Melodikrysset nummer 30 2015

25 juli 2015 12:10 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 22 kommentarer

I dag innehöll Melodikrysset, med ett undantag, hörvärd musik. Undantaget var Larz-Kristerz med ”Varför vill du inte ha mig?”. Svaret på den frågan är för att sången är så usel.

Jämför till exempel med Tove Lo och ”Habits (Stay High)”.

Eller med Helen Sjöholm i ”Tobakshandlarvisa”.

Helen Sjöholm ackompanjeras av Benny Anderssons orkester, och Benny och kumpanen Björn leder oss osökt vidare till barnvise- och barnfilmsdelen av dagens kryss. Vi hörde nämligen Dana Dragomir i deras titelmelodi till filmatiseringen av Astrid Lindgrens ”Mio, min Mio”.

I den barnanknutna delen hittade man också Walt Disneys filmatisering från 1992 av ”Aladdin”.

Eva Cassidys insjungning av ”Somewhere Over the Rainbow”, titelmelodin i filmversionen med Judy Garland av ”Trollkarlen från Oz” (1959), är enligt min mening kanske inte den bästa, men kan den leda lyssnarna vidare, har den väl fyllt sin funktion. Ursprungligen var det här en bok från 1900, skriven av L Frank Baum. Den som vill läsa mer om film och bok kan gå vidare till Kulturspegeln, Barnkultur här på min blogg.

Bland dagens relativt många barnkulturfrågor hittade man också två visor av Alice Tegnér, ”Ekorrn satt i granen”, som skulle ge kryssvaret ekorre, och så ”Mors lilla Olle”, där vi skulle komma på var man kan hitta djuret i visan, en björn – och då skulle svaret alltså bli i ett ide.

Och med tanke på vad idet används till, blir steget inte så långt till veckans Evert Taube-visa, ”Nocturne”, också känd som ”Sov på min arm”.

My Way”, mest känd i Frank Sinatras version, har jag aldrig tidigare hört på spanska, i dag med Robbie Williams. På spanska heter den tydligen – jag har googlat – ”A mi manera”. Men ursprungligen är det här ju en fransk sång, ”Comme d’habitude”, och det visste jag förut.

Dusty Springfield kunde vi i dag höra i ”Son of a Preacher Man”.

Och Roy Orbison hördes i ”You Got It”.

Kvar att redovisa då finns bara en gammal favorit, Fats Waller. Men vad var det för låt han spelade? Någon som vet?

22 kommentarer

 1. Fats Waller spelade ”After You’ve Gone”, komponerad 1918 av Turner Layton och med text av Henry Creamer. Fats inspelning var från 1939.

  Comment by Urban Jönsson — 2015 07 25 12:51 #

 2. Till Urban Jönsson: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 25 14:40 #

 3. Dansar du inte Fox-trot Enn?
  Dansband spelar normalt musik till vilken man med fördel kan njuta av rytmen i en foxtrot. Så var fallet i Larz-Kristerz´ låt idag också.
  Det finns, måste jag erkänna, väldigt många dansbandslåtar som inte håller måttet, men det är ingen anledning att ogilla även de låtar som år bra, spelade av duktiga musiker och med en sångare som har bra röst. Som Larz-Kristerz.
  Wikipedia:
  Larz-Kristerz är ett dansband från Älvdalen bildat våren 2001.
  Ett av Larz-Kristerz kännetecken är att de föredrar Hagströms lokalt tillverkade instrument och ljudutrustning (ett plus för svenskt hantverk, även om fabriken är nedlagd!).
  Larz-Kristerz har belönats med fem Guldklavar och en Grammis.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 25 15:23 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Foxtrot var det första jag lärde mig dansa. Men att göra det till dansband fyller mig med oluzt.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 25 15:59 #

 5. Melodikrysset har ju besökt Dansbandsveckan i Malung flera gånger, av goda skäl.
  Där har du ett arrangemang med ett stort antal besökare som dansar till dansband av hjärtans luzt.
  Därifrån hör man inte något om knarkande, fyllor eller våldtäkter. Alla som är där är där för att ha roligt och umgås till ackompanjemang av den glädje dansbanden och deras musik sprider.
  Dansbandsmusik är även annars en stor glädje för ett stort antal svenskar, i synnerhet de som blivit mogen ungdom och som utgör lejonparten av de som lyssnar på melodikrysset.
  När du i princip varje gång en dansbandsinspelning
  förekommer i melodikrysset starkt dissar inslaget, alltid påtalar din aversion, blir det som att du nedvärderar alla oss som gillar den formen av musik, eller, som det heter nu för tiden, du kränker oss.
  Din blogg är läsvärd för många andra saker, men du vinner inte på att ständigt nedvärdera andras musiksmak.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 26 17:41 #

 6. Till Gunnar Bergquist: Nu skriver jag inte för att jävlas med andra utan för att någonstans kunna uttrycka mina helt personliga meningar och värderingar. Läs för övrigt också min ganska nyanserade värdering av Olle Jönssons Sommar-program i dag.

