Sommar i P1 med Gunilla Röör

22 juli 2015 16:01 | Film, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 2 kommentarer

Skådespelerskan Gunilla Röör är välkänd framför allt genom TV-serien Lorry och sitt mångåriga medarbetarskap på Stockholms stadsteater – i höst kommer jag att få möjlighet att se henne i en föreställning på Uppsala stadsteaters lilla scen. Många har säkert sett henne också i någon av hennes många filmer.

Föga förvånande handlade hennes Sommar-program i dag om teater, mest då om de utmaningar man ställs inför i hennes yrke – de anekdoter från teatervärlden hon säkert också skulle ha kunnat berätta lyste med sin frånvaro. Inte heller berättade hon avslöjande historier om kolleger i teatervärlden. Den historia hon berättade om skådespelarkollegan Tommy Anderssons kamp mot tungcancern och sedan död var berörande.

Jag känner till Gertrude Stein, inte bara via Hemingway, jag vet hur Frida Kahlos konst ser ut och den syriske, länge i Libanon bosatte poeten Adonis finns i mina bokhyllor, och jag har verkligen inget emot att de förekommer i ett Sommar-program, men möjligen tyckte jag att Gunilla Röörs omnämnanden av dem och en del andra människor och fenomen blev lite kortfattade, framför allt om jag ser till flertalet radiolyssnare. Hennes sommarprat blev ibland lite väl rapsodiskt, även om det alltid var intressant.

Däremot tyckte jag att hennes val av musik var lysande, allt ifrån Koko Taylor’sI’m a Woman” till LalehsPå gatan där jag bor”. Också det mesta där emellan vore värt att nämnas, men jag nöjer mig med Nina HagensHandgrenade”, Basia FrydmansOj Värmeland du shejne” och Louise HoffstensOm dagen vid mitt arbete”.

Idel kvinnor i dag också.

2 kommentarer

  1. Eftersom ingen kommenterar här så kan jag åtminstone lägga till två rättelser: Sångerskan heter Laleh, inte Leleh och så heter det naturligtvis teatervärlden inte något annat. Felsökarna vädrar morgonluft…

    Comment by Jan — 2015 07 22 23:51 #

  2. Till Jan Gafvelin: Det här är banala felslag på tangentbordet, rättade nu. Livet vid tangentbordet är inte lika ostört just nu när jag har barnbarn på besök.

    Comment by Enn Kokk — 2015 07 23 9:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^