Sommar i P1 med Bengt Baron

26 juni 2015 15:39 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Bengt Baron blev först känd som mycket framgångsrik simmare. I sitt Sommar-program berättade han om detta, och eftersom han där tecknade bilden av sig själv som vinnarskalle, hade jag som väntat – jag är inte intresserad av idrottsliga prestationer och är främmande för idrottens tävlingsmoment – svårt att intressera mig för det här.

Fast det som stör mig mer är den vinnarskallesträvan som också har präglat hans yrkesliv som företagsledare.

Inte så att jag hade något emot att han som ledare för statliga Vin & Sprit gjorde företaget till ett av världens ledande på sitt område. Trots att han verkligen inte är någon principiell anhängare av statlig företagsamhet, tyckte han uppenbarligen att den dåvarande borgerliga regeringens beslut att sälja ut V & S till franska Pernod Ricard var korkat, så han avgick från sin post – och han fick ju rätt: Pernod Ricard var egentligen bara intresserat av att ta över guldägget Absolut Vodka.

Mot den här bakgrunden var hans häftiga utfall mot vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson kanske inte riktigt konsekvent. De här båda angrep honom nämligen, när han, nu som VD för Cloetta, beslöt att lägga ner Ahlgrens (bilar, Läkerol med mera) anrika godisfabrik i Gävle.

Sådan är kapitalismen.

Mot bakgrund av det här kändes det helt fel att en av de låtar han spelade var ”Staten och kapitalet” med Blå Tåget.

Då låg ABBAsThe Winner Takes It All” närmare den anda som besjälar honom.

Mycket av det han spelade – punk, hårdrock med mera – låg också musikaliskt en bit från det jag gillar.

7 kommentarer

 1. Låter sunt med utfall mot två f.d. kommunistsympatisörer. Musikmässigt verkar också programmet varit i min smak så kanske ett program värt att lyssna på.

  Comment by Leif — 2015 06 26 18:44 #

 2. Till Leif A: Är det ”Staten och kapitalet” du är så förtjust i?

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 26 22:09 #

 3. Eftersom jag är starkt idrottsintresserad hade jag stor behållning av hans inledande berättelse om OS-guldet. Smaken är som alltid individuell.
  Han kom dessutom in på överlevnadsfrågor som kan gälla både för företag och samhällen/länder.Vår svenska välfärd, som vi tar för så självklar: vilken garanti har vi för att den består. Jo, allt hänger på vilket företagsklimat vi har så att nya konkurrenskraftiga verksamheter startas. Utan utveckling får vi avveckling. Nog så tänkvärda ord. Fast kanske ett lite för allvarligt ämne för någon i hängmattan?

  Comment by Lasse H — 2015 06 26 23:59 #

 4. Jag refererade till att musikutbudet till stor del bestod av punk och hårdrock men samhällskritiken i ”Staten och kapitalet” är högst aktuell fortfarande. Det är ju ett av S signum att på olika sätt gynna storföretagen samt försöka skapa arbeten där hela kostnaden tas av samhället medan företagen får gratis arbetskraft.

  Comment by Leif — 2015 06 27 9:48 #

 5. Intressant att lyssnare till ett program som Bengt Barons kan komma till så olika uppfattningar om det som bjöds.

  Jag hade anledning att titta närmare på både fusioner och fissioner vid tiden för Bengt Barons engagemang. Jag kunde inte se att han agerade på ett ansvarslöst sätt. Företagen la ner långt större möda och pengar än som är vanligt förekommande på att få fram ersättningsjobb åt de tidigare anställda.

  Jag tycker det är beklagligt och djupt orättvist om hans eftermäle inte skulle påverkas av hur han FAKTISKT skötte affärerna. Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt må vara trevliga personer med goda syften med sina uttalanden. Men de borde nog inte göra anspråk på att framstå som kunniga och omdömesgilla på området. Vad skulle de anställda ha sagt om bokjkottuppmaningarna blivit hörsammade och lett till att ersättningsjobben kommit av sig?

  Jag ser inte inkonsekvensen i neddragning i ett företag med uppenbar överkapacitet och fortsatt drift och ägande i ett högavkastande företag med helt andra betingelser.

  För mig framstår Bengt Baron som en hårt arbetande, ansvarsfull och förnuftig person värd min respekt och beundran.

  Comment by Hans G Eriksson — 2015 07 01 23:24 #

 6. Till Hans G Eriksson: Men det finns en annan aspekt på det här, som du inte går in på. Läkerol hade sen 1916 tillverkats i Gävle – dessutom gick godisfabriken där inte med förlust utan med vinst. Skälet till nedläggningen var att det med Cloetta fusionerade företaget hade ledigt produktionsutrymme i Ljungsbro och att en nedläggning i Gävle redan på kort sikt skulle öka vinsten.

  ”Sådan är kapitalismen” i min text syftade på just det här.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 02 9:07 #

 7. Det är ju hans liv men jag är glad att det inte är mitt.

  Comment by Fredrik — 2015 07 04 5:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^