  PS Inte heller jag är för knarkande, fyllor och våldtäkter. DS

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 26 18:25 #

 7. Att vara ärlig är inte att alltid säga/skriva vad man tänker/menar utan att mena det man säger/skriver.
  Det är onödigt att ständigt påpeka om man ajälv tycker att något är fel eller kass om det förment felaktiga/kassa inte är ändringsbart utan att yttrandet bara uppfattas negativt av några och till slut faller tillbaks på en själv.
  Med det menar jag att det räcker med att man någon gång uttrycker sina negativa värderingar, inte alltid hackar på sådant som många andra gillar och därmed hackar på dessa andra.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 26 21:30 #

 8. Instämmer till 100% med Gunnar Bergquist!

  Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2015 07 26 22:52 #

 9. Till Gunnar Bergquist: Men jag skriver inte inställsamt utan ärligt. Och jag har alltid betett mig så, sagt vad jag tycker till och med när jag har haft en majoritet mot mig.

  Och de som inte tycker som jag har här på bloggen möjlighet att argumentera mot.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 26 23:20 #

 10. Enn,
  Du har inte förstått vad jag skrivit.
  Detta har inte med politiska debatter att göra.
  Det är inte ärlighet att säga saker till andra som inte kan leda till annat än att man i sämsta fall sårar någon. Då håller man hellre tyst.
  Om du tycker att någon är ful, säger du då detta till denne?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 27 19:05 #

 11. Till Gunnar Bergquist: Jag har en bakgrund inte bara inom politiken utan också som kritiker. Alltså har jag som sådan avgett mängder av oförblommerade omdömen om skönlitterära böcker, skivor och så vidare, omdömen som ibland verkligen inte skrädde orden. Varför skulle jag skriva mer inlindat när jag skriver om dansband, även om alltså mängder av människor tycker om musiken i fråga?

  Det här kan inte jämföras med att göra personliga utfall mot enskilda andra människor.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 27 21:19 #

 12. OK, om jag vrider det till följande då:
  Alla som följer musikkryssdelen av din blogg vet väl att du när en total aversion mot dansband.
  Skulle du ändå kunna tänka dig att behärska din olust och att inte alltid kommentera dem negativt när de förekommer, eller åtminstone ibland, så att vi som förmår att uppskatta dem åtminstone dessa gånger kan undgå att känna oss indirekt spottade på? Artighet kallas väl det.
  Eller är det för inlindat?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 27 21:33 #

 13. Till Gunnar Bergquist: Jag uttrycker mig nyanserat när det finns skäl för det. Ett exempel är min recension av Olle Jönssons Sommar-program.

  Men en skribent som inte visar sina egentliga värderingar är inte mycket att ha.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 27 22:13 #

 14. Är du en sådan människa som inte kan backa, Enn?
  Hur funkar det hemma?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 27 22:25 #

 15. Man kan givetvis inte mena att dansbandsmusik inte är hörvärd, i absolut mening. Men man kan ju personligen tycka att den inte är hörvärd. Kritiker kan ju ofta uttrycka sig som om det dom tycker är en absolut sanning, men det måste man ju som intelligent läsare inse att så inte kan vara fallet. Men jag tror inte heller att negativ kritik tas på särskilt blodigt allvar, såvida det inte gäller vissa profeter. Kränkt blir man nog bara av väldigt personliga angrepp.

  Comment by Lasse H — 2015 07 27 23:16 #

 16. Till Gunnar Bergquist: Jag har till och med dansat till dansband – ibland har nöden ingen lag.

  Vid en socialdemokratisk partikongress i Stockholms Folkets hus hade man kongressfest i intilliggande Norra Latin, och till dansen där spelade ett dansband – det jag tycker om dansband är inte någon partiståndpunkt.

  Och eftersom det var det som bjöds, bjöd jag upp hustrun och dansade med henne. Men när vi passerade en av mina arbetskamrater, som stod bredvid dansgolvet, lutade jag mig fram mot honom och väste:

  – Ful (med tjockt l) musik!

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 28 0:09 #

 17. Men snälla! Den som inte trivs på någons blogg kan väl bara skippa att besöka den, hur svårt kan det vara. En personlig blogg måste rimligtvis få vara på bloggarens villkor. Värre saker har hänt än att någon har svårt att fördra en viss sorts musik.

  Comment by anita lindblad — 2015 07 28 4:43 #

 18. Till Ingbrit och ni andra:
  Jag har länge läst Enns melodikryssinlägg av den anledningen att jag finner kommentarerna i allmänhet intressanta. Jag har dock blivit lite störd av de ständiga, som jag anser orättvisa påhoppen på dansband, som Eldeman trots detta fortsätter att ta med. Därför ville jag tala om att enligt min åsikt skulle Enn personligen vinna på att spara lite etter och på så sätt göra bloggen ännu mer trivsam om han ransonerade lite på sin som det verkar tvångsmässiga negativism där.
  Men, om Enn anser att det är hans plikt mot sig själv att klaga varje gång dansbanden hörs får jag väl antingen stå ut med detta eller lämna.
  Tack i alla fall Ingbrit för stödet och att du visar att det finns fler som tycker att världen blir trevligare om man sparar lite på negativismen

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 28 10:40 #

 19. Till Gunnar Bergquist: Och jag har inget mot att få mothugg – vilket inte är liktydigt med att jag ändrar uppfattning.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 28 12:55 #

 20. Nej då,
  Jag är inte ute efter att du ska ändra uppfattning,
  bara sluta tjata hål i ögonen om den.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 28 21:43 #

 21. Till Gunnar Bergquist: Men nu är det väl snarast du som tjatar.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 28 21:58 #

 22. Snarare att ingen vill ge sig, men nu gör jag det med följande:
  Is there no small Point taken at all?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 07 28 23:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^