En majoritet av danskarna tror att nya S-ledaren Mette Frederiksen har chans att bli statsminister i Danmark vid nästa val

22 juli 2015 16:46 | Politik | Kommentering avstängd

När det stod klart att Danmark efter valet skulle få en ny, borgerlig regering, valde den avgående statsministern, ledaren för det i valet i och för sig förhållandevis framgångsrika Socialdemokratiet, Helle Thorning-Schmidt, att avgå också som partiordförande. Hennes parti agerade sedan föredömligt snabbt, vilket underlättades av att det redan fanns en av alla uppbackad kandidat till ordförandeposten. Den nya ordföranden, Mette Frederiksen, valdes sedan enhälligt.

Kvällstidningen BT har låtit TNS Gallup göra en opinionsundersökning, där den nya oppositionsledaren ställs mot den nye statsministern. Frågan löd: ”Hvordan vurderer du Mette Frederiksens muligheter for at blive statsminister i Danmark ved næste valg?”

56 procent av samtliga väljare, oberoende av egen partisympati, svarade meget gode/overvejende gode. 23 procent av samtliga tillfrågade svarade meget dårlige/overvejende dårlige, och 21 procent svarade ved ikke.

Men väl så intressant är det, att hela 44 procent av de blå väljarna svarar meget gode/overvejende gode. Av de blå väljarna svarar 33 procent meget dårlige/overvejende dårlige och 33 procent ved ikke.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^