Sommar i P1 med Siavosh Derakhti

22 juni 2015 15:26 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Siavosh Derakhti är en intressant person med ett livsöde värt att ta del av. Ändå tror jag inte att hans Sommar-program i dag kommer att räknas till den här säsongens höjdpunkter.

Det senare är märkligt mot bakgrund av det han hade att berätta, till exempel om sitt möte med USAs president Barack Obama, och om det engagemang som ledde till att han grundade Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Kontrasten är slående när han ibland blir djupt personlig, visar kärlek till en lärare som inte accepterade hans onödigt dåliga skolresultat och i stället stöttade, pushade och ibland hutade åt honom när det behövdes. Utländsk – i Siavosh Derakhtis fall iransk – bakgrund måste ju ingalunda leda till usla skolresultat, i alla fall inte om man i likhet med Derakhti i grunden är begåvad.

Men hans kamp för invandrare, judar och romer är utan tvekan djupt sympatisk, även om jag finner honom ideologiskt naiv.

Sen tror jag att han genom sitt musikval i Sommar stötte bort en del äldre pursvenska lyssnare, som skulle ha farit väl av att lyssna på honom. Missförstå mig inte – trots mina nu 78 år har jag för egen del inga problem med att lyssna på 2Pac och de andra han spelade, men det finns många fler vars hjärtan man aldrig rör vid, om man bara spelar den här sortens musik.

3 kommentarer

 1. Han har ett för stort EGO.

  Comment by Fredrik — 2015 06 22 18:40 #

 2. ”Ideologiskt naiv” från en utrikespolitiskt Sett åideologiskt naiv,kanske. Det ljumma i kritiken stör mig, för här finns en som vågar trots hot. Han är inte ensam bland svensk-iranier med denna syn. Och så är han en riktig fan av Hedi Fried!
  Omdåliga skolresultat: iranier fick lära sig rabbla utantill också komfortabel med problem att appliceras vetenskapliga skolelxempel på andra problem på prover. Detta från min bror som åtog sig att arbeta med eleven om detta. Han lärde sig! Må de alltför stagnerade överpoliticerade svenskarna göra det också

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2015 07 21 17:50 #

 3. F’låt i-Pads ändringar av ord ovan…blev lite konstigt.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2015 07 21 19:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^