Sommar i P1 med Magnus Falkehed

14 juli 2015 17:38 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Inga kommentarer

Magnus FalkehedsSommar” är ett av de bästa i den här serien hittills i år. I alla fall om man accepterar att sommarprogrammen inte måste vara lättsamma kåserier.

För det han berättar om sin och fotografen Niclas Hammarströms reportageresa till Syrien, som ändade i 46 dagars fångenskap i en smutsig och källarkall fängelsehåla, är inte något man slölyssnar till i hängmattan. Den här fångenskapen innehöll element av svält och dödshot, även skenavrättningar som väl bidrog till att Falkehed pissade i byxorna och sen var tvungen att tvätta dem i iskallt vatten där nere i sin fängelsekällare.

Till det som gör Magnus Falkeheds berättelse så berörande hör att han berättar sin och kollegans historia i mindre portioner och också mixar det riktigt hemska och hotfulla med historier om hur de, trots språkförbistringen, lyckades etablera ett slags umgänge med sina fångvaktare. Hoppet lever också genom tankarna på hustrun och barnen.

Magnus Falkeheds hustru är fransyska – han har under ganska lång tid varit bosatt i Paris – och det här hade ytterligare en pluseffekt på det när det gäller det talade innehållet mycket fina sommarprogrammet: En mycket stor andel av den musik han spelade hade franskt ursprung. Sist man hörde hyggligt mycket fransk musik i radio var på femtiotalet. Jag skulle gärna vilja höra mer med de artister Falkehed spelade, men hur får man tag på den här musiken, ens reda på att den finns?

Falkehed spelade också artister med anknytning till den del av världen han som journalist bevakar, sådana som syriern Omar Suleyman och den i Paris födda Yael Naim, som har tunisisk-judisk bakgrund – hennes ”New Soul” var en riktigt bra låt.

Och så vill jag gärna också nämna hans val av Bruce SpringsteensWe Take Care of Our Own

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>