Melodikrysset nummer 25 2015

20 juni 2015 12:18 | Film, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 12 kommentarer

I dag höll jag nästan på att glömma bort Melodikrysset. Vi har midsommargäster – sonen Matti och hans familj, nu fyra personer, kom till Öregrund för att både fira midsommar och mig på min födelsedag. Jag fyllde 78 på självaste midsommarafton.

Fast sen var det här besöket till lite hjälp också. Karin, Mattis fru och mamma till farfars senaste ögonstenar, klarade den fråga jag själv inte behärskade: Den tyska filmen om en u-båt under andra världskriget heter ”Das Boot”.

Annars var det väl inte något våldsamt svårt kryss i dag. Men som vanligt fanns det en slamkryparaktig fråga också i dag: Den svenska titeln på låten vi hörde med Nat King Cole har varierat en smula, men när den sjöngs av Lill-Babs, hette den ”Gröna granna sköna sanna sommar”, och väljer man den titelvarianten, blir det av Eldeman eftersökta tredje ordet ”sköna”.

Tusen och en natt”, i dag på engelska – ”Take Me To Your Heaven” – en melodifestivalare från 1999 med Charlotte Nilsson (senare Perrelli) kommer väl de flesta krysslösarna i håg.

Men när det gällde ”Lyssna till ditt hjärta” konstrade Eldeman till det lite igen genom att inte spela den med Friends, som sjöng den i Eurovision Song Contest 2001, utan med Nina & Kim.

En riktig schlagerklassiker fanns också med i dagens kryss. ”Mocking Bird Hill” hette, när den sjöngs på svenska av Alice Babs, ”Adress Rosenhill”.

Ja, det är ju ett ordentligt tidsspann mellan den och ”Lush Life” med Zara Larsson, men så ska det förstås vara i ett välkonstruerat kryss.

Därmed inte sagt att alla yngre krysslösare klarar namnen också på en duo som jag själv har sett och hört på scen på Reginateatern i Uppsala, Lise och Gertrud.

Möjligen är en annan duo som förekom i dag, Kurt Olsson (Lasse Brandeby) och Arne, i dag med ”Börja om från början” i ”Blåvitt”, mer känd för många krysslösare.

Eldeman försökte också göra livet svårare för de krysslösare, som inte behärskar klassisk musik.

Dels fick vi höra Ludwig Van Beethovens ”Für Elise”.

Dels fick vi höra ”Låt oss liksom svalorna” ur Emmerich Kálmáns ”Csardasfurstinnan”.

Ett slags klassiker, fast ur Psalmboken, är väl också sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer”.

Och då är det väl bara en fråga kvar, den som till ljudillustration hade ”Anything Goes” av Cole Porter.

Folk i min ålder förknippar den för evigt med Pekka Langers ”Natttuppen”, som stavningsprogrammet i datorn genast tror är något felstavat.

Pekka Langer, som en gång i världen arbetade på den av LO startade Aftontidningen, salig i åminnelse, var lika ihärdigt som jag anhängare av det parti jag ibland pläderar för här på bloggen.

12 kommentarer

 1. Stavas det inte Czardasfurstinnan?
  Sedan går ju faktiskt både ”sköna” och ”sanna” ur titeln in i krysset! Vidare blev ”Für Elise” lite knepigt när man löste med programmets app,då man inte kan skriva bokstaven Ü på den. Så det fick bli FUR i stället; hoppas det godkänns.

  Comment by Hillbilly — 2015 06 20 14:11 #

 2. Adress Rosenhill har varit svar många gånger genom åren

  Comment by Anders Wallin — 2015 06 20 14:41 #

 3. Grattis i efterskott på födelsedagen!
  Friends är (eller var) Nina & Kim, alltså de båda sångerskorna som den gruppen bestod av.
  Önskar en fortsatt trevlig midsommarhelg, och hoppas att regnet drar bort nån gång.

  Comment by Maggan — 2015 06 20 14:46 #

 4. Till Hillbilly: Jag skulle nog också spontant ha skrivit Czardasfurstinnan, men sen såg jag, att Googles huvudartikel kallade den Csardasfurstinnan. Vi får väl så småningom se, hur Eldeman stavar den.

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 20 14:51 #

 5. Till Maggan: Det var den ursprungliga och större gruppen Friends som tävlade med den här låten. I Friends ingick bland annat Kim Kärnfalk, som senare bildade en egen duo, som också använde det här namnet.

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 20 14:57 #

 6. Grattis i efterhand!
  En del tycker ju att det att man blivit äldre inte är något att fira, men det man firar är ju faktiskt att man, på gott och ont, fortfarande lever! Vem vill bli så gammal som 100? Kanske en som är 99! Som ung har man regelmässigt svårt att förstå hur man ser på livet när man blir äldre. Jag är nio år efter dig, men anar att de åren kommer att gå fort.
  Med hopp om många glada kommande midsomrar för oss båda!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 06 20 16:09 #

 7. Ett sent Grattis! Vi önskar er alla en fortsatt fin midsommar. Här har vi haft fint och varmt sommarväder hel helgen. Kanske som plåster på såren efter en ovanligt kall och ruggig inledning av sommaren.

  Comment by Kristina Strömberg — 2015 06 20 16:41 #

 8. ..’hela helgen’ ..ska det stå!

  Comment by Kristina Strömberg — 2015 06 20 16:44 #

 9. Tack för födelsedagsgratulationerna!

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 20 17:47 #

 10. ¨Das Boot¨ naglade fast mig i TV-soffan någon gång i början av åttiotalet. Den var oerhört fängslande, inte minst pga slutet.

  Comment by Åke F — 2015 06 20 17:59 #

 11. Stort Grattis i efterskott!!
  Vi hade som vanligt midsommar hos grannen, fast han låg under skalpellen på Akademiska, tyvärr illa sargad av en olycka. Men han villa att vi skulle ha kul och vi firade under kalasväder en midsommar utan ”husse” men vi väntar hem honom till Sollefteå Sjukhus under de närmaste dagarna. Vi är glada att han överlevde och vi kunde leka med barnen och med oss äldre som tog ut svängarna under vettiga former. En fest under viss sordin men ändå!!

  Comment by Urban — 2015 06 20 21:58 #

 12. Till Urban Sjölander: Det gäller att glädjas medan man kan.

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 20 22:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^