabloidprovokationer. Hon är ett barn av sin tid, så visst.

  En gosse i blå overall är ett genomtydligt exempel på patriarkatets makt. Feminismen anstränger sig att få på hen (honom) en rosa overall. Den framgången är inte ett uttryck för ett matriarkat utan kvitto på framgångsrik feminism. Och feminismen är ju enligt den välfinansierade genusvetenskapen per definition ”rätt” och ska inte ifrågasättas annat än som uttryck för okunskap.

  Även McCartyismen glesnade med avslöjandena om konstruktion.

  Comment by Hans G Eriksson — 2015 07 26 20:08 #

 7. Att vara feminist idag är snarare ett mode än ett politiskt ställningstagande. Ett kvitto på det är när även den bortskämda övre medelklassflickan i den fashionabla Stockholmsförorten, där mamma och pappa röstar på Moderaterna, kallar sig feminist.

  Comment by Jan — 2015 07 27 14:56 #

 8. Till Jan Galfvensjö: Inte heller jag har betecknat mig som feminist – man jag har sedan ganska unga år mycket aktivt arbetat för jämställdhet mellan kvinnor och män. Men det betyder inte att jag i klump avfärdar andra som i dag använder sig av feminism-begreppet. I mina ögon ska inte medelklassflickor som fångas av feminismen avfärdas bara för att deras föräldrar röstar till exempel på Moderaterna.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 27 18:21 #

 9. Fredrik, Hans och Jan. Ännu några i raden som provoceras av att en ung tjej tar för sig och ifrågasätter den patriarkala världsordning. Det är uppenbart provocerande, t o m hotfullt?

  Zara är en frisk fläkt dom sätter fingret på många viktiga problem och som inspirerar massor av unga tjejer (och killar).

  Att vara feminist borde i dagens läge vara självklart kan man tycka, men det är klart att det är inget värt bara som läpparnas bekännelse. Den som inte blundar torde dock se att män är överordnade kvinnor i samhället och den som tror på rättvisa borde välja förändra detta maktförhållande. Svårare än så är det inte att vara feminist.

  Comment by Fredrik — 2015 07 28 21:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^