Opinionsläget i Norge
17 juni 2015 18:32 | Politik | Kommentering avstängdI Norge hålls lokalval i höst, och eftersom utfallet brukar skilja sig åt i kommunalval respektive stortingsval, görs särskilda opinionsundersökningar med sikte på de lokala valen.
I Norstats opinionsundersökning för NRK med sikte på kommunevalget ökar Arbeiderpartiet med 0,1 procentenheter till 34,3 procent. Den senare siffran är inte en effekt av partiets agerande i rikspolitiken – en del av partiets väljare väljer i lokalvalen att personrösta på lokala politiker från andra partier eller att stödja lokala listor.
Sämre går det för det andra partiet på vänsterkanten, Sosialistisk Venstreparti. SVs stöd i den här undersökningen är bara 2,9 procent (= – 1,7 procentenheter).
Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,2 orocentenheter till 1,7 procent, och utfall av de här slaget har fått en av SVs veteraner, Knut Kjeldstadli, att starta en diskussion om ifall inte de båda vänsterpartierna borde gå samman, till att börja med åtminstone ha gemensamma valsedlar.
Senterpartiet, ett mittenparti som har samregerat med AP och SV, minskar med 0,7 procentenheter till 7,0 procent.
Kristelig Folkeparti, som överväger att göra samma sidbyte i just lokalvalen, minskar också med 0,7 procentenheter till 4,5 procent.
Men liberala Venstre, som håller fast vid sitt samarbete högerut, minskar också, med 0,4 procentenheter till 4,7 procent.
Det ledande borgerliga partiet Høyre ökar med 0,7 procentenheter till 27,9 procent.
Dess partner i den blå-blå regeringen Fremskrittspartiet minskar med 0,5 procentenheter till 9,0 procent.
Miljøpartiet De Grønne, som i Norge inte tar blockpolitisk ställning, ökar med 1,4 procentenheter till 4,6 procent, vilket i en rad kommuner kan ge partiet vågmästarställning och därmed ett förhandlingskort i de sakpolitiska förhandlingarna med respektive sida.
* * *
Norstat har också undersökt folks preferenser i rikspolitiken.
I den här undersökningen ökar sympatierna för Arbeiderpartiet med 3,5 procentenheter till 41,0 procent. AP ligger alltså stadigt ett tiotal procentenheter över sitt resultat i 2011 års stortingsval, 30,8 procent.
Sosialistisk Venstreparti minskar i den här mätningen med 0,3 procentenheter till 3,5 procent, mot 4,1 procent i 2011 års stortingsval.
Så även här skulle SV behöva samverka med Rødt för att säkert klara fyraprocentsspären. Rødt minskar i riksmätningen med 0,3 procentenheter till 1,1 procent, detsamma som partiet fick i 2011 års stortingsval.
Det med vänsterpartierna samverkande Senterpartiet minskar med 1,3 procentenheter till 5,1 procent, något under partiets resultat i 2011 års val, 5,5 procent.
Kristelig Folkeparti, som i rikspolitiken, om än inte ovillkorligt, stöder den blå-blå regeringen, minskar med 0,7 procentenheter till 5,2 procent.
Och det tredje mittenpartiet, liberala Venstre, som över huvud taget inte överväger att byta sida, ökar med 0,6 procentenheter till 3,5 procent, vilket både är under spärren och under partiets valresultat 2011, 5,2 procent.
Det ledande regeringspartiet Høyre minskar med 0,1 procentenheter till 22,0 procent, vilket är märkbart under partiets resultat i 2011 års stortingsval, 26,8 procent.
Och dess högerpopulistiska regeringspartner Fremskrittspartiet står still på 12,1 procent, även det märkbart under valresultatet, 16,3 procent.
Det blockneutrala men i ett antal sakfrågor mest vänsterlutande Miljøpartiet De Grønne minskar i den rikspolitiska undersökningen med 1,2 procentenheter till 4,3 procent men ligger även då över spärren. I valet 2011 samlade MDG 2,8 procent.
No Comments yet
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^