Sommar i P1 med Heléne Andersson

23 juni 2015 15:59 | Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 2 kommentarer

Heléne Andersson, med den ovanliga yrkeskombinationen konstnär och polis, gjorde dagens Sommar-program. Det blev, trots frånvaron av formell elegans och mycket överraskande musikval, ett genomsympatiskt och mycket hörvärt program. Bara att få höra en pensionerad polis berätta om en scenföreställning hon gjorde om romernas utsatta situation och sen spela Gypsy Brothers!

Men det här var heller ingen dussinpolis – varje Första Maj bad hon om tjänstledighet för att kunna delta i Första Maj-tåget, där hon var fanbärare.

Men hon gjorde inget stort nummer av sitt långa socialdemokratiska engagemang, som inte började i Stockholm där hon så småningom hamnade – fick jobb som keramiker på KFs Gustavsberg med Stig Lindberg som drivande kraft. Hon kom från ett socialdemokratiskt hem och arbetarmiljö i Karlskrona, där pappan var fackligt aktiv.

Sina kunskaper om konst fick hon senare användning för också som anställd hos Polisen, där hon bland annat utredde konstförfalskningar.

Fast allra bäst i det här programmet tyckte jag om den osentimentala men av saknad vibrerande skildringen av ett nu tyvärr svunnet Arbetarsverige.

Musikvalet i programmet kunde tyckas förutsägbart, sådant som The Beatles’When I’m Sixty-Four” till maken, men alltsammans, till och med ”Baby Elephant Walk”, hade ett tydligt samband med det hon pratade om, och mycket av det här, som Barbro HörbergsMed ögon känsliga för grönt”, Olle AdolphsonsTrubbel”, Paul RobesonsOl’ Man River” och Monica ZetterlundsSakta vi gå genom stan”, är oavsett sammanhang mycket bra musik.

Jag uppskattade också, att flera av de låtar hon spelade, Karl GerhardsEn doft ifrån den fina världen”, Totta Näslunds och TältprojektetsVi äro tusenden”, Jerry Williams’ John Lennon-klassiker ”Working Class Hero” och Tomas LedinsMin farfar gick i tåget”, vette åt vänster, den riktiga gammaldags socialdemokratiska vänstern.

2 kommentarer

  1. Verkligen en positiv överraskning! (Hör just de sista minuterna av kvällsreprisen.)

    Comment by Mats Rosin — 2015 06 23 23:22 #

  2. Till Mats Rosin: Sommar-programmen är, när de är som bäst, just så här: berättelser om ett liv, avbrutna av personligt vald musik, gärna med anknytning till det man berättar om. Och de måste inte göras av superkändisar – viktigare är att de har något att berätta och kan berätta.

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 24 9:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^