Apoteket ABs serie receptfria läkemedel Apofri nu också hos konkurrent

14 juli 2015 23:35 | Politik | Inga kommentarer

Det statliga Apoteket AB, fortfarande det ledande företaget i apoteksbranschen, har en mycket omfattande och framgångsrik försäljning av kroppsvårdsprodukter, till stor del som egna märkesvaror. Apoteket AB har gradvis också upprepat den här succén genom att introducera allt fler receptfria basläkemedel på en rad områden – alla de här produkterna har namnet Apofri. Bland de här produkterna hittar man medel mot huvudvärk och feber, allergi, fotsvamp, halsbränna, torra slemhinnor, stelhet, hosta och nikotinberoende, dessutom även nässpray och munspray.

Det här växande och framgångsrika sortimentet fanns länge alltså bara på apotek som ingår i den statliga apotekskedjan, och eftersom priset på de här produkterna ligger märkbart under till exempel de kommersiellt mycket mer kända värktabletternas, har de lockat behövande kunder att gå till just något av de statliga apoteken. Och eftersom försäljningen av dels hälsovårdsprodukter, dels receptfria basläkemedel i dag genererar en så stor del av apotekens inkomster, har det här förstås inte tagits med ro av de privata konkurrenterna.

Eftersom läkare ibland på sina recept också har namngett Apofri-produkter och de som har fått recepten ibland då har gått till privata apotek för att ta ut det som fanns på receptet, visade det sig efter utslag från Läkemedelsverket, att Apoteket AB i så fall måste leverera även till det aktuella privata apoteket.

Det här är vad jag förstår ingången till att ytterligare en apotekskedja, en privat, det finskägda Kronans Apotek, nummer tre på den svenska apoteksmarknaden, också har börjat sälja Apofri-produkterna. Jag såg det till min förvåning, när jag i samband med ett besök (provtagning) på vårdcentralen här i Öregrund såg Apofri-värktabletter i ett ställ vid kassan i det Kronan-apotek, som delar lokaler med vårdcentralen. Vid närmare kontroll på nätet visade det sig, att Apofri-produkterna hade säljstart i Kronans apotek redan i februari 2015.

Apofri-produkterna tillverkas inte av Apoteket AB men är framtagna i samarbete med de statliga apoteken. Den här försäljningsbreddningen ger ökade volymer som kan bidra till att hålla nere priserna på de här receptfria läkemedlen och medicintekniska produkterna. Men Apoteket AB är snuvat på en konkurrensfördel – för så vitt man inte siktar på att köpa upp Kronans apotek och kanske samma ägarföretags apotek i Finland, Baltikum och Ryssland. En annan variant hade varit att äga själva varumärket, Apofri.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